Aleš Primc meni, da jim je ostal le še referendum. Foto: BoBo
Aleš Primc meni, da jim je ostal le še referendum. Foto: BoBo

Povedal je, da so zbrali okoli 43.400 podpisov, vložili pa jih bodo nekaj več kot 42.000, saj pri vseh podatki niso bili popolni. DZ je družinski zakonik sprejel 16. junija lani, že naslednji dan pa je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok takoj začela dejavnosti za razpis referenduma o zakoniku. Zbiranje 40.000 podpisov za referendum se je začelo 1. septembra, vendar je DZ dan zatem izglasoval zahtevo za ustavno presojo posledic referenduma.

Potem ko je ustavno sodišče odločilo, da referendumu o zakoniku ne nasprotuje, je iniciativa 3. januarja nadaljevala zbiranje podpisov. Potrebnih 40.000 podpisov so zbrali že do 6. januarja. Primc pa je že večkrat pojasnil, da se zavzemajo, da bi bil referendum čim prej oziroma skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami, ki bodo 11. oz. 25. marca.
Kompromis ni uspel, sledi referendum
Pred dnevi pa je Družinska pobuda pripravila kompromisni predlog družinskega zakonika, zaradi katerega po njihovem mnenju ne bi bilo potrebe po referendumu. Vendar s predlogom ni uspela, saj bi ga podprla manj kot polovica poslancev. Zato so po besedah Primca prisiljeni vložiti podpise za razpis referenduma.

DZ mora referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve, do dneva glasovanja pa ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni. Če bo zakonik na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.