Zunanji minister Miro Cerar je poudaril, da je Japonska s svojim gospodarskim razvojem in tehnološkim napredkom lahko zgled številnim državam. Izrazil je zadovoljstvo nad investicijami japonskih korporacij Yaskawa in Sumitomo v Sloveniji med njegovim vodenjem vlade.  Foto: BoBo
Zunanji minister Miro Cerar je poudaril, da je Japonska s svojim gospodarskim razvojem in tehnološkim napredkom lahko zgled številnim državam. Izrazil je zadovoljstvo nad investicijami japonskih korporacij Yaskawa in Sumitomo v Sloveniji med njegovim vodenjem vlade. Foto: BoBo

Zunanja ministra Miro Cerar in Taro Kono sta izmenjala stališča do aktualnih razmer v Aziji, zlasti glede napetosti na Korejskem polotoku, trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, pa tudi do razmer na Zahodnem Balkanu.

Gre za prvi uradni obisk japonskega zunanjega ministra v Sloveniji. Sprejel ga je tudi že predsednik republike Borut Pahor.

Cerar in Kono sta se sicer prvič srečala ob robu letošnje münchenske varnostne konference. Dogovorila sta se za krepitev dvostranskih odnosov med državama in gospodarskega partnerstva.

"Z ministrom Konom sva se strinjala, da so se možnosti za povečanje blagovne menjave močno izboljšale po uveljavitvi sporazuma o gospodarskem partnerstvu med EU-jem in Japonsko, da pa vse priložnosti za sodelovanje še niso dovolj izkoriščene," je poudaril minister Cerar.

Blagovna menjava med državama je na sicer razmeroma skromni ravni. Slovenija na Japonsko izvozi za 119 milijonov evrov blaga, uvoz pa znaša 86 milijonov evrov. Se pa gospodarsko sodelovanje v zadnjih nekaj letih krepi, kar se kaže tudi v vse večjem obsegu japonskih naložb v Sloveniji.

Nove priložnosti za sodelovanje slovenskih in japonskih podjetij in ustanov se kažejo na področjih vzpostavljanja pametnih omrežij (ELES/NEDO), protonskega zdravljenja raka (Cosylab) in elektro-mobilnosti (BTC). Odlično sodelujejo tudi znanstveniki Instituta "Jožef Stefan" in japonskega inštituta KEK na področju nove fizike (projekt Belle 2).

Razvoj robotiziranih terapevtskih naprav

V torek pa so predstavniki Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča s predstavniki Toyota Motor Corporationa in japonsko Zdravstveno univerzo Fujita podpisali pogodbo o sodelovanju pri razvoju robotiziranih terapevtskih naprav.

Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je aprila v Kočevju odprla svojo prvo evropsko tovarno robotov. To tovarno bosta Cerar in Kono danes popoldne tudi obiskala.

Ministra sta med drugim govorila tudi o pobudah za poglobljeno sodelovanje na Zahodnem Balkanu. Slovenski minister se je japonskemu kolegu zahvalil za tradicionalno podporo Japonske Ustanovi za krepitev človekove varnosti – ITF, ki jo Japonska podpira od ustanovitve dalje.

Še s predsednikom republike
Glede prihodnjih obiskov med državama na višji ravni naj bi se že oktobra predsednik republike Borut Pahor udeležil ustoličenja japonskega cesarja Naruhita. Kot so sporočili iz predsednikovega urada, se je minister Kono Pahorju za to odločitev tudi osebno zahvalil.
Pahor je ob tem spomnil na svoj delovni obisk v Tokiu leta 2013. To je bil prvi obisk slovenskega predsednika na Japonskem, tedaj pa ga je sprejel tudi tedanji cesar Akihito.

Sicer sta tudi Pahor in Kono izrazila zadovoljstvo nad prijateljskimi odnosi med državama tako na političnem in kulturnem kot gospodarskem in znanstvenem področju, so še sporočili iz urada predsednika republike. Tudi Pahor je izrazil zadovoljstvo nad japonskimi investicijami v Sloveniji in ocenil, da je Slovenija kot gospodarsko trdna država primerna vstopna točka v Evropo za japonska podjetja.

Japonski zunanji minister bo drevi obisk nadaljeval na Hrvaškem, kjer bo po napovedi japonskega zunanjega ministrstva osrednja tema pogovor prihodnje predsedovanje Hrvaške Evropski uniji in dvostranski odnosi med državama, zelo verjetno tudi na gospodarskem področju. Ob tem niso znali potrditi, ali bodo govorili tudi o priložnostih, ki jih lahko nudijo hrvaška pristanišča.