Po neuradnih informacijah je Cerar govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA
Po neuradnih informacijah je Cerar govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA
Andrej Plenković
Hrvaški premier vztraja, da Hrvaška arbitražne odločitve ne bo spoštovala. Foto: Reuters


Pomen spoštovanja odločitev sodišč so v četrtek izrecno podprli voditelji držav Beneluksa, belgijski, nizozemski in luksemburški premier Charles Michel, Mark Rutte in Xavier Bettel, s katerimi se je Cerar sestal pred vrhom Unije.

To srečanje je bilo zelo dobro, četverica ima veliko skupnih interesov in želi nadgraditi sodelovanje, znova se bo sestala jeseni v Sloveniji, je povedal slovenski premier. Slovenija bo po njegovih besedah skušala tudi v tej sestavi sodelovati kot most v EU-ju.

Cerar je o vprašanju arbitraže na kratko govoril tudi z drugimi kolegi, ki jih ni izrecno naštel. Po neuradnih informacijah je govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki prav tako zavzema stališče, da je treba odločitve mednarodnih sodišč spoštovati.

Cerar: Arbitraža je pomembna za širšo regijo
Premier je ob tem ponovil, da gre za "zgodovinsko odločitev, pomembno ne samo za obe državi, ampak tudi za širšo regijo". "Vemo, da so v tej regiji še odprta mejna vprašanja, in to je lahko dober primer, kako se lahko po pravni poti takšna vprašanja rešujejo," je poudaril.

Dodal je še, da je o tej temi v preteklih dveh letih redno govoril z vsemi kolegi, tako da jo dobro poznajo. "Veseli me, da prevladuje prepričanje, da je treba odločbe mednarodnih sodišč spoštovati," je ob tem poudaril.

Plenković: Hrvaško stališče nespremenjeno
Hrvaški premier Andrej Plenković, ki je v četrtek v Bruslju pojasnjeval hrvaška stališča,
je v odziv na navedbe, da je odločitve mednarodnih sodišč treba spoštovati, poudaril, da se s tem absolutno strinja, a ko je vse čisto in korektno. Eno je abstraktno načelo, drugo pa konkreten primer, je opozoril.

Kot je dejal, je govoril s Cerarjem in mu potrdil, da je hrvaško stališče nespremenjeno ter da bo ostalo enako trdno pred sodbo o meji in po njej: arbitraža je za Hrvaško nepovratno končana. Po Plenkovićevih besedah je še posebej pomembno, da ne bo nikakršnih enostranskih dejavnosti po objavi sodbe.

Vprašanje meje je dvostransko vprašanje, zato bo rešitev plod pogovorov Slovenije in Hrvaške, še meni Plenković.