Černač meni, da z zapiranjem udbovskih arhivov ni mogoče skriti resnice. Foto: MMC RTV SLO
Černač meni, da z zapiranjem udbovskih arhivov ni mogoče skriti resnice. Foto: MMC RTV SLO
Zares
V Zaresu so prepričani, da je Černač "uporabil staro metodo sprevračanja resnice". Foto: MMC RTV SLO

"Proti noveli zakona o arhivih je treba biti, ker danes oblast zapira arhive, jutri pa bo zapirala drugače misleče. Vmesna faza pa bo prepoved svobode govora," meni Černač.

"Z zapiranjem arhivov se ne more zapreti resnice, ki bo v vsakem primeru prišla na dan," je poudaril in dodal, da se vsa Evropa čudi, kaj leta 2011 počne Slovenija. Podporo njihovim prizadevanjem je izrazil tudi nekdanji belgijski premier in aktualni predsednik Evropske ljudske stranke Wilfred Martens.

Po Černačevih besedah je Martens mnenja, da morajo ti arhivi služiti kot močan opomin prihodnjim generacijam Slovencev in Evropejcev, da se komunistični nadvladi in vsem oblikam totalitarizmov ne bo nikoli več uspelo uveljaviti v Evropi.

Podporo pri nasprotovanju predlaganega zakona o arhivih naj bi izrazila tudi Sandre Kalniete, predsednica neformalne parlamentarne skupine za spravo evropskih zgodovin, ki združuje 38 evropskih poslancev iz šestih evropskih političnih skupin.

V SDS-u so prepričani, da so "ljudje spoznali škodljivost in nepotrebnost predlaganih zakonov", in bodo na referendumu vse tri predlagane zakone zavrnili.

"Resnica eden izmed temeljev demokracije"
Proti zapiranju arhivov so tudi v podmladku SDS-a in po trditvah predsednika podmladka Andreja Čuša se nad zapiranjem "zgražajo" tudi podmladki v drugih evropskih državah, ki so seznanjeni z namenom slovenske vlade.

Poudaril je, da je resnica eden izmed temeljev demokracije, in po mnenju Čuša ji je treba "pogledati v oči in se z njo soočiti". Izpostavil je še, da bomo z zavrnitvijo predlaganega zakona v boj za demokracijo vnesli mednarodni duh. Po njegovem mnenju je zavrnitev ključna, da se zgodovina ne bo več ponavljala.

Zares: Černač je uporabil staro metodo sprevračanja resnice
"Trditev, da danes oblast zapira arhive, enostavno ne drži," menijo v Zaresu, kjer pojasnjujejo, da se z novelo zakona iz leta 2006 odpira arhive, a regulira njihovo dostopnost, "v prid ščitenja varnosti države, nacionalnih interesov in mednarodnih dogovorov ter varovanja integritete posameznikov, ki so delali v prid samostojne Slovenije".

"Janševa vlada je bila tista, ki je arhive leta 2007 zaprla s protizakonito uredbo takoj potem, ko je arhivsko gradivo leta 2006 s sprejetjem zakona razglasila za dostopno," so prepričani v stranki. Razlika med eno in drugo vlado je po njihovem zapisu v tem, da je "prejšnja ravnala dvolično, nezakonito, sedanja pa predpisov ne želi kršiti".

"Evropa je bila o dogajanju napačno informirana"
"Citat, ki ga navaja poslanec SDS, "da se Evropa čudi, kaj leta 2011 počne Slovenija", je zgovoren dokaz, da je bila ta ista Evropa o dogajanju napačno informirana, tako kot SDS hoče napačno informirati tiste, ki gredo v nedeljo na referendum. Niti v Evropi, niti drugje po svetu arhivi niso v celoti in brezpogojno dostopni," zatrjujejo v Zaresu.

V Zaresu še dodajajo, da stranka, ki je arhive ponarejala oziroma objavljala zlepljene, zlonamerno zložene iz različnih virov dokumente kot enotnega in to z namenom, da bi umazala ime predsednika države, nima pravice, da bi se še naprej igrala s svobodo in dostojanstvom posameznikov in z varnostjo nas vseh.