Gre za prvi tovrstni razgovor, do katerega je treba imeti razumevanje, da verjetno še ne bo prinesel nekaterih jasnih odločitev ali rešitev. Foto: BoBo
Gre za prvi tovrstni razgovor, do katerega je treba imeti razumevanje, da verjetno še ne bo prinesel nekaterih jasnih odločitev ali rešitev. Foto: BoBo
Srečanje Cerarja in Plenkovića

Premierja sta dialog začela v Vili Podrožnik, kjer sta se najprej pogovorila na štiri oči, in sicer kar v parku tega protokolarnega objekta. Pogovore sta nadaljevala ob delovnem kosilu, novinarje pa sta na konferenci nagovorila v predsedniški palači. Slovenski predsednik vlade je tam dejal, da je arbitražna sodba nov pozitiven mejnik v odnosih med državama. Poudaril je, da je odločba dokončna in zavezujoča za obe državi, z njo pa je rešeno mejno vprašanje, ki je dolgo bremenilo sosedi. S hrvaškim kolegom imata različne poglede glede implementacije sodbe, sam pa je vztrajal pri stališču, da je treba odločitev uresničiti.

Spomnil je, da je spoštovanje arbitražne odločbe podprla tudi Evropska komisija, ki je imela pomembno vlogo v pogajanjih o arbitražnem sporazumu. Sklenitev sporazuma je Hrvaški omogočila članstvo v EU-ju, je opomnil Cerar.

Pri pozivu Evropske komisije po njegovih besedah ne gre za vprašanje pristojnosti Bruslja ali izražanje podpore Sloveniji, temveč za zavzemanje za temeljne vrednote EU-ja in spoštovanje prevzetih mednarodnih obveznosti, posebej za spoštovanje odločb mednarodnih sodišč.

V arbitražni sodbi po njegovem mnenju ni ne zmagovalcev ne poražencev. Slovenija je po njegovih besedah pripravljena skupaj narediti korake s Hrvaško za implementacijo sodbe. "Slovenija je na te korake pripravljena, pripravljeni smo na dialog, kar smo danes v sodelovanju s hrvaško stranjo tudi dokazali," je dejal Cerar. Izrazil je upanje, da se bo dialog nadaljeval in v razumnem času pripeljal do ustreznih rešitev.

Cerar je še poudaril, da je zdaj, ko je meja določena, zelo pomembno, da obe državi spoštujeta mejno črto, kot jo je določilo arbitražno sodišče. "Izvajanje jurisdikcije v skladu z arbitražno razsodbo je najboljše zagotovilo, da se izognemo napetostim ali izzivanju določenih incidentov," je dejal.

Pri spoštovanju arbitražne razsodbe gre po njegovih besedah za izraz spoštovanja mednarodnega prava ter zgled za mirno in argumentirano reševanje odprtih vprašanj. "To je pomembno ne le za Hrvaško in Slovenijo, temveč tudi za širšo regijo in Evropo kot celoto, kajti vladavina prava je ena temeljnih civilizacijskih pridobitev in ključna evropska vrednota in je tudi zanesljiv garant miroljubnega sobivanja," je poudaril slovenski premier.

Plenković Cerarja povabil v Zagreb
Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je ponovil znana stališča Hrvaške glede arbitraže in se zavzel za dialog s Slovenijo o vseh odprtih vprašanjih. Cerarja je povabil, naj septembra obišče Zagreb, kjer bosta nadaljevala pogovore o odprtih vprašanjih.

"Za nas je bil na žalost arbitražni postopek nepovratno kontaminiran in korumpiran zaradi delovanja slovenske agentke in slovenskega sodnika," je ponovil Plenković in dodal, da je Hrvaška v ta proces vstopila v dobri veri z željo, da se reši odprto mejno vprašanje.

Kot je vztrajal, za Hrvaško arbitražna razsodba ni zavezujoča in je ne nameravajo uresničiti. "Smo pa pripravljeni na pogovore s Slovenijo na politični, strokovni in diplomatski ravni, da bi odprli prostor za rešitev vprašanja meje na kopnem in na morju," je predlagal. Ob tem je dejal, da si ne želijo nobenih enostranskih potez ne na slovenski ne na hrvaški strani.

Predlagal je, da bi na dnevni red naslednjega srečanja s Cerarjem uvrstili "katalog" vseh odprtih vprašanj, ki že vrsto let bremenijo državi, in jih poskušali rešiti. Glede na to, da sta Slovenija in Hrvaška pomembni gospodarski partnerici in sodelujeta na številnih področjih, "želimo v ospredje postaviti tisto, kar nas povezuje, in tisto, na čemer lahko gradimo naše odnose", je še dejal hrvaški premier.

Srečanje Cerarja in Plenkovića