Predsednik Borut Pahor je podpisal predlog kandidature Mira Cerarja za novega mandatarja. Foto: BoBo
Predsednik Borut Pahor je podpisal predlog kandidature Mira Cerarja za novega mandatarja. Foto: BoBo
Miro Cerar in Borut Pahor
"Storil bom vse, kar je v moji moči, da bo vlada dovolj kompetentna in stabilna, da bo lahko prišla do ključnih ciljev, kot sta izhod iz krize in povrnitev zaupanja tako v državo kot tudi medsebojnega zaupanja, " je poudaril Miro Cerar. Foto: BoBo
Z analitiki in novinarji o aktualnem dogajanju
DeSUS že petič zapored v vladi
Kaj lahko pričakujemo od nastajajoče koalicije?
Pahor poudaril veliko odgovornost Cerarja
Bo Bratuškovi uspel še preboj v vlado?
Bo nova vlada razbremenila najbogatejše?

"

Predsednik Pahor je ob slovesnem podpisu predloga novega mandatarja, ki bo poslan DZ-ju, povedal, da Mira Cerarja predlaga za mandatarja, ker predseduje stranki, ki je prepričljivo zmagala na letošnjih predčasnih volitvah, v glavnem po njegovi zaslugi.

Prav tako po pogovorih s poslanskimi skupinami Cerar uživa podporo za izvolitev na mesto premierja, je dodal Pahor, pa tudi zato, ker ga pri Cerarju prepričujeta njegova osebna predanost in osredotočenost na naloge, ki predlaganega novega mandatarja čakajo s prevzemom odgovornosti.

Ena prvih nalog vlade doseganje korenitih sprememb
Predsednik republike je v nagovoru po podpisu mandatarskega predloga še razložil, da Slovenija v zadnjem obdobju zaostaja bolj, kot so njene naravne danosti ter pridnost in talent naših ljudi. "To zastajanje je mogoče odpraviti in dati Sloveniji nov zagon," je povedal in dodal, da so po treh vladah od začetka krize zdaj realne možnosti za okrevanje družbe in države.

Slovenci smo bili po Pahorjevem mnenju po osamosvojitvi preveč prepričani o samoumevnosti našega uspeha in smo na druge države gledali vzvišeno. "Kriza nas je spravila na realna tla," je še opozoril Pahor, ki pa je prepričan, da ima Slovenija spet realne možnosti za krepitev samopodobe doma in po svetu.

Presodil je, da novo vlado čaka težka, a neodložljiva naloga - zastaviti mora jasno smer sprememb, o njihovi koristnosti prepričati široko javnost in jih končno tudi uveljaviti. Kot je dodal, ima nova vlada "naposled, po treh vladah od začetka krize pred petimi leti, realne možnosti za okrevanje družbe in države".

Človek mora postati človeku človek
Predlagani novi mandatar Miro Cerar se je zahvalil volivcem in pojasnil, da čuti odgovornost in se zaveda težkih nalog, ki so pred njim. Tako on kot prihodnja vlada in poslanci so pred velikim izzivom, kako iziti iz krize in kako državo prenoviti tako, da bomo sebi, predvsem pa prihodnjim generacijam zagotovili kakovostno življenje in trajnostni razvoj, je povedal Cerar.

"Storil bom vse, kar je v moji moči, da bo vlada dovolj kompetentna in stabilna, da bo lahko prišla do ključnih ciljev, kot sta izhod iz krize in povrnitev zaupanja tako v državo kot tudi medsebojnega zaupanja, " je poudaril.

Po Cerarjevih besedah je jedro krize v padcu vrednot, ki so nas odlikovale v preteklosti in na katere smo pozabili. "Naš skupni cilj mora biti, da se skupno dvignemo v svojih vrednotah in storimo vse, da Slovenija vzpostavi družbo, kjer medsebojno sodelujemo in je človek človeku človek," je še dejal novi mandatar.

Glasovanje prihodnji ponedeljek?
O najverjetnejšem datumu izredne seje DZ-ja, ko naj bi glasovali o novem mandatarju, se je sprva govorilo o petku, 22. avgustu, predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je zatrdil, da je najrealnejši datum seje ponedeljek, 25. avgust. Zadnji mogoči dan odločanja je sicer v torek - po poslovniku DZ-ja se volitve predsednika vlade v DZ namreč opravijo najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature.

Na izredni seji DZ-ja presenečenj ni pričakovati, saj so Cerarju podporo poleg poslancev SMC-ja obljubili še poslanci DeSUS-a in ZaAB-a, pričakovati je tudi podporo SD-ja. Ni pa pričakovati, da bi ga podprli v SDS-u, čeprav temu, da ga Pahor predlaga za mandatarja, ne nasprotujejo. Izvršilni odbor NSi-ja pa je ob nedavni odločitvi, da ta stranka ne bo sodelovala v novi vladi, sklenil tudi, da Cerarja ne bodo podprli za mandatarja.

V ZL-ju medtem dokončne odločitve še vedno niso sprejeli, saj želijo predtem videti najnovejši osnutek koalicijskega sporazuma, je pa vodja poslancev stranke Luka Mesec obenem priznal, da se tudi v tej poslanski skupini vendarle nagibajo k temu, da Cerarja za mandatarja ne podprejo. Po njihovem mnenju namreč kaže, da bo Cerar nadaljeval politiki, ki sta jih začeli vladi Janeza Janše in Alenke Bratušek, neoliberalnih vlad pa v ZL-ju ne bodo podpirali, je zatrdil.

Špekulacij o ministrih veliko, na uradne informacije pa bo treba počakati
Če bo Cerar potrjen, mora imenovanje ministrov DZ-ju predlagati v 15 dneh. Vsak kandidat se mora pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja predstaviti v sedmih dneh po vložitvi predloga. Poslanci nato odločajo o listi kandidatov kot celoti.

Morebitni partnerji SMC-ja SD, DeSUS in ZaAB so se na dosedanjih usklajevanjih že pogovarjali o kadrovski zasedbi, a podrobnosti še ne razkrivajo. Kljub temu je špekulacij veliko, več razprave in uradnih informacij pa je pričakovati že v prihodnjih dneh. Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev.

Z analitiki in novinarji o aktualnem dogajanju
DeSUS že petič zapored v vladi
Kaj lahko pričakujemo od nastajajoče koalicije?
Pahor poudaril veliko odgovornost Cerarja
Bo Bratuškovi uspel še preboj v vlado?
Bo nova vlada razbremenila najbogatejše?