Cerar verjame, da bodo s predstavniki lokalnih oblasti našli rešitve za Kočevsko. Foto: BoBo
Cerar verjame, da bodo s predstavniki lokalnih oblasti našli rešitve za Kočevsko. Foto: BoBo
Kočevje
Prizor iz Kočevja. Foto: BoBo
Vladni obisk v Beli krajini
Vlada na Ribniško-Kočevskem

Po Cerarjevih besedah se v vladi zavedajo, da ima Kočevje številne težave, kot je denimo nezaposlenost, ki je ena najvišjih v Sloveniji, kljub temu pa sam vidi tudi "številne potenciale". Verjame, da bodo skupaj z lokalnimi predstavniki prišli do novih skupnih idej in sodelovanja, ki bodo razvoj pognali naprej.

Prenova dela železniške proge
Cerar in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič sta sicer danes na železniški postaji v Kočevju odprla dela na prenovi zadnjega dela železniške proge med Grosupljim in Kočevjem, to je odseka Kočevje-Ribnica, s katerim naj bi v Kočevje znova pripeljali potniški in tovorni železniški promet. Dela so ocenjena na nekaj manj kot 20 milijonov evrov, končana pa naj bi bila leta 2018.

Ponovna vzpostavitev železniške proge med Kočevjem in Ljubljano po premierjevih besedah pomeni cenejši in bolj ekološki prevoz blaga in ljudi, hkrati pa nove razvojne priložnosti za Kočevje in okolico.

Vse od leta 1970
Potniški železniški promet med Grosupljim in Kočevjem je bil sicer ukinjen leta 1970, ko je bila prenovljena cesta Kočevje-Ljubljana, znova pa je postal aktualen v zadnjem desetletju, ko je omenjena cesta postala preobremenjena. Leta 2008 so progo začeli obnavljati. Do leta 2013 so obnovili del od Grosupljega do Ribnice, nato pa so dela zaradi pomanjkanja denarja zastala. Danes se tako začenja obnova še zadnjega dela, to je od Ribnice do Kočevja.

Po Gašperšičevih besedah je ta vlada prepoznala nujnost ponovne vzpostavitve proge od Kočevja do Ribnice in naprej do Ljubljane, saj je to pomembno tako za gospodarstvo regije kot njene prebivalce.

Lažje potovanje do delovnih mest
Kočevski župan Vladimir Prebilič je spomnil, da iz Kočevja vsak dan v Ljubljano migrira 1.250 ljudi, ki vsak dan tvegajo življenje na cesti. Proga jim bo omogočila, da bodo normalno prišli v prestolnico in se varno vrnili domov, velike pozitivne učinke pa bo imela tudi za kočevsko gospodarstvo, je dejal.
Denar podjetju Melamin
V okviru obiska v jugovzhodni regiji so predstavniki vlade obiskali kemično podjetje Melamin, ki mu je vlada ravno v teh dneh namenila 1,5 milijona evrov vredno razvojno spodbudo. Gre za naložbo, vredno 6,5 milijona evrov, s katero bo podjetje po besedah njenega direktorja Srečka Štefaniča skupaj z nemškim partnerjem zagnalo proizvodnjo izolacije na osnovi melaminskih mikrovlaken, ki se uporablja v avtomobilski, letalski in železniški industriji, za varnostna oblačila in filtracijo vročih avtomobilov.

"Gre za edinstven material, ki ga želijo imeti največji proizvajalci avtomobilov, in to čim prej. Imamo že dogovore," je povedal Štefanič. Na začetku bodo v ta namen zaposlili novih 26 ljudi, projekt pa bo mogoče širiti naprej.

Po besedah ministra Počivalška je projekt pomemben prav zaradi novih delovnih mest na Kočevskem. Minister sicer meni, da gospodarski podatki v jugovzhodni regiji niso tako slabi, se pa predvsem Pokolpje srečuje z visoko brezposelnostjo.

Kljub temu je minister ob robu obiska v izjavi za medije izrazil optimizem za razvoj Kočevja, posebej ker je dobilo družbo Slovenski državni gozdovi, ki skrbi za gozdove v državni lasti, in ker se je naložbena dejavnost v tem delu Slovenije izboljšala.



Vladni obisk v Beli krajini
Vlada na Ribniško-Kočevskem