SMC - Stranka modernega centra. Foto: BoBo
SMC - Stranka modernega centra. Foto: BoBo

Imamo novo ime, pa tudi novo energijo.

Milan Brglez ob robu kongresa
SMC
Prva vrsta v dvorani Kosovelovega doma v Sežani. Foto: BoBo
SMC
Delegati so na precej nerazburljivem kongresu razpravljali o novem statutu in imenu stranke. Foto: BoBo
SMC postal Stranka modernega centra
SMC iz imena umaknil Mira Cerarja
Cerar: Smo na poti iz krize

tranka preimenovala v Stranko modernega centra, poudaril pomen boja za drugačno politično in pravno kulturo.

Cerar je v svojem osrednjem govoru ob koncu kongresa spomnil na nastanek stranke. "Takrat so nam očitali marsikaj, prepoznali so nas kot novost, ki ni prijetna, ki zna omejiti prostor drugim," je dejal premier. Zato so po njegovih besedah še danes deležni številnih pritiskov, javno izraženih neresnic, domnev, nekorektnih navajanj: "Tisti, ki imajo roke do ramen v marmeladi, kažejo s prstom na nas."
Dodal je: "Kajti mnogim nismo všeč, ker prinašamo spremembo v vrednotah, v načinu delovanja v politiki in v družbenem življenju slovenskega naroda. Mnogi se nas bojijo, mnogi nas ne razumejo, mnogi nas zavračajo, ampak mi gremo naprej." Spomnil je tudi na očitke o lobijih, ki stojijo za stranko, in stricih iz ozadja. "Včasih poskusijo s tem še danes, vendar vsi veste in vidite, da tega ni," je dejal.
Privatizacija se bo nadaljevala
Med dosežki svoje vlade je izpostavil sprejem dveh zelo zahtevnih rebalansov proračuna in konsolidacijo javnih financ. Zasluge za močno gospodarsko rast je pripisal tudi politiki nove vlade. Kot uspeh je navedel tudi pogajanja s sindikati in sklenitev socialnega sporazuma. Kljub številnim odporom, delno tudi v koaliciji, pa je ponovil zavezo k nadaljevanju privatizacije.

Ob tem je omenil, da so med tistimi, ki jih prezirajo, takšni, ki so tajkunsko okradli državljane, ponižali delavce, uničili podjetja. "Ta človek se mora spremeniti ali pa ga mora doleteti sankcija," je dejal. Zato stranka po njegovih besedah goji drugo politično in pravno kulturo.

Po njegovih besedah tisti, ki imajo roke do ramen v marmeladi, kažejo s prstom na njih, pravijo, da so si privoščili kozarec vode ali čaja, ki ga niso plačali. "To je manipulacija," je poudaril. Prav tako ne morejo nekoga, ki je storil majhno napako, pozivati k odstopu in zanj zahtevati zapor, je prepričan. "Tisti, ki so naredili velike napake, pa s prstom kažejo," je še dejal.

Prvotno ime le začasno
V predstavitvi predlaganega imena je Cerar pojasnil, da je bilo strankino prvotno ime sprejeto v burnem času in je služilo identifikaciji stranke. So pa po njegovih besedah že takrat pojasnili, da tako ime ne more dolgoročno obstati, in se zavezali, da na prvem kongresu ime spremenijo.

Z imenom po njegovih besedah želijo poudariti, da so moderna politična stranka. Izpostavil je njihove vrednote, kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, strpnost, spoštovanje človekovih pravic in zagotavljanje enakopravnosti. Modernost po njegovem mnenju pomeni tudi spoštovanje vladavine prava.

Povedal je še, da so po vrednotah ideološko in akcijsko uravnoteženi, da si prizadevajo za ravnovesje med liberalnimi, socialnimi in drugimi vrednotami in cilji. Želijo upoštevati potrebe posameznika in družbe, zgodovino vidijo kot učiteljico oziroma kot nauk za prihodnost, ne odpirajo pa tistih ideoloških vprašanj, ki sodijo v preteklost, je še pristavil premier.

Luč na koncu predora?
V kratkem pozdravnem nagovoru ob začetku kongresa je Cerar sicer poudaril, da je stranka "v kratkem času prehodila dolgo pot" in med drugim omenil, da je, kot kaže, Slovenija na poti iz krize, kjer si bodo prizadevali za trajnostno naravnano družbo blaginje za kar najširši krog ljudi.

"Pokazali smo, da je mogoče državo upravljati bolje," pa je v uvodnem govoru povedal podpredsednik SMC-ja in predsednik državnega zbora Milan Brglez. Pri tem so morali, po njegovih besedah, sprejeti tudi kakšno odločitev, ki morda ni všečna. A gre za načelno politiko, "ki smo se ji zavezali ob ustanovitvi". "Napak in kritik se ne smemo bati, temveč jih odpravljati in sprejemati. Prizadevati si moramo, da si država ponovno pridobi zaupanje državljanov, ki ga je nekoč že imela," je med drugim povedal Brglez.


Po odstopu ministrice Stanke Setnikar Cankar?
Sicer pa se Cerar ni mogel izogniti vprašanjem o nadaljnjih korakih po petkovem odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar. Na vprašanje, ali bodoči novi šolski minister danes že sedi v dvorani, je odgovoril, da bo o bodočem ministru ali ministrici "razmišljal od jutri naprej". Brglez pri iskanju novega ministra ali ministrice za izobraževanje ne pričakuje tolikšnih težav, kot so jih imeli pri iskanju novega gospodarskega ministra pred nekaj meseci. Na vprašanje, ali novi šolski minister danes sedi v kongresni dvorani, pa je Brglez odgovoril: "Tudi če bi, vam tega ne bi povedal."

Kongres je nagovoril tudi predsednik Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), Graham Watson. "Evropa potrebuje ljudi, ki skupno dobro postavljajo pred sebe. Evropa potrebuje ljudi, kot ste vi," je dejal ter ob tem pohvalil prisotne za sanacijo javnih financ. "Zdaj potrebujete pogum za nadaljnje reforme."

Kongresa se je udeležilo okoli 120 delegatk in delegatov iz statutarno opredeljenih organov stranke, ministric in ministrov, poslank in poslancev ter njenih 60 lokalnih odborov, med povabljenimi pa so bili tudi tuji gostje iz Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), med njimi tudi že omenjeni predsednik evropske politične skupine, sir Graham Watson in podpredsednica, Lousewies van der Laan. V prvi vrsti sta sedeže zasedla tudi evropska komisarka Violeta Bulc in evropski poslanec Ivo Vajgl.

Kešeljević predsednik programskega kongresa. In član stranke.
Pred začetkom kongresa je bila v Sežani tudi ustanovna seja programske konference, za njenega predsednika je bil izvoljen ekonomist Aleksander Kešeljević. Ta je sicer že od ustanavljanja stranke njen (je avtor strankinega gospodarskega dela programa) in tudi Cerarjev svetovalec. Pred nekaj dnevi se je, kot so potrdili v stranki, tudi uradno včlanil v stranko.

Imamo novo ime, pa tudi novo energijo.

Milan Brglez ob robu kongresa
SMC postal Stranka modernega centra
SMC iz imena umaknil Mira Cerarja
Cerar: Smo na poti iz krize