Po mnenju DeSUS-a bi bilo prav, da bi Kolar Celarčeva, ki da bo težko nadaljevala delo, ponudila odstop in bi ga premier Miro Cerar tudi sprejel. Foto: BoBo
Po mnenju DeSUS-a bi bilo prav, da bi Kolar Celarčeva, ki da bo težko nadaljevala delo, ponudila odstop in bi ga premier Miro Cerar tudi sprejel. Foto: BoBo
Karl Erjavec, Milojka Kolar Celarc
Erjavec priznava, da ministrici težko zaupa, "glede na to, da parafira stvari, za katere potem ne zna razložiti, kaj pomenijo". Foto: BoBo
Ministrica ostala brez podpore DeSUS-a
DeSUS ministrice ne podpira več

Po mnenju DeSUS-a bi bilo prav, da bi Kolar Celarčeva, ki da bo težko nadaljevala delo, ponudila odstop in bi ga premier Miro Cerar tudi sprejel.

Zadeve so po mnenju DeSUS-a tako daleč, da na področju zdravstva ni več mogoče pričakovati uspešnega dela vlade, ampak potrebujejo osvežitev.

Predsednik vlade sicer izbira ekipo, je dejal Erjavec. A če bo vztrajal pri odločitvi, da Kolar Celarčeva ostane ministrica, se prvak DeSUS-a boji, da bodo zašli v še večje težave, ki pa so že zdaj zelo resne. "Ne vidim možnosti, da lahko to krizo premagamo s Kolar Celarčevo," je poudaril.

Erjavec je pojasnil, da v tem primeru pričakujejo podobno ravnanje kot pri nekdanji ministrici za kulturo iz vrst DeSUS-a Julijani Bizjak Mlakar. Tedaj ji je podporo odrekel premier Cerar, v DeSUS-u pa niso želeli ovirati uspešnega dela vlade in so se strinjali, da ministrica ponudi odstop.

"Ministrica zadev ne zna pojasniti"
V DeSUS-u so ocenili, da z ministrico Kolar Celarčevo ne bo mogoče doseči dogovora s Fidesom, glede na to, da je sporazum z zdravstvenim sindikatom parafirala, a zadev ne zna pojasniti. V DeSUS-u se bojijo, da ne bo sposobna urediti odnosov med sindikatom in vlado, kar pa je nujno potrebno, če želijo zapreti zgodbo z vsemi sindikati, je dejal Erjavec. Če ta zgodba ne bo zaprta, pa bo težava po njegovih besedah tudi s proračunom.

Tudi v SD-ju so opozorili, da se čas za modre rešitve in zagotovitev socialnega miru izteka. Zato pričakujejo, da bo premier presekal ta gordijski vozel in ukrepal, je povedal vodja poslancev SD-ja Matjaž Han. Obenem je spomnil, da je SD prvi problematizirali slab in nedorečen sporazum s Fidesom in ocenil, da ga bo ministrica težko uresničila.

Sklicevanje na priloge
Po vseh nejasnostih s sporazumom, ki ga je Kolar Celarčeva v torek parafirala s Fidesom, so v DeSUS-u danes razkrili tudi, da k temu dokumentu sodijo še priloge, na katere se ministrica sklicuje.

Kot je pojasnil podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar, te priloge v sporazumu niso omenjene, so pa ključni del glede vsebinskega reševanja nadaljnjega dela in plačevanja dodatnega dela zdravnikov. Ta dogovor bo potreben za skrajševanje čakalnih dob.

A je po Gantarjevih besedah težava, ker te priloge ni na razpolago, poleg tega je nedokončana, nedorečena in nepodpisana, koalicijski partnerji je uradno niso dobili. Ker pa sporazum priloge ne omenja, tudi omogoča različne interpretacije, meni Gantar in ocenjuje, da je to tudi ovira za dogovor z drugimi sindikati javnega sektorja.

Dogovor z zdravniki je potreben, mora pa biti transparenten, jasen in ne sme dopuščati različnih interpretacij, je dodal.

V nekaj dneh bo na vladni strani vse jasno
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar z morebitnimi prilogami k sporazumu ni seznanjen, so pojasnili na ministrstvu. Bo pa to po njihovih navedbah jasno po pojasnilih, ki jih mora ministrica glede sporazuma s Fidesom posredovati vladi.

Koprivnikar je sicer danes ponovil, da so v sporazumu vlade s Fidesom dileme na več postavkah, ki jih mora vladna pogajalska skupina pojasniti v prihodnjih dneh. Dejavnosti bodo potekale tudi konec tedna, v nekaj dneh bo na vladni strani vse jasno, je zagotovil minister in dodal, da vlada ne more sprejeti nečesa, kar ni kristalno jasno.

"Sporazum nima prilog"
Potem ko so v DeSUS-u razkrili, da so v sporazumu o začasni zamrznitvi stavke zdravnikov med vlado in sindikatom Fides priloge, ki so ključni del glede vsebinskega reševanja nadaljnjega dela in plačevanja dodatnega dela zdravnikov, so se odzvali v Fidesu, kjer pravijo, da sporazum nima prilog.

"Politiki sporočamo, da ni nikakršnih prilog k sporazumu o začasni zamrznitvi stavkovnih aktivnosti", so preko omrežja Twitter sporočili iz Fidesa.

Ministrica ostala brez podpore DeSUS-a
DeSUS ministrice ne podpira več