Vlada odhajajočega premierja Mira Cerarja se je na Brdu pri Kranju sešla na svoji zadnji seji. Foto: BoBo
Vlada odhajajočega premierja Mira Cerarja se je na Brdu pri Kranju sešla na svoji zadnji seji. Foto: BoBo
Zadnja seja Cerarjeve vlade

Miro Cerar se je na začetku današnje seje vlade vsem ministricam in ministrom zahvalil za opravljeno delo, za vse, kar "so dobrega storili za to državo". Delo v vladi ni enostavno, a je prepričan, da so se vsi trudili po najboljših močeh.

Cerar je tudi izrazil zadovoljstvo, da po štirih letih državo puščajo prihodnji vladi "v mnogo boljšem stanju, kot so jo prejeli v vodenje in upravljanje leta 2014". Takrat je bila še finančna, socialna in tudi politična kriza, v štirih letih pa so "politično areno stabilizirali in omogočili bolj normalen razvoj".

Zadovoljni z gospodarsko rastjo
Prav tako je zadovoljen, da ima Slovenija trenutno eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropi, da ima urejene javne finance in najnižjo brezposelnost v zadnjih desetih letih. Država je po njegovem mnenju danes bolj konkurenčna, bolj socialno pravična, bolj optimistična in uglednejša v očeh tujih partnerjev. Slovenija je danes država "priložnosti za naše ljudi in za tiste, ki želijo z nami sodelovati", je poudaril Cerar in dodal, da je velik delež k temu prispevala tudi vlada. Zahvalil pa se je tudi vsem državljankam in državljanom, gospodarstvu in vsem drugim podsistemom.

Pomembno se mu zdi zavedanje, da mora Slovenija postati bolj odprta država, zato je bilo prav, da so se ministrice in ministri ter državni sekretarji udeleževali številnih srečanj na ravni EU-ja in širše. Odprtost je pripeljala tudi pomembne tuje vlagatelje s kakovostnimi poslovnimi modeli in možnostjo odpiranja novih delovnih mest, je med drugim dejal premier. Nadaljevanje zagotavljanja politične stabilnosti Cerar privošči tudi prihodnji vladi, ki jo bo vodil predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

Vlada za seboj pustila 483 aktov
Vlada Mira Cerarja se je v svojem, predčasno končanem mandatu sešla na 186 rednih in 270 dopisnih sejah. Prva redna seja je potekala 18. septembra 2014, dan po potrditvi vlade v DZ. V celotnem mandatu je vlada sprejela 483 aktov, katerih besedilo določi vlada, a je dokončen sprejem v pristojnosti DZ-ja, ter 1.397 predpisov iz pristojnosti vlade.

Poleg sej vlade je v tem mandatu potekalo tudi 183 sej vladnega odbora za gospodarstvo, 182 sej odbora za državno ureditev in javne zadeve ter 183 sej komisije vlade za kadrovske in administrativne zadeve. Ministrstva so v tem obdobju sprejela 2.229 predpisov iz njihovih pristojnosti, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

1.443 dni delovanja vlade
12. vlada v samostojni Sloveniji je bila potrjena 17. septembra 2014. Prvo redno sejo so opravili dan pozneje, ko so med drugim imenovali generalnega sekretarja vlade, delovna telesa vlade in se seznanili s predlogi državnih sekretarjev na ministrstvih. Prva dopisna seja te vlade pa je potekala 19. septembra 2014. Tako je Cerarjeva vlada delovala s polnimi pooblastili 1.280 dni, skupaj s tekočimi posli pa 1.443 dni.

Poleg predsednika vlade je v tem mandatu odstopilo tudi šest ministrov, enega pa so razrešili. Odstopili sta dve ministrici za izobraževanje: Stanka Setnikar Cankar in Klavdija Markež, poleg njiju pa še gospodarski minister Jožef Petrovič, finančni minister Dušan Mramor ter ministrica za razvoj Violeta Bulc, ki je postala evropska komisarka. Aprila 2015 so na Cerarjev predlog razrešili ministra za obrambo Janka Vebra. Leto dni pozneje je Cerar predlagal tudi razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, a je ta še pred glasovanjem o razrešitvi v DZ-ju odstopila sama.

Vloženih je bilo tudi deset interpelacij, devet zoper posamezne ministre, ena pa zoper celotno vlado. To so vložili poslanci SDS-a zaradi kršenja ustave in zakonov ter neuresničevanja koalicijskih zavez, a z interpelacijo niso uspeli.

Zadnja seja Cerarjeve vlade