Pri Miru Cerarju so se v ponedeljek zvrstili predstavniki ZL-ja, DeSUS-a, ZaAB-a, NSi-ja in SD-ja. Foto: BoBo
Pri Miru Cerarju so se v ponedeljek zvrstili predstavniki ZL-ja, DeSUS-a, ZaAB-a, NSi-ja in SD-ja. Foto: BoBo
NSi Ljudmila Novak
Ljudmila Novak je bila po sestanku s Cerarjem zadovoljnejša kot pred njim. Foto: BoBo
ZaAB Bratušek
Alenka Bratušek pogreša konkretnejše predloge za zagon gospodarstva. Foto: BoBo

Nismo dobili jasnega odgovora na vprašanje, kakšna je zasnova celostnega razvoja slovenske družbe. Druga stvar, ki nas je zmotila, je gospodarska politika, kot je navedena v osnutku pogodbe in s katero se ne moremo strinjati. Tukaj smo popolnoma na različnih bregovih, ker potencialna vlada Mira Cerarja zagovarja privatizacijo, medtem ko je ZL proti njej.

Luka Mesec, ZL

V neformalnih pogovorih smo se dogovorili, da nam kot drugi najmočnejši stranki pripada mesto predsednika DZ-ja in da bom kandidat za predsednika DZ-ja, a počakajmo do petka.

Karl Erjavec, DeSUS po pogovorih s SMC-jem
Erjavec najverjetneje na čelo DZ-ja

Drugi krog koalicijskih pogajanj je končan. DeSUS, ZaAB, NSi in SD so po pogovorih z Mirom Cerarjem razložili, da nameravajo nadaljevati koalicijska pogajanja. Združena levica pa se vidi v opoziciji.

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je tudi današnje pogovore v drugem krogu koalicijskih pogajanj označil za konstruktivne, upanje na široko koalicijo pa je po njegovi oceni še vedno povsem realno.

Pri vseh povabljenih strankah z izjemo ZL-ja tako ostaja možnost koalicijskega sodelovanja, je pa do tja še dolga pot, pravi. A tudi odločitev Združene levice, da želi da želi biti "konstruktivna opozicija" je označil za "dober znak", saj tako obstaja možnost sodelovanja pri posameznih projektih.

Za Cerarja je tudi razumljivo in "normalen del procesa" dejstvo, da so vse stranke imele pripombe na delovni osnutek koalicijske pogodbe. Pogovore bodo zato nadaljevali na podlagi njihovih pisnih pripomb in s pomočjo programskih skupin strank - koalicijske pogovore v tretjem krogu bodo poglobili prihodnji teden, torej po petkovi ustanovni seji DZ-ja.

Za SD osnutek "primerna podlaga za nadaljnja usklajevanja"
Ves dan so se tako z najverjetnejšim novim mandatarjem sestajali predstavniki parlamentarnih strank - z izjemo SDS-a -, kot zadnji je bil na vrsti SD.

Predsedujoči stranki Dejan Židan je po sestanku pojasnil, da je trenutni osnutek koalicijske pogodbe "primerna podlaga za nadaljnja usklajevanja", čeprav v njem za zdaj še manjkajo "bistvene zadeve s področja socialne države in nekaterih drugih področij, pomembnih za socialdemokrate".

Poudaril je, da bo SD dokončno odločitev o tem sprejemal na četrtkovem predsedstvu stranke.

NSi-ju se zdi osnutek "premalo reformen"
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je po sestanku z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem dejala, da bodo nadaljevali koalicijska pogajanja, čeprav se jim trenutni osnutek koalicijske pogodbe zdi premalo reformen.

Novakova je v osnutku pričakovala več konkretnih reformnih predlogov in pobud NSi-ja, a jim je Cerar zagotovil, da so možnosti za pogajanja še vedno odprte. Zato bodo do prihodnjega tedna na osnutek dali pisne pripombe in videli, v kolikšni meri jih bo SMC upošteval. Končno odločitev o vstopu v koalicijo pa bo sprejel svet NSi-ja.

DeSUS v okvirni koaliciji
DeSUS je ponovno pokazal največje navdušenje za sodelovanje v vladi. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po pogovorih s predstavniki Stranke Mira Cerarja dejal, da DeSUS sodeluje v "okvirni koaliciji", Erjavec pa bo predvidoma kandidat za predsednika državnega zbora.

Dogovorili so se o vseh DeSUS-ovih predlogih
"Zadovoljni smo, da se nam je v glavnem uspelo dogovoriti o vseh svojih predlogih, s tem, da bo treba konkretizirati še vprašanje regresa, da bi ga prihodnje leto dobilo čim več upokojencev. Treba je sicer pogledati tudi proračunske in gospodarske možnosti. Za zdaj lahko rečem, da stranka DeSUS sodeluje v tej okvirni koaliciji. To je pomembno tudi zato, ker bo v petek ustanovna seja DZ-ja. V neformalnih pogovorih smo se dogovorili, da nam kot drugi najmočnejši stranki pripada mesto predsednika DZ-ja in da bom kandidat za predsednika DZ-ja, a počakajmo do petka," je Erjavec dejal novinarjem v DZ-ju po pogovorih s Cerarjem.

ZaAB predstavil svoje pomisleke
Tretja stranka po vrsti, ki je danes obiskala SMC v drugem krogu koalicijskih pogovorov, je bila Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB). Ti so Cerarju predstavili svoje vsebinske pomisleke glede osnutka koalicijske pogodbe. Dozdajšnja premierka Alenka Bratušek je menila, da manjkajo konkretni ukrepi pri poglavju o zagonu gospodarstva, pri konsolidaciji javnih financ pa časovni okvir in način.

Bratuškova je še pojasnila, da se bodo o tem pogovorili in razmislili. Nato pa nameravajo nadaljevati pogovore za vstop v koalicijo.

ZL: Koalicijski pogodbi manjka rdeča nit
Luka Mesec (Združena levica - ZL) je po koncu drugega kroga pogajanj s SMC-jem dejal, da je koalicijska pogodba preveč razdrobljena oziroma ji manjka rdeča nit. ZL in SMC sta si še najbližje pri zdravstveni politiki, najdlje pa pri gospodarstvu. "Nismo dobili jasnega odgovora na vprašanje, kakšna je zasnova celostnega razvoja slovenske družbe. Druga stvar, ki nas je zmotila, je gospodarska politika, kot je navedena v osnutku pogodbe in s katero se ne moremo strinjati. Tukaj smo popolnoma na različnih bregovih, ker potencialna vlada Mira

Cerarja zagovarja privatizacijo, medtem ko je ZL proti njej," je po enournem pogovoru novinarjem dejal Mesec.

Dodatno jih moti tudi to, da koalicijski sporazum "sploh ne omenja dolžniškega sporazuma, ki je najbolj pereče vprašanje za naslednji mandat - kako bo vlada torej servisirala javni dolg; glede tega ni ponudila nobenih odgovorov", je zatrdil Mesec in dodal, da bi vlada privatizirala vse, razen infrastrukture, a se pri tem ne ve, kaj je infrastruktura.

Zato bo ZL socialistična opozicija, je napovedal. Ob tem je pristavil, da še ne vedo, ali bodo podprli Erjavca kot predsednika DZ-ja.


Povabili tudi SDS

Stranka SMC je tudi drugo največjo parlamentarno stranko SDS povabila na pogovor z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem. Predlagala je srečanje v četrtek dopoldne.

"Prihajajoči petek se bo konstituiral novo izvoljeni Državni zbor in pred nami so izzivi, ki jih moramo reševati v dobro države. Državotvorna drža strank tako v koaliciji kot v opoziciji je ključnega pomena za uspeh države in premostitev krize, v kateri se je znašla naša država," so zapisali v vabilu.

Po njegovem mnenju je namreč zdaj, ko so se sestali z vsemi možnimi koalicijskimi partnericami, "spodobno, da se sestanejo še s SDS-om". S predstavnikom te stranke se želi Cerar pogovoriti o poteku ustanovne seje DZ-ja in si izmenjati stališča oziroma poglede o nadaljnjem delu.

Cerar čaka MVK
Odločanje o morebitnem odvzemu mandata prvaku SDS-a Janezu Janši, ki prestaja dveletno zaporno kazen, sicer na petkovi ustanovni seji DZ-ja za zdaj ni predvideno, o glasovanju glede potrditve poslanskih mandatov pa je tudi po Cerarjevih besedah za zdaj še prehitro govoriti, saj se v zvezi s tem mora sestati še mandatno-volilna komisija (MVK).

Janša pa je medtemv odzivu na Twitterju zapisal: "@MiroCerar z nepodpisanim dopisom vabi SDS na pogovore kot zadnjo med strankami. Strici ga tako kot Jankovića 2012 še niso naučili šteti."

Nismo dobili jasnega odgovora na vprašanje, kakšna je zasnova celostnega razvoja slovenske družbe. Druga stvar, ki nas je zmotila, je gospodarska politika, kot je navedena v osnutku pogodbe in s katero se ne moremo strinjati. Tukaj smo popolnoma na različnih bregovih, ker potencialna vlada Mira Cerarja zagovarja privatizacijo, medtem ko je ZL proti njej.

Luka Mesec, ZL

V neformalnih pogovorih smo se dogovorili, da nam kot drugi najmočnejši stranki pripada mesto predsednika DZ-ja in da bom kandidat za predsednika DZ-ja, a počakajmo do petka.

Karl Erjavec, DeSUS po pogovorih s SMC-jem
Erjavec najverjetneje na čelo DZ-ja