Miro Cerar bo pred poslance predvidoma stopil v ponedeljek. Foto: BoBo
Miro Cerar bo pred poslance predvidoma stopil v ponedeljek. Foto: BoBo
Cerarju se nasmiha podpora
Na koncu bo mavrična predvsem opozicija
Kaj čaka Dušana Mramorja
Tiskarski škrat skoraj odnesel bančno vrzel
Prva redna seja Kolegija predsednika DZ

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je na petkovi seji kolegija pojasnil tudi, da za generalno sekretarko DZ-ja za obdobje 2014-2018 predlaga Uršulo Zore Tavčar. Po njegovem mnenju gre za strokovno kandidatko, ki je dolga leta delala v DZ-ju, še zlasti na področju zunanjih zadev in priprave sej. Med drugim je bila sekretarka odbora za zunanjo politiko, hkrati je vodja oddelka za pripravo in izvedbo sej DZ-ja in delovnih teles.

Korektno dela za vse skupine
Brglez kandidatko pozna že zelo dolgo, zato se je tudi veliko lažje odločil, je dejal. Bila sta že sošolca na fakulteti, dejansko najpomembnejša zadeva pa je ta, da kandidatka svoje delo v DZ-ju opravlja korektno, ne glede na to, za katere poslanske skupine gre, je dodal predsednik DZ-ja.

Poslanci bodo v ponedeljek imenovali tudi dva podpredsednika državnega zbora. DeSUS bo na ta položaj predlagal Primoža Hainza, Socialni demokrati pa Janka Vebra. Medtem SDS še vedno vztraja, da na ta položaj ne bo predlagal svojega kandidata. Predsednik parlamenta Milan Brglez bo moral tako delo še naprej opravljati brez tretjega podpredsednika.

Besedni dvoboj med ZL-jem in SDS-om
Sicer pa se je na današnjem kolegiju zgodil zaplet in besedni spopad med opozicijskima strankama - Združeno levico in SDS-om. Vodja poslancev Združene levice Luka Mesec je namreč napovedal, da na podpredsedniško mesto komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ne bodo predlagali svojega kandidata, ker ji predseduje SDS: "To je stranka, ki trenutno ruši celotno pravno državo, da bi oprala ime svojega predsednika, ki odreka pravice izbrisanim, Romom, gejem in lezbijkam."

Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko Mescu ni ostal dolžan. Dejal je, da nihče nima pravice na neargumentiran način diskreditirati stranke SDS: "Še najmanj je to dovoljeno tistim, ki so v državni zbor prišli z metanjem kock približno pol leta nazaj."

Kolegij predsednika je na koncu odločil, da položaj podpredsednika omenjene parlamentarne komisije lahko zasede Stranka Mira Cerarja.

Cerarjeva izvolitev brez zapletov
Cerarjeva izvolitev za mandatarja naj bi potekala brez zapletov, saj ima zagotovljeno zadostno podporo poslancev. Poleg SMC-ja, DeSUS-a in SD-ja so mu podporo obljubili tudi v ZaAB-ju, ki po sredini odločitvi sveta SMC-ja ne bo dobil vabila za sodelovanje v koaliciji.

52 glasov koalicije
Dvanajsta slovenska vlada bo, kot kaže, imela 52 poslanskih glasov. Koalicijska usklajevanja SMC-ja, DeSUS-a in SD-ja še niso končana, vendar so potencialne partnerice glede glavnih vsebin praktično usklajene. V prihodnjem tednu bo potekalo še usklajevanje posameznih podrobnosti na ravni sektorskih skupin strokovnjakov.

Ostaja pa odprta kadrovska razdelitev. Število ministrov je načeloma že dokončno. Po Cerarjevih besedah naj bi jih bilo 15, pri čemer bi DeSUS-u pripadli štirje, SD-ju pa trije resorji. Kateri stranki bi pripadel kateri resor, ostaja odprto. Parafiranje koalicijskega sporazuma je pričakovati proti koncu meseca.

Cerarju se nasmiha podpora
Na koncu bo mavrična predvsem opozicija
Kaj čaka Dušana Mramorja
Tiskarski škrat skoraj odnesel bančno vrzel
Prva redna seja Kolegija predsednika DZ