Cerar pravi, da bo Slovenija dotok prebežnikov nadzirala, vendar ga ne bo mogla ustaviti. Foto: BoBo
Cerar pravi, da bo Slovenija dotok prebežnikov nadzirala, vendar ga ne bo mogla ustaviti. Foto: BoBo
Vesna Györkös Žnidar
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je povedala, da je sprejem prebežnikov do nedelje potekal brez težav oz. v obsegu, ki je za Slovenijo še obvladljiv, se pravi okoli 2.500 prebežnikov na dan. Foto: BoBo
Prebežniki 15 ur čakali na vstop v državo
Begunska kriza zaostrila odnose s Hrvaško
Naval prebežnikov na meje še ne bo pojenjal
Notranja ministrica ostra do hrvaških oblasti

Predsednik vlade Cerar ne verjame, da bi zaprli mejo med Avstrijo in Nemčijo, lahko pa bi zaostrili nadzor, kar bi zmanjšalo pretok prebežnikov. Če bi se to zgodilo, bo treba zmanjšati pretok tudi na meji s Hrvaško, je povedal.

.
Slovenija bo naredila vse, je poudaril Cerar, da bo zaustavila takšen pretok beguncev, ki bi državi povzročil težave. Vendar se zaveda, da je tok težko ustavljati, saj imajo prebežniki jasno vizijo, kam so namenjeni, zato ga je "mogoče le začasno zaustavljati in preusmerjati ter pomagati ljudem, ki potrebujejo oskrbo". "Tu je potrebno sodelovanje vseh držav." Kot je povedal Cerar, so zaradi nadzora dotoka beguncev ves čas v stiku s sosednjimi državami.

Sprejem prebežnikov do nedelje potekal brez težav
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je povedala, da je sprejem prebežnikov do nedelje potekal brez težav oz. v obsegu, ki je za Slovenijo še obvladljiv, se pravi okoli 2.500 prebežnikov na dan.

Stvari so se začele zapletati v trenutku, ko je Hrvaška začela najavljati "tako visoko število prebežnikov, ki je za nas zunaj okvirov, ki smo jih določili, se pravi, ki so že v neobvladljivi sferi".

Ministrica je zato takoj vzpostavila stik s hrvaškim kolegom Rankom Ostojićem in ga opozorila, da je ravnanje Hrvaške nedopustno. "Slovenija namreč ne more sprejeti več prebežnikov, kot jih lahko oskrbi, prav tako pa prebežniki svoje poti ne bodo mogli neomejeno nadaljevati v ciljne države, torej prek Avstrije v Nemčijo," je poudarila Györkös Žnidarjeva.

Kljub temu naj bi okoli 14. ure do slovenske meje prišel nov vlak s približno 1.900 prebežniki. Hrvaška stran pa je trenutno neodzivna. "Kar je za nas velika težava glede na to, da ne moremo točno predvideti, kje in koliko prebežnikov bo prišlo k nam," je dejala.

Hrvaška je po njenih besedah napovedala, da ima kapacitet za okoli 24.000 prebežnikov. "Zdaj se sprašujemo, kje so te kapacitete, glede na to, da je Hrvaška zavzela izključno položaj nekakšnega prevoznika," je bila kritična ministrica. Na drugi strani je izrazila razumevanje do Avstrije in Nemčije, ki sta sprejeli ogromno število prebežnikov.

Avstrija ima zasedene kapacitete
Györkös Žnidarjeva se je, kot je dejala, o tem pogovarjala z avstrijsko kolegico Johanno Mikl-Leitner, ki pa jo je obvestila, da je Avstrija že v velikih težavah, da so njihove kapacitete tako rekoč polne in da zato Avstrija večjega števila prebežnikov ne bi zmogla sprejemati.

Avstrija je po besedah Györkös Žnidarjeve nato pozneje zavzela stališče, da bo še poglobila napore. Slovenska stran bo znova stopila v stik z avstrijsko stranjo, da razrešijo vprašanja o tem, koliko prebežnikov še lahko sprejme Avstrija, da lahko Slovenija ustrezno ukrepa, tudi v odnosu s Hrvaško.

Notranja ministrica je še poudarila, da morajo vse države v regiji spoštovati dogovore in da je treba migrantsko problematiko reševati skupaj. "Kar pomeni, da bi se Hrvaška morala začeti obračati proti Srbiji in tako naprej, da se pride do ključnega problema, glede na to, da je v Grčiji prišlo do propada sistema integriranega upravljanja meje," je še povedala Györkös Žnidarjeva.

Erjavec bi sprejel podobne ukrepe kot Avstrijci
Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da imajo ministri težave s Hrvaško, ki ne spoštuje dogovorov, zato meni, da mora Slovenija sprejeti določene ukrepe, pri čemer je predsedniku vlade že predlagal sprejetje enakih ukrepov, kot so jih Avstrijci.

Sicer pa bodo pristojni ministri na sestanku s predsednikom vlade še danes pripravili načrt za morebitne ukrepe. Ti bodo po mnenju Erjavca potrebni zlasti, če bo Nemčija zaprla svoje meje in bi se tako v Sloveniji znašlo več beguncev, kot jih predvidevajo kvote.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Prebežniki, ki so prispeli na mejo ponoči, počasi prihajajo v Slovenijo

Prebežniki 15 ur čakali na vstop v državo
Begunska kriza zaostrila odnose s Hrvaško
Naval prebežnikov na meje še ne bo pojenjal
Notranja ministrica ostra do hrvaških oblasti