Slavnostni govornik je bil premier Miro Cerar. Foto: BoBo
Slavnostni govornik je bil premier Miro Cerar. Foto: BoBo
false
Na proslavi sta se predstavili slovenska policija in vojska. Foto: MMC RTV Slovenija
25. obletnica Manevrske strukture

poudaril premier Miro Cerar.

Po premierjevih besedah je peščica ljudi v sredini leta 1990 pravilno ocenila okoliščine, da bo vzpostavljeno pravico do samoodločbe treba zavarovati z lastno slovensko oboroženo strukturo. "V tistem obdobju so intenzivno potekale zelo obsežne in tajne priprave za primer potrebe po oboroženi podpori političnim odločitvam in postopkom uresničevanja dolgoletnih sanj Slovencev o lastni državi. Idejo je dodatno pospešil poskus JLA, da teritorialni obrambi odvzame orožje," je dejal Cerar.

Po Cerarjevih besedah je postopoma, a zanesljivo in v izredno kratkem času krepila svojo moč in skupaj z milico nudila pomembno zaščito in podporo slovenski oblasti pri nadaljnjih korakih k osamosvajanju.

Kot je poudaril Cerar, smo Slovenci v 19. in 20. stoletju svojo samobitnost gradili postopno, v izjemno zahtevnih, pogosto nemirnih in celo vojnih razmerah. "Prav zato moramo v današnjem času še posebej spoštovati in izpostavljati vse tisto, kar se je v procesu osamosvajanja našega naroda izkazalo kot pozitivno in konstruktivno. Spoštovati moramo misli in dejanja vseh, ki so pripomogli k uresničitvi sanj, in poskrbeti za ohranitev pridobljenega, pri čemer mislim predvsem na odgovornost pri ohranjanju varnosti, negovanju našega jezika, kulture, narodne identitete," je poudaril premier.

Kot je dejal, se moramo zavedati svojega položaja, naše vloge v skupnosti in v mednarodnih integracijah, ki jim pripadamo. "Na našo uspešno osamosvojitev so takrat številni gledali z občudovanjem, številnim narodom, ki imajo podobne želje, to kljub številnim poskusom še ni uspelo," je še dejal Cerar.

Večkrat smo lahko slišali, da je bila maja 1990 ustanovljena struktura kratkotrajna, a izjemno pomembna organizacija ob osamosvajanju slovenske države, je za TV Slovenija poročal Jan Konečnik.

Naloge pripadnikov manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) so bile jasne, in sicer preprečiti odvzem orožja takratni slovenski teritorialni obrambi (TO), kar je zahtevala Jugoslovanska ljudska armada (JLA). To so storili tako, da so orožje, ki je še ostalo v skladiščih TO-ja, tajno odnašali domov in skrivali po drugih skrivališčih. S tem pa so zagotovili, da bi se ob morebitni potrebi po vojaški obrambi Slovenije lahko TO, ki je bil v orožju šibka, učinkovito odzval s silo.

Kot je zapisal prvi poveljnik MSNZ-ja Tone Krkovič, ki ga danes ni bilo na proslavi, je šlo za usklajeno akcijo takratnih vojakov, teritorialcev in policistov. V ljubljanski mestni hiši pa so ob današnji priložnosti odprli tudi majhno razstavo o delovanju MSNZ-ja.

"Obramba plebiscitarne volje"
Na proslavi je spregovorila obrambna ministrica Andreja Katič, ki je dejala, da "so takrat pravilno predvidevali, da bo pot do samostojnosti in suverenosti zahtevna ter da obstaja realna verjetnost, da bo za zaščito in obrambo plebiscitarne volje slovenskega naroda potrebno tudi orožje".

Oglasila se je tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar: "Verjetno bi bilo še tisoč dodatnih fotografij premalo, da bi ujeli vse pomembne trenutke, težke odločitve in pogumna dejanja izpred 25 let, ki so gradila našo nacionalno zavest ter temelje dveh temeljnih varnostnih struktur – policije in vojske."

Proslave v Križankah, ki so jo poimenovali 25 let združeni pri obrambi suverenosti RS, se je udeležil ves politični vrh: predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar ter ministri, prvi predsednik republike Milan Kučan in številni drugi. Takratnega obrambnega ministra Janeza Janše, ki je podpisal ukaz o ustanovitvi MSNZ-ja, pa ni bilo mogoče videti.

25. obletnica Manevrske strukture