Premier Miro Cerar se je po ostrih tonih iz koalicijskih vrst z ministrico že pogovarjal, predvidoma danes naj bi se tudi sešel z njo. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar se je po ostrih tonih iz koalicijskih vrst z ministrico že pogovarjal, predvidoma danes naj bi se tudi sešel z njo. Foto: BoBo
Milojka Kolar Celarc, Boris Koprivnikar, Miro Cerar
Minister Boris Koprivnikar je pred srečanjem nekaterih ministrov pri premierju Miru Cerarju dejal, da so natančno pregledali sporazum vlade s Fidesom in ugotovili, da je kar nekaj nejasnosti. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik vlade je ob tem dejal, da sporazum s Fidesom nima prilog in ministrica z njim ni prekoračila pooblastil, ki sta ji jih podelili vlada in koalicija.

Je pa Cerar ob tem izpostavil, da je zanj ključnega pomena spoštovanje zaveze, s katero je ministrica obljubila vložitev zakonodajnega svežnja do 12. decembra. Ta je namreč, tako Cerar, začetek ključnih reform v slovenskem zdravstvu.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po petkovi seji izvršnega odbora stranke pojasnil, da Kolar Celarčevi odrekajo podporo. V DeSUS-u menijo, da na področju zdravstva brez osvežitve na ministrstvu ni več mogoče pričakovati uspešnega dela vlade.

Erjavec kritičen tudi do Kuštrina
Erjavec je še dejal, da mora premier ugotoviti, katere navedbe glede prilog so prave, Fides in ministrstvo namreč trdita, da prilog ni, v DeSUS-u in SD-ju pa so prepričani, da jih je ministrica na vrhu koalicije omenjala. Erjavec je ob tem dejal, da bi morala ministrica odstopiti, če se izkaže, da sporazum dejansko vsebuje priloge.

Glede na objave v nekaterih medijih je Erjavec še dejal, da predsedniku Fidesa Konradu Kuštrinu, ki je z ministrico parafiral sporazum, ne gre za ureditev razmer v zdravstvu, pač pa ga očitno "mami vonj po predčasnih volitvah".

SD zanima skladnost sporazuma s koalicijsko pogodbo
V SD-ju so opozorili, da se čas za modre rešitve in zagotovitev socialnega miru izteka, zato pričakujejo, da bo premier Cerar ukrepal. V SD-ju so tudi sklicali predsedstvo stranke, na temo "aktualnih zadev". Predsednik SD-ja Dejan Židan je ob robu seje dejal, da od ministrice pričakujejo obrazložitev, kako skladen je sklenjeni sporazum s koalicijsko pogodbo.

Po njegovem mnenju sporazum v več točkah ne sledi koalicijski pogodbi, je še dejal Židan in poudaril, da o usodi ministrice še niso razpravljali, saj je trenutna prioriteta reševanje problema čakalnih vrst.

V sporazumu precej nejasnosti
Pred srečanjem nekaterih ministrov pri premierju Miru Cerarju je minister Boris Koprivnikar dejal, da so natančno pregledali sporazum vlade s Fidesom in ugotovili, da je kar nekaj nejasnosti. Zaupanja v ministrico Milojko Kolar Celarc ni želel komentirati. "Nisem tisti, ki bi sodil o zaupanju v ministrico. To je naloga predsednika vlade," je dejal.

"Če vlada podpiše sporazum, mora natančno vedeti, kakšne obveznosti in morebitne posledice s tem sprejema," je opozoril. Dodal je, da se je vredno trdo pogajati, "a kar podpišejo, so dolžni v celoti izpolniti".

Sporazum je poleg tega ustavil pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja, na kar sta opozorila tudi DeSUS in SD.

Zbiranje podatkov zdravstvenih zavodov
Mimo političnih zapletov okoli ministrice v zdravstvu nadaljujejo nekatere projekte, med drugim osrednji projekt vodenja cen materialov, pripomočkov in opremo za zdravstvene zavode. Tako bodo zdravstveni zavodi danes prejeli navodilo združenja zdravstvenih zavodov in ministrstva za zdravje, kako zbrati podatke in komu jih posredovati, da bodo januarja, ko bodo objavljeni, res primerljivi.

Koalicijo najbolj bega fleksibilno nagrajevanje. Kolikšno bo to nagrajevanje in pod kakšnimi pogoji, je namreč zapisano le v delovnem gradivu, v domnevni prilogi, ki ga ministrica in Fides še usklajujeta, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič. V njem piše, da bo družinski zdravnik prejel od 10 do 20 odstotkov osnovne plače, ko bo presegel minimalen glavarinski količnik, ki je 1.500. Izvesti bo moral tudi dodatne storitve, posege, hišne obiske in drugo. Delovna uspešnost je določena tudi za zdravnike v domovih za starejše občane in bolnišnične zdravnike, vendar največ do 20 odstotkov. Za to pa bodo morali opraviti več prvih pregledov, dosegati kazalce kakovosti, imeti manj kirurških zapletov, pa tudi skrajšati čakalne dobe najmanj za 20 odstotkov oziroma čakalna doba za nobeno stopnjo nujnosti ne bo smela presegati 30 dni. Enako, to sta 20-odstotna delovna uspešnost in 30-odstotna uspešnost iz posebnih projektov, pa je v resnici zapisano v plačnem zakonu že zdaj. Sporazum omenja tudi boljše vrednotenje delovnih mest specializantov in družinskih zdravnikov, podrobnejši zapis pa bo šele v tarifnem delu kolektivne pogodbe.
SMC-jevi ministri pri Cerarju
SMC-jevi ministri pri Cerarju