Janša meni, da je ograja nujna za mirno preprečevanje nezakonitega prehoda meje. Foto: MMC RTV SLO
Janša meni, da je ograja nujna za mirno preprečevanje nezakonitega prehoda meje. Foto: MMC RTV SLO
Prebežniki 15 ur čakali na vstop v državo
Begunska kriza zaostrila odnose s Hrvaško
Naval prebežnikov na meje še ne bo pojenjal

Slovenija pravzaprav nima druge možnosti, kot da pozove avstrijske oblasti, da toliko prebežnikov, kot jih vstopi v Slovenijo, tudi spusti čez mejo, je na novinarski konferenci ocenil Janša. Ob tem je opozoril, da je Nemčija spremenila azilno zakonodajo in ni več država, kjer bi prosilci za azil dobili denar.

.
Po njegovih informacijah je Nemčija že pretekli teden slovenski policiji tudi ponudila pomoč pri varovanju meje, a je Slovenija ni sprejela, sam pa je prepričan, da bi jo naša država morala sprejeti. Stanje na naših mejah kaže, tako Janša, da je možno nezaželen vstop prebežnikov v državo brez nasilja preprečiti le z varnostno ograjo.

Prst je uperil tudi v Nemčijo in njeno politiko odprtih vrat, ki da je spodbudila desettisoče ljudi, da so odšli na pot, zdaj, ko ta težava pljuska tudi čez Slovenijo, pa naj ji omogoči, da zajame sapo. Dolžnost EU-ja pa je po Janševem mnenju v tem, da pomaga državam, ki so v Uniji in južneje na poti proti Sloveniji, da bodo sposobne obvladovati razmere na mejah. "Če se to ne bo zgodilo, bo Evropa začela kolapsirati," je opozoril Janša.

Ob tem meni, da ima Hrvaška še večjo težavo kot Slovenija za obvladovanje meje. Rešitev Janša vidi v tem, da se Hrvaški ponudi pomoč pri varovanju zunanje meje EU-ja in se tok prebežnikov obvlada tako, da ne bo humanitarnih katastrof, da bo val obvladljiv in se bo ravnalo preventivno. Slovenski policisti bi morali priti na pomoč pri varovanju meje med Hrvaško in Srbijo, še meni Janša.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Prebežniki, ki so prispeli na mejo ponoči, počasi prihajajo v Slovenijo

Prebežniki 15 ur čakali na vstop v državo
Begunska kriza zaostrila odnose s Hrvaško
Naval prebežnikov na meje še ne bo pojenjal