Mira Cerarja v imenu ne bo več. Se bo stranki uspelo obdržati na prizorišču? Foto: BoBo
Mira Cerarja v imenu ne bo več. Se bo stranki uspelo obdržati na prizorišču? Foto: BoBo
Miro Cerar
Spoštovanje pravne države je Cerarjeva najmočnejša in najvztrajnejša mantra. Foto: BoBo
Bojan Dobovšek
Dobovšek je sicer ostal del poslanske skupine SMC-ja, a je bil do stranke vseeno kritičen. Foto: BoBo
Po mesecu dni se je moral posloviti od mesta gospodarskega ministra. Foto: BoBo

Mira Cerarja so prvič začeli neposredneje povezovati s političnim vrhom na začetku leta 2013, ko so vzniknile informacije, da bi lahko po razpadu druge vlade Janeza Janše prevzel mandatarstvo projektne vlade, a je takrat to zavrnil rekoč, da je ideja sicer dobra, a da nima dovolj široke podpore.

Nato je septembra istega leta naznanil, da ustanavlja zavod, ki pa takrat po njegovih besedah ni imel ambicij, da bi prerasel v politično stranko. "Skupaj z nekaterimi posamezniki iz različnih poklicnih sfer sem se odločil, da oblikujemo civilno družbeno skupino odgovornih državljanov, ki si bo prizadevala za trajnostno uspešen razvoj Slovenije," je povedal takrat.

Skoraj natančno šest mesecev pozneje, ko je potrdil, da ustanavlja zavod, se pravi maja 2014, pa je tudi uradno napovedal prvi kongres Stranke Mira Cerarja ali krajše SMC, ki je potekal v Ljubljani dober mesec pozneje in le dober mesec dni pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 13. julija.
Obljube drugačne politike prinesle zmago
Za to priložnost je v svojo ekipo privabil tudi nekaj znanih imen, kot so Bojan Dobovšek, Milan Brglez, Matej Acetto, Lojze Ihan, Milojka Kolar, pa tudi nekatera bolj razvpita imena, kot sta Aleksandar Kešeljević in Erik Kopač. Zadnja dva sta bila med drugim nadzornika Infonda Holdinga 3 (IH3) v medijih pa so se pojavili očitki, da sta sodelovala pri spornem menedžerskem prevzemu podjetja Iskra Avtoelektrika in kot nadzornika nista opravila svojega dela.

Kmalu po razkritju Cerarjeve kadrovske zasedbe so se na SMC vsuli tudi očitki, da so se v stranko vrinili zlasti odsluženi kadri LDS-a.

A glavna mantra SMC-ja takrat - in še vedno - je bil vnos drugačnih, višjih vrednot, etike in moralnih standardov v politiko, ki bodo šli z roko v roki z večjo preglednostjo in strokovnostjo s ciljem povrniti zaupanje ljudi. Po ustanovnem kongresu je Cerar tudi poudaril, da so nastali samostojno, "brez kakšnih ozadij, botrov, pokroviteljev".

In to se mu je tudi izplačalo. Že takoj so mu ankete javnega mnenja začele kazati, da bo na volitvah s svojo stranko gladko zmagal, saj so ga ljudje odločno videli kot najprimernejšega kandidata za novega premierja. Vendar je visoko podporo ohranil kljub stalnemu dotoku kritik, da sta on in program SMC-ja medla, vsebinsko prazna, nekonkretna in neodločna. Nato so prišle volitve in tudi Cerarjevih zgodovinskih 36 sedežev v državnem zboru, kar ni uspelo niti LDS-u v zlatih časih pod vodstvom Janeza Drnovška.

Dva meseca izgubljena, nikoli več nazaj dobljena
Po zmagi pa se je začel dolgotrajen proces, preden je začela vlada delovati, kar je še danes eden največjih očitkov Cerarju, in sicer, da je izgubil dragocen čas za ukrepanje. Preden je postal mandatar, je minil skoraj mesec in pol, nato pa je za sestavo 12. slovenske vlade do 18. septembra potreboval še 25 dni. Vmes je zaradi Kešeljevića in Kopača zasedal tudi izvršilni odbor stranke, a je ugotovil, da sta kot nadzornika v IH3 delovala zakonito, Kešeljević in Kopač pa sta tudi pojasnila, da v času njunega mandata IH3 ni bil več v lasti Infonda Holdinga, ki je Bošku Šrotu služil za prevzemanje Pivovarne Laško, ko pa je IH3 prevzel Stane Valant, sta svoj mandat končala.

In tudi po imenovanju vlade ni šlo vse gladko, saj se je v stranki kmalu zaiskrilo. Le dva dni po imenovanju vlade je odstopil državni sekretar na ministrstvu za okolje Jure Leben, saj so mediji razkrili, da nima v Sloveniji uradno nostrificirane magistrske naloge, čeprav se je predstavljal kot magister znanosti.

Odmeven izstop iz stranke
Teden dni po Lebnovem odstopu je SMC zapustil Dobovšek. Ta se je nekaj tednov pred izstopom iz stranke sicer omenjal kot prihodnji notranji minister, a je takrat to funkcijo zavrnil z besedami: "Ko boste videli ekipo, vam bo vse jasno." Neuradno se je govorilo, da je to letelo prav na Kešeljevića in Kopača. Kljub izstopu je Dobovšek ostal v poslanski skupini SMC-ja.

Nekaj dni pozneje, na začetku oktobra in dan pred občinskimi volitvami, pa je mariborski del SMC-ja zapustilo 41 članov, ki so vodstvu lokalnega odbora očitali, da je samovoljno imenovalo kandidatno listo in županskega kandidata. Cerar je takrat izrazil jasno podporo vodstvu lokalnega odbora.

Ministrski križi in težave
Čez dva tedna je premier v prvem tednu novembra doživel še en udarec. Odstopil je namreč gospodarski minister Jožef Petrovič, odneslo pa ga je razkritje TV Slovenija, da je njegovo podjetje sodelovalo v kartelnem dogovoru prodaje pisarniškega materiala državni upravi.
Vmes je izgubil še ministrico brez listnice, pristojno za razvoj in kohezijsko politiko Violeto Bulc, ki je po razvpiti samokandidaturi Alenke Bratušek za mesto evropske komisarke konec oktobra dobila službo na Evropski komisiji, in sicer kot komisarka, pristojna za področje prometa.
Slab mesec dni po odstopu Petroviča je Cerar v Gojku Koprivcu le našel novega kandidata za gospodarskega ministra. A že štiri dni pozneje ga je Koprivec obvestil, da zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja funkcije ne bo sprejel, in tako je na mestu gospodarskega ministra zopet zazevala luknja. A k sreči mu je že po dveh tednih le uspelo prepričati Zdravka Počivalška, ki je pred tem že dal košarico Bratuškovi, ki ga je prav tako vabila v svojo ekipo, tako da je na začetku decembra tudi ta resor končno začel polno delovati.
Najnovejši pretres v ministrskih vrstah pa se je SMC-ju zgodil le dan pred drugim kongresom. Šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar, ki je na veliko propagirala varčevanje v šolstvu, je zaradi razkritja, da je z dodatnim pogodbenim delom, poleg redne plače na fakulteti za upravo, zaslužila še več sto tisoč evrov, ponudila svoj odstop.

Nekaj dela narejenega, a glavnina še čaka
Cerarjevi vladi je v nekaj mesecih vladanja vseeno uspelo med drugim pod streho spraviti rebalans proračuna za leto 2015, v prihodnje pa prihajajo v javnost še prvi ukrepi za začetek reforme pravosodja, intenzivno se ukvarjajo z drugim tirom, proračunoma za leti 2016 in 2017, zdravstveno reformo in izvedbenim zakonom za fiskalno pravilo. To pa so tudi eni največjih izzivov, ki jih bo stranka morala prestati.

Danes pa stranka dobiva tudi novo ime - Stranka modernega centra. Ali se bo obdržala na prizorišču ali pa šla po sledeh LDS-a, Zaresa, SMS-ja, SNS-a, Lipe …, pa bodo morali še pokazati.