Predsednik vlade Miro Cerar je ob obisku tovarne Revoz izrazil začudenje, da tako ugledno podjetje težko dobi ustrezno delovno silo za nove projekte. Foto: BoBo
Predsednik vlade Miro Cerar je ob obisku tovarne Revoz izrazil začudenje, da tako ugledno podjetje težko dobi ustrezno delovno silo za nove projekte. Foto: BoBo
false
Predsednik vlade si je skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičevo v naselju ogledal Romski vrtec, ki ga obiskuje 14 predšolskih, v popoldanskem času pa 20 šoloobveznih otrok, ki v njem dobijo učno pomoč. Foto: Vlada RS/Twitter
false
Pod vodstvom premierja Mira Cerarja se je vladna ekipa prvi dan obiska jugovzhodne Slovenije pretežno mudila na Kočevskem, Ribniškem in v Beli krajini, v sredo pa nadaljuje obisk osrednjih dolenjskih občin in največje regijske občine Novo mesto. Foto: Vlada RS/Twitter

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič, ki se je sešel s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, je vlado pozval k reševanju razmer v največjem romskem naselju Žabjak v občini Novo mesto, kjer številne družine živijo v neznosnih razmerah brez električne energije in pitne vode.

Vlada obljubila pomoč pri razvoju JV Slovenije
Vlada na obisku Dolenjske

Vlada se je med obiskom jugovzhodne Slovenije ustavila tudi ob ogledu Renaultove novomeške tovarne. Predsednik vlade Miro Cerar je ob tem pohvalil Revozovo tehnologijo in dejal, da gre za enega največjih pozitivnih dejavnikov v slovenskem gospodarstvu. Ob tem je Cerar navedel, da je vlada ob izpolnjevanju določenih pogojev še naprej pripravljena spodbujati dejavnosti Revoza.

Izrazil je tudi veselje ob projektu proizvodnje novega clia 4, ki naj bi ga v Revozu začeli izdelovati konec februarja prihodnje leto, hkrati pa določeno zaskrbljenost nad tem, da v Revozu kljub visoki stopnji širše območne brezposelnosti težko zagotavljajo ustrezno delovno silo, čeprav za delo v Revozu ni potrebna posebna kvalifikacija.

Slednje je pojasnil član Revozove uprave Anton Zvonko Kink. Navedel je, da so v Revozu za okrepitev proizvodnje konec poletja na novo zaposlili več kot 200 pretežno agencijskih delavcev, za projekt proizvodnje novega clia 4 prihodnje leto pa jih nameravajo zaposliti še od 300 do 500. Ker so najbližja območja zajemanja delovne sile - Dolenjsko, Belo krajino in Kočevje - že nekoliko izčrpali, bodo ta razširili na območje Ljubljane, Trbovelj, Sevnice in Celja. Povedal je še, da začetnikom ponujajo plačilo 910 evrov bruto, posebej pa jim plačajo tudi nadure in izplačujejo regres.

Cerar o neenakomernem razvoju Dolenjske
Še pred tem se je vlada sestala na delovnem posvetu tudi na gradu Otočec, kjer je Cerar dejal, da jugovzhodna Slovenija ni enoten geografski pojem, hkrati pa ni povsod enako razvita, saj so določena območja kot Pokolpje, ob tem, da je ožji del Dolenjske izjemno gospodarsko uspešen, močno podhranjena. Hkrati je ocenil, da tamkajšnji gospodarski razvoj šepa, zaposlenost pa je prenizka.

Za ureditev takšnega stanja je premier Cerar navedel izboljšanje prometne infrastrukture in oskrbe z elektriko na določenih območjih, vlada pa bo v prihodnjih mesecih in letih izvajala intenzivne korake v smeri ceste tretje razvojne osi in prenove cest ter drugih infrastrukturnih objektov.

Regija je prejela že precej denarja
Spomnil je , da so se že začela gradbena dela na kočevski železniški progi, ki bo povezala Pokolpje z ostalo Slovenijo. Tudi sicer bodo že jeseni opravljena dela na vsaj 14 državnih cestah v občinah Sodražica, Kočevje, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Semič, Črnomelj, Metlika, Mokronog, Mirna in Novo mesto.

Glede regijskega gospodarstva je Cerar napovedal še prizadevanje za subvencije, za nadaljnje izvrševanje razvojnega programa Pokolpje do leta 2020. Po besedah urada vlade za komuniciranje je bilo po njihovih navedbah to območje že deležno 43,7 milijona evrov za spodbujanje konkurenčnosti, 2,6 milijona evrov za razvoj podeželja in 156 milijonov evrov za infrastrukturo. Poleg tega je prejelo 300 milijonov evrov iz evropskih skladov, v novi finančni perspektivi pa 52,6 milijona evrov za oskrbo s pitno vodo ter 0,9 milijona evrov za vseživljenjsko izobraževanje.

Direkcija za infrastrukturo po njihovih navedbah v naslednjih letih na območju celotne jugovzhodne regije načrtuje tudi dela na 76 projektih v vrednosti 13 milijonov evrov.
Z vlado, oz. gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, so se v okviru obiska sestali tudi dolenjski gospodarstveniki. Po njegovih besedah so dolenjske gospodarstvenike in podjetnike zanimala predvsem vprašanja, povezana s projektom in gradnjo ceste tretje razvojne osi, izboljšanjem železniških povezav, ukrepi za spodbujanje gospodarstva in podjetništva, davčno reformo in okoljsko ter delovnopravno zakonodajo.

Obisk romskih naselij
Premier Miro Cerar je obiskal romsko naselje Dobruška vas pri Škocjanu, kjer si Romi želijo, da bi v hiše dobili vodovod in elektriko. Zagotovil, da se bo osebno zavzel za nadgradnjo infrastrukture: "Napredek bo viden že v tem mandatu."

Ob tem je opozoril, da pri reševanju romske problematike ni vse na vladi, ampak tudi na Občini Škocjan. "Če bo občina sodelovala, mislim da bomo naredili določene premike," je dejal. Vlada pa bo po njegovih besedah sama "vzpodbudila procese, da se zadeve v največji meri legalizirajo", saj je to pogoj, da se uredi potrebna infrastruktura, kot so voda, elektrika in sanitarije. Zagotoviti je treba tudi spoštovanje predpisov, je dodal.

Vlada je sicer v romskem naselju pred kratkim zagotovila cisterne z vodo, a Romi so danes opozorili, da bo voda pozimi zamrznila. Zato je napovedal, da se bo osebno zavzel, da se nekaj naredi, da do tega ne pride.

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič, ki se je sešel s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, je vlado pozval k reševanju razmer v največjem romskem naselju Žabjak v občini Novo mesto, kjer številne družine živijo v neznosnih razmerah brez električne energije in pitne vode.

Vlada obljubila pomoč pri razvoju JV Slovenije
Vlada na obisku Dolenjske