Premier Miro Cerar od ministrice za zdravje pričakuje, da bo izpolnila zaveze glede zakonodajnih predlogov. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar od ministrice za zdravje pričakuje, da bo izpolnila zaveze glede zakonodajnih predlogov. Foto: BoBo
false
Sporazum, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v torek parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, je povzročil trenja v koaliciji. Foto: BoBo
Miro Cerar, Dejan Židan
Židan pravi, da sporazum odstopa od tega, kar so se na vladi dogovorili in vodi v privatizacijo zdravstva. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Tomaž Gantar
Tudi Tomaž Gantar je nad sporazumom vse prej kot navdušen. Foto: BoBo
Mladi zdravniki ogorčeni proti Fidesu
Skoraj 40 milijonov za dogovor z zdravniki

Dogovor s sindikatom Fides je sicer po zagotovilih pristojnih služb, ministrstva za finance, ministrstva za zdravje in ministrstva za javno upravo v skladu z vladnimi izhodišči, je v izjavi za novinarje pred začetkom razprave o interpelaciji vlade v DZ-ju dejal premier Miro Cerar. A je po njegovem mnenju najpomembneje, da so zamrznili stavko, zdaj pa imajo nekaj časa, da se pogajajo naprej. S tem pa se ne strinjajo v DeSUS-u in SD-ju, kjer so sporazum označili za nesprejemljiv.

Premier Miro Cerar je za Odmeve na Televiziji Slovenija dejal, da bodo v četrtek na vladi opravili razpravo o sporazumu s Fidesom. Ker gre za zahtevno besedilo, bodo v četrtek s pomočjo pristojnih ministrstev, strokovnjakov pregledali določila, da bodo ugotovili, kaj točno pomenijo. Vendar pa v četrtek verjetno ne bodo mogli razprave končati, kajti že dejstvo, da na seji ne bo zunanjega ministra in predsednika DeSUS Karla Erjavca, onemogoča dokončen koalicijski dogovor.

"V četrtek bo vlada proučila in verificirala pogajalska izhodišča. Če se bo izkazalo, da je kaj problematičnega, bom ukrepal," je zagotovil Cerar. Stališča SD-ja in DeSUS-a pa gredo po njegovem mnenju očitno v smer, ki bi lahko pripeljala do nadaljevanja zdravniške stavke, in sicer "spet na račun bolnikov, kar bi bilo zelo slabo". Zato se mu zdi nujno, da vzdržujejo dialog s Fidesom in ohranjajo zamrznitev stavke, na drugi strani pa ohranijo dialog tudi z drugimi sindikati javnega sektorja, s katerimi morajo prav tako skleniti sporazum v dobro uporabnikov vseh javnih storitev.

Hkrati je pristavil, da je nujno, da Fides in sindikati javnega sektorja sami razčistijo nesoglasja zaradi parafiranega sporazuma ter o tem obvestijo vlado. Dokler sindikati ne bodo zbližali svojih stališč, bo Cerar predlagal, da na vladi z odločitvijo o tem počakajo.

Premier je še poudaril, da s sporazumom s Fidesom zagotovo niso dovolili, da bi se na ta način poseglo v enoten sistem plač v javnem sektorju. "To je tisti temeljni pogoj, ki ga moramo izpolniti, da se lahko konstruktivno pogajamo naprej z drugimi sindikati javnega sektorja," je dodal.
Vlada je po premierjevih besedah za sporazumevanje s sindikati do tiste meje, do katere lahko z javnofinančnega vidika še kar koli ponudi. Predvsem pa za najslabše plačano kategorijo J državnih uslužbencev, saj bi za te še posebej želeli, da jim gre del denarja, je opozoril Cerar.

SD-jeve številne kritike na sporazum
V SD-ju pa vztrajajo, da sporazum, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc parafirala s Fidesom, ni sprejemljiv, in ga na vladi ne bodo podprli. Po besedah prvaka SD-ja Dejana Židana bodo v stranki naredili vse, da se bodo v ponedeljek sprejeta vladna izhodišča uveljavila. Židan je ob tem poudaril, da bo večino odločitev treba speljati skozi DZ in opozoril na zaustavljena pogajanja s sindikati javnega sektorja, kar preprečuje, da zagotovijo vzdržni proračun za naslednje leto. "Odgovornost ministrice in tistih, ki jo podpirajo, da so pogajanja zastala, je izjemna," je poudaril Židan.

Po njegovih navedbah je ministrica v ponedeljek dobila zelo jasne usmeritve, kot so, da je treba maksimalno omogočiti vstop mladih zdravnikov v zdravstveni sistem in izpeljati enkratni projekt, ki bo učinkovito zmanjšal čakalne vrste. Ministrica je dobila tudi zelo jasno navodilo, "da v nobenem primeru nikjer ne sme poseči v enotni plačni sistem".

Sporazum, ki je trenutno parafiran, pa po mnenju SD-ja odstopa od tega dogovora in omogoča privatizacijo slovenskega zdravstva. Prav tako omogoča nagrajevanje zunaj plačnega sistema, napoveduje pošiljanje zakonov v DZ samo z mnenjem, ne pa s soglasjem javnega sektorja, po novem pa zdravnik tudi ne bo več potreboval soglasja, da bo delal v drugem javnem zavodu, je nanizal Židan. Na novinarsko vprašanje, ali ministrica za zdravje še uživa zaupanje SD-ja, ni odgovoril konkretno.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je izrazil mnenje, da je zdravstvena ministrica očitno močnejša figura znotraj SMC-ja kot minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je imel nalogo, da se uskladi "s 160.000 ljudmi, pa mu to ni uspelo".

Ob tem je spomnil na izjavo ministrstva za finance, da za izpolnitev dogovora z zdravniki ne bodo dali denarja iz državnega proračuna, pač pa iz zdravstvene blagajne, kar bo šlo v škodo bolnikov.

Niti Židan niti Han nista konkretno odgovorila na vprašanje, kaj bi pomenilo za trdnost koalicije in usodo ministrice, če bo SMC brez koalicijskih partneric na vladi podprl sporazum s Fidesom.

DeSUS: Pomanjkljiv in nesprejemljiv
V DeSUS-u cenijo prizadevanja ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, da bi se v korist bolnikov končala zdravniška stavka, a je po njihovi oceni sporazum s Fidesom pomanjkljiv. Podpredsednik DeSUS-a in poslanec Tomaž Gantar je ponovil, da je velika težava, da sporazum pomeni najmanj dodatnih 40 milijonov evrov, ki bodo šli na račun manj zdravstvenih programov, kar pa je nesprejemljivo.

Določila glede standardov in normativov bi bilo po njegovem mnenju nujno vezati na merila kakovosti. V veliki meri je po Gantarjevih ocenah nedorečeno tudi prožno nagrajevanje zdravnikov ter sklepanje podjemnih pogodb zunaj zdajšnjih pravil. Poudaril je še opravljanje dodatnega dela in dodal, da je temu, kje bi kdo delal, prepuščena prosta izbira in bi zato imeli zdravstveni zavodi lahko težave.

Tudi rok implementacije vseh sprememb je po Gantarjevih ocenah kratek in bo v treh mesecih nemogoče vse doreči.

Prav tako se mu zdi dogovor slab signal preostalim zaposlenim v javnem sektorju, ki poleg tega ne vsebuje ničesar o zaposlovanju mladih zdravnikov. Namen sporazuma, to je dostopnejše javno zdravstvo, z zdajšnjim predlogom ni zagotovljen, je poudaril Gantar.

Razume sicer stisko, v kateri se je ministrica znašla ob pogovorih z zdravniki, in željo po hitri rešitvi težave zaradi bolnikov. A se Gantar boji, da s sporazumom svojega namena ni dosegla. "Bodisi da tega ni razumela na pravi način bodisi ni bila sposobna najti pravega kompromisa, kar pa ne vzbuja dodatnega zaupanja med nami," je še priznal Gantar.

Koalicija čaka zakonodajne predloge
Zaradi zapletov pri sporazumu se je vnovič odprlo vprašanje zaupanja v ministrico za zdravje. Vendar je premier v izjavi za novinarje poudaril tudi zaveze ministrice, ki ima po njegovem mnenju res težko delo glede zakonodajnih predlogov. Poudaril je, da je to njena pomembna zaveza in da bo skozi to presojal tudi njeno delovanje.

Koalicijski partnerji namreč od Kolar Celarčeve kmalu pričakujejo predložitev predloga zakona o zdravstveni dejavnosti ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Če tega ne bo predložila do 12. decembra, v DeSUS-u pričakujejo ukrepanje premierja. Večkrat so poudarili tudi pričakovanje, da se bodo še letos skrajšale čakalne vrste v zdravstvu.

Mladi zdravniki ogorčeni proti Fidesu
Skoraj 40 milijonov za dogovor z zdravniki