Predstavniki nasprotnikov razprodaje državnega premoženja želijo prekinitev privatizacijskega procesa, sicer omenjajo tudi možnost referenduma. Foto: BoBo
Predstavniki nasprotnikov razprodaje državnega premoženja želijo prekinitev privatizacijskega procesa, sicer omenjajo tudi možnost referenduma. Foto: BoBo
Država bi morala pri postopku privatizacije presojati širše interese, predvsem socialne učinke, je prepričan ekonomist Jože Mencinger (na levi). Foto: BoBo
Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec (na desni spredaj) ne izključuje možnosti referenduma, če se privatizacija ne bo ustavila. Foto: BoBo
Peticija proti privatizaciji

Predstavniki nasprotnikov razprodaje, ki jih je vodil ekonomist Jože Mencinger, so poudarili, da v primeru nadaljevanja prodaje ne izključujejo možnosti protesta in referenduma.

Po predaji peticije z več kot 11.000 podpisi je Mencinger dejal, da ne nasprotujejo privatizaciji, temveč zdajšnji razprodaji državnih podjetij. "Državna podjetja se prodajajo drugim državnim podjetjem, kar nima nič opraviti s privatizacijo," je izpostavil Mencinger.

Mencinger: Vlada mora razmišljati dolgoročno
Kot je dejal po predaji peticije v DZ-ju, želijo društva, gibanja in državljani svetovati vladi, naj nekoliko bolj dolgoročno razmisli o prodaji, saj se bodo njeni učinki poznali še čez več desetletij. "Treba je povečati samozavest Slovenije v odnosu do Evropske komisije, da ne bomo molče sprejeli vsega, kar nam naložijo," je dejal. Država bi morala pri postopku privatizacije presojati širše interese, predvsem socialne učinke, je prepričan Mencinger.

Po predaji peticije na vladi pa je izrazil obžalovanje, da premier Miro Cerar ni našel časa, da bi jih sprejel. Z opozarjanjem na škodljive posledice prodaje premoženja bo nadaljeval, je dejal Mencinger, čeprav sam najbrž ne bo "hodil po cesti in metal kamnov v izložbe".

Tudi referendum o privatizaciji?
Da je treba privatizacijo zaustaviti, meni tudi vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec. Če se bo privatizacija nadaljevala, bodo organizirali proteste, je dejal. "Ni pa izključena niti možnost referenduma," je poudaril.

Po zamenjavi oblasti in izvolitvi novega DZ-ja ter izboljšanja gospodarskih razmer po mnenju Luke Mesca ni nobenega argumenta, da ne bi ustavili privatizacije. "Zaveze, ki so dane, niso pravne, temveč politične," je dodal.

Brglez: Vlada je zavezana prodaji
Brglez je spomnil, da je prejšnji sklic DZ-ja sprejel sklep o soglasju k odtujitvi naložb in s tem zavezal vlado, da s postopki odprodaje nadaljuje oziroma z določenimi začne. "Velika odstopanja od danih zavez preprosto niso mogoča," je dejal. Na vrsti je priprava strategije, ki pa mora med drugim temeljiti na rešitvah in zavezah, ki bodo koristile ne samo podjetjem, ampak vsem državljanom, je dejal Brglez.

Kot je še pojasnil Brglez, bo s peticijo seznanil poslanske skupine in jo posredoval odboru DZ-ja za finance in monetarno politiko, ki bo na zahtevo poslanske skupine ZL-ja v petek tudi razpravljal o privatizaciji. "Po eni strani se strinjam, da smo od osamosvojitve zapravili veliko priložnosti, kako kakovostno upravljati z lastnino," je dejal.

Židan: Čakamo strategijo privatizacije
Minister za kmetijstvo in predsednik koalicijskega SD-ja Dejan Židan je ob delovnem posvetu vlade za novinarje komentiral pripravo strategije za upravljanje državnega premoženja oziroma privatizacijo, ki v preteklih dneh razdvaja koalicijske partnerje.

"Strategija je takšna prioriteta, da niti ne more biti napisana na listah posameznih ministrov," je dejal. Koalicijski partnerji so po njegovih besedah v torek dobili obljubo, da jim bo osnutek strategije predstavljen prihodnji teden. To bo dodatna priložnost za to, da se ne bodo pogovarjali le o privatizaciji, pač pa o dobrem upravljanju državnega premoženja, je menil.

Peticija proti privatizaciji