Ciprsko podjetje Leuthold Investments Limited naj bi preko svoje projektne firme S1 zgradilo poslovni kompleks na Bavarskem dvoru. Foto: BoBo
Ciprsko podjetje Leuthold Investments Limited naj bi preko svoje projektne firme S1 zgradilo poslovni kompleks na Bavarskem dvoru. Foto: BoBo

Ciprsko podjetje Leuthold Investments Limited naj bi preko svoje projektne firme S1 zgradilo poslovni kompleks na eni najbolj prestižnih ljubljanskih lokacij, na Bavarskem dvoru, je poročal časopis Večer.

Škodič: Leuthold ustanovljen na zahtevo partnerjev iz Izraela
Leuthold Investments Limited je imelo iste direktorje in ustanovitelje kot druge ciprske družbe, ki jih je parlamentarna preiskovalna komisija povezovala s sumljivimi nepremičninskimi posli okoli sinov ljubljanskega župana.

Kot Leutholdov zastopnik za Slovenijo je nastopal Klemen Šešok, ki naj bi se v nakupih parcel pri Smodinovcu predstavljal kot pravni zastopnik Jureta Jankovića. Po letu 2009 je Leuthold formalno prešel v last Darka Škodiča, direktorja poslovne firme S1. Ta je zatrdil, da je bilo ciprsko podjetje ves čas v njegovi lasti in da ga je ustanovil na zahtevo skrivnostnih partnerjev iz Izraela, ki naj bi se zanimali za ljubljanski projekt.

S prekinitvijo kreditiranja S1 v stečaj
Po podatkih iz katastra je skupina NLB v podjetje S1 nakazala za 11,7 milijona evrov posojil, ljubljanski poslovnež Škodič pa trdi, da je dobil le 6,53 milijona evrov. S tem denarjem je izkopal gradbeno jamo in prestavil stičišče cele vrste napeljav.

Gradbeno dovoljenje je S1 banki predložil naknadno. Na MOL-u so ob tem pojasnili, da je občina s Škodičem sklenila pogodbo: skladno z zakonom o prostorskem načrtovanju se je S1 zavezal, da bo zgradil novo komunalno opremo, MOL pa je firmi odštela znesek investicije od komunalnega prispevka.

NLB je čez čas ustavil kreditiranje posla. Projekt je bil s tem dokončno pokopan, stečaj projektne firme pa neizogiben. Stečajni upravitelj S1 Bojan Klenovšek je pojasnil, da so za zdaj parcele še vedno v lasti S1, natančni znesek, ki ga firma dolguje NLB-ju, pa bo znan v naslednjih dneh.