To so čevlji slovenskih policistov, ki po mnenju Policijskega sindikata Slovenije niso primerni za teren. Foto: Policijski sindikat Slovenije
To so čevlji slovenskih policistov, ki po mnenju Policijskega sindikata Slovenije niso primerni za teren. Foto: Policijski sindikat Slovenije
Šef Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič opozarja, da bi merilo ob javnem naročanju morala biti tudi primernost in ne samo cena obutve. Foto: BoBo

Čevlji nikakor niso primerni za hojo v gozdu, ker niso imeli primerne opore v gležnjih, niti primernega podplata, so previsoki in se v naravi zelo težko v njih hodi.

Izvedenec Andrej Jerše, sodba višjega sodišča v Ljubljani
S takšnim podplatom gredo policisti po neprehodnem terenu! Foto: Policijski sindikat Slovenije

"Mogoče so res dobri za tiste policiste, ki delajo v centru Ljubljane. Če gremo na Vič ali v Moste, kjer morajo med borovnice ali jagode na Janče, se pokaže, da ta čevelj za kmetijska ali ruralna območja ni primeren," pojasni Uroševič.

Neprimernost čevljev ugotovilo višje sodišče
Na neprimerno obutev policisti opozarjajo, odkar je Višje sodišče v Ljubljani potrdilo, da je bila obutev proizvajalca Sonje Fidler, ki jo nosijo policisti, neprimerna oziroma neprilagojena za delo policistov na terenu, v gozdu oziroma ruralnem območju. Član PSS-ja je bil poškodovan, ker je v čevljih hodil po strmem gozdnem pobočju, s slabo urejeno in ozko pešpotjo.

Ni standardov
V pravdnem postopku je sodni izvedenec Andrej Jerše ugotovil, sodišče pa pritrdilo, da "že sami standardi MNZ-ja za nakup obutve niso ustrezni, ker iz njih ne izhaja, v kakšne namene se bo obutev uporabljala". "Proizvajalka bi morala zagotoviti tehnično dokumentacijo, iz katere bi bilo razvidno, ali je obutev namenjena za uporabo na terenu npr. za hojo po gozdu, morala bi tudi imeti oznako CE, kar pri obutvi Sonje Fidler ni bilo," piše v sodbi Višjega sodišča, ki je ugotovilo tudi, da manjkajo podatki o tehničnih standardih, ki veljajo za zaščitno obutev.

Cena edino merilo pri naročanju?
Uroševič dodaja, da se v zadnjih desetih letih pri javnih naročilih kot merilo izbora ponudnikov namesto kakovosti in primernosti čedalje bolj upošteva cena. "Moramo vedeti, da čevlji morajo biti tako za teren, kjer po navadi ljudje ne hodijo - po zemlji, blatu, kamenju -, morajo pa biti primerni tudi za asfalt. Materiali za teren so zagotovo dražji od običajnih, lahko pa bi obutev tudi diferencirali," poudarja Uroševič.

Naj prisluhnejo uporabnikom in strokovnjakom
"Sodišče je nedvomno ugotovilo, da čevlji niso primerni za to delo, ki ga policist opravlja. Zato pričakujemo, da bo zadeva v prihodnje bolj urejena in bolj transparentna. Pričakujemo, da bodo vse materiale, ki jih bodo prejeli ob javnem naročanju, tudi ustrezno preizkusili in ne samo gledali na ceno oziroma višino stroška, ki ga ta predstavlja, prisluhnejo naj tudi nam, uporabnikom, in strokovnjakom," poziva Uroševič in upa, da ne bodo policisti sami kupovali stvari, ki jih potrebujejo, kot se je v preteklosti že dogajalo z baterijami in rokavicami: financirali so jih iz sindikalne članarine.

Za pojasnilo smo zaprosili tudi MNZ, da Uroševičeve navedbe ne držijo, saj da tega tipa čevljev letos ministrstvu za notranje zadeve še niso dobavili. "Sporna obutev, ki je bila predmet dobave v letu 2004, je bila nabavljena v skladu s takrat veljavnimi tehničnimi specifikacijami (zahtevami naročnika). Ministrstvo za notranje zadeve od leta 2005 dalje dejansko sledi spremembam razmer na trgu in določilom zakonodaje, ki ureja področje varstva pri delu – osebne varovalne opreme in temu primerno prilagaja tehnične specifikacije," so še zapisali.

Čevlji nikakor niso primerni za hojo v gozdu, ker niso imeli primerne opore v gležnjih, niti primernega podplata, so previsoki in se v naravi zelo težko v njih hodi.

Izvedenec Andrej Jerše, sodba višjega sodišča v Ljubljani