Hrvaška želi, da bi Slovenija dnevno sprejela 5.000 prebežnikov. Foto: BoBo
Hrvaška želi, da bi Slovenija dnevno sprejela 5.000 prebežnikov. Foto: BoBo

Med prebežniki je največ Sircev, sledijo jim Pakistanci, Afganistanci in Iračani. Za azil so zaprosili štirje prebežniki.

Sprejemanje prebežnikov poteka poteka brez težav
V Zagrebu želijo, da bi Slovenija sprejela več beguncev

"V tem trenutku je vse pod nadzorom in v skladu z našimi načrti. Resnično mislim, da je sistem uigran in uspešno obvladuje vse izzive, s katerimi se preko dneva srečujemo," je povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic in dodal, da so za zdaj obdržali okvirni cilj sprejema okoli 2.500 prebežnikov.

Slovenija je tako danes sprejela vlak s 1.800 prebežniki, na mejnem prehodu Obrežje pa se popoldne pričakuje prihod od 300 do 350 prebežnikov s sedmimi avtobusi. Zato je Slovenija že zavrnila oz. ni dala soglasja za prihod novega vlaka iz Hrvaške s 1.800 prebežniki.

Šefic je poudaril, da Hrvaška zahteva, da bi Slovenija sprejela okoli 5.000 prebežnikov dnevno, Avstrija pa na drugi strani opozarja, da ne more sprejeti več kot 1.800 migrantov. Če bi Hrvaška dnevno proti Sloveniji odpeljala 5.000 migrantov, bi kmalu nastala razlika okoli 3.500 prebežnikov.

Kar pomeni, da bi bil odliv precej manjši kot sprejem in v zgolj desetih dneh bi bilo v Sloveniji nastanjenih več kot 30.000 prebežnikov. Šefic je dejal, da ima Slovenija pripravljene scenarije za takšno situacijo, vendar potem ne bi mogli govoriti o nemotenem delovanju.

Državni sekretar z MNZ-ja je tudi razkril, da bi težave nastale s tem, ko bi Hrvaška prebežnike namestila v namestitvene centre v okolici Zagreba, kar bi lahko pomenilo "razlitje migrantov". "Prav bi bilo, da Hrvaška kot članica EU-ja sledi osnovnim principom, katerim smo vsi zavezani," je še poudaril Šefic, ki meni, da bi določene ukrepe morale sprejeti tudi Makedonija, Srbija in Hrvaška, v Grčiji pa bi se moral vzpostaviti sistem, da se že tam zavrnejo tisti prebežniki, ki ne izpolnjujejo zahtev za mednarodno zaščito.

Zavračanje hrane, gore odpadkov
Vodja civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da se je prvič zgodilo, da so prebežniki zavračali hrano, saj so želeli čim prej priti čez mejo. Velike težave so tudi z veliko količino odpadkov, ki jih morajo za prebežniki zbirati prostovoljci. Zato nameravajo prebežnike v prihodnje zaprositi, da odpadke odmečejo na za to predvidena mesta (koši za odpadke, zabojniki …), da bi imeli čim manj dela z njimi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Slovenija popisuje prebežnike, večje skupine že odhajajo v Avstrijo

Med prebežniki je največ Sircev, sledijo jim Pakistanci, Afganistanci in Iračani. Za azil so zaprosili štirje prebežniki.

Sprejemanje prebežnikov poteka poteka brez težav
V Zagrebu želijo, da bi Slovenija sprejela več beguncev