Kot je v izjavi za medije pojasnil Židan, večina članov predsedstva priznava dosežen uspeh na dozdajšnjih koalicijskih usklajevanjih in je
Kot je v izjavi za medije pojasnil Židan, večina članov predsedstva priznava dosežen uspeh na dozdajšnjih koalicijskih usklajevanjih in je "videti kar veliko podporo" vstopu v vladno koalicijo Mira Cerarja. Foto: BoBo
Predsedstvo SD-ja
Svoje mnenje bo prihodnji teden izrekalo še članstvo, zadnjo besedo pa bo 3. septembra imela konferenca SD-ja. Foto: BoBo
40 milijonov za letni dodatek za upokojence

Predsedstvo SD-ja ob pregledu najnovejše, tretje različice koalicijskega sporazuma ugotavlja, da so zahteve te stranke v veliki meri upoštevane - je pa to po Židanovih besedah še vedno besedilo, ki bo osnova za "čiščenje" prihodnji teden, ko se bodo sestajale sektorske skupine strokovnjakov.

Kot je v izjavi za medije pojasnil Židan, večina članov predsedstva priznava dosežen uspeh na dozdajšnjih koalicijskih usklajevanjih in je "videti kar veliko podporo" vstopu v vladno koalicijo Mira Cerarja.

Trije ministrski resorji za stranko
Pogovarjajo se tudi o kadrovski razdelitvi, pri čemer je že znano, da bodo SD-ju pripadli trije resorji. Ob tem je Židan zagotovil, da so v stranki striktno zahtevali le enega, in sicer ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga v tem mandatu vodi Anja Kopač Mrak iz strankinih vrst. Po Židanovih besedah so ta resor zahtevali zato, ker gre za značilen resor, ki omogoča varovanje in razvoj socialne države.

Židan, ki sicer trenutno opravlja tekoče posle ministra za kmetijstvo in okolje, je povedal tudi, da bo verjetno še naprej ostal na tem položaju - to ministrstvo bi se sicer po zadnjem osnutku koalicijskega sporazuma preimenovalo v ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pod največjim vprašajem tako ostaja tretji resor, ki bi ga še dobil SD. V igri naj bi bila šolski in obrambni, pri čemer se kot kandidata za ministra omenja dozdajšnji minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, obrambni resor pa bi po nekaterih informacijah lahko prevzel nekdanji predsednik DZ-ja in poslanec stranke Janko Veber.

Dokončne odločitve glede resorjev še ni, je dodal Židan, ki tudi o konkretnih imenih še ne želi govoriti. Obenem je poudaril, da je za SD pomembna zlasti uskladitev programa, medtem ko so kadrovska vprašanja manj pomembna in "v nobenem primeru ne bodo predmet takšnih ali drugačnih izsiljevanj".

Po Židanovem mnenju bi bilo namreč "nefer", da bi se s SMC-jem pogajali o še kakšnem dodatnem resorju, saj so se o številu resorjev dogovorili, ko sploh še ni bilo znano, koliko strank bo v vladi. "Mi smo stranka, ki ne spreminja svojih stališč čez noč, prav tako v SD-ju nismo tisti, ki bi ogrožali obstoj ali pa nastanek koalicije," je pristavil.

SD zmagovalec pogajanj s Cerarjem?
Židan pa ni želel komentirati sredine odločitve SMC-ja, da v vladno koalicijo povabi le DeSUS in SD, ZaAB-a pa ne. Kot je dejal, SD ni tisti, ki odloča, kdo bo v koaliciji, poleg tega pa odločitev SMC-ja glede ZaAB-a ni vprašanje vstopa ali nevstopa SD-ja v koalicijo.

Tako bo SD s šestimi poslanci očitno najmanjša koalicijska stranka, medtem ko je bila v vladi Alenke Bratušek še pred razpadom PS-ja druga najmočnejša in je prav tako imela tri resorje. Na vprašanje, ali je torej SD zmagovalec pogajanj s Cerarjem, je Židan odgovoril le, da bodo na koncu zmagovalci država in državljani, če bo nova vlada izpeljala to, kar je zapisala.

40 milijonov za letni dodatek za upokojence