"Tako bomo pač šli na referendum, kjer pa sedanje različice zakonika pač ne bomo mogli podpreti," pravi Merše. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Volitve
Kot kaže, se bomo tudi letos odpravili na (vsaj en) referendum. Foto: MMC RTV SLO
O zakoniku na referendumu

"V Družinski pobudi smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi prišlo vsaj do pogovora o kompromisu, sprejemljivem za vse strani. Žal pa so stranke, ki podpirajo družinski zakonik, zavrnile že samo možnost za pogovore za iskanje kompromisa, s katerim bi prihranili štiri milijone evrov," je povedal predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše.

Po njegovih besedah "isti ljudje, ki so še pred nekaj tedni referendum o družinskem zakoniku razglašali za kršitev človekovih pravic, opozarjali na nedopustnost odločanja večine o pravicah manjšine in na stroške referenduma, zdaj zavračajo že samo možnost pogovora za iskanje rešitev, s katerimi bi se referendumu lahko izognili, in celo pozivajo na referendum".

"V korist otroka je ravnanje, ki ga okolje odobrava"
Družinska pobuda je med drugim predlagala, da se spremeni 3. člen družinskega zakonika, ki opredeljuje zakonsko zvezo. S spremembo bi dodali pomen zakonske zveze, ki je v zasnovanju družine. Iz zakonika bi tudi črtali 6. člen o zunajpartnerski skupnosti, ter spremenili 5. člen, ki bi istospolni partnerski skupnosti odvzel pravice, kot jih zagotavlja zakonik zakoncema, ter jo podredil drugim zakonom.

Vanj pa bi dodali besedilo, da sta največji otrokovi koristi, da je deležen materinske in očetovske skrbi in ljubezni, ter tudi to, da starši delajo v korist otroka, če ravnajo tako, da to okolje sprejema in odobrava.

"Družinski zakonik je že kompromis"
Te spremembe so po mnenju poslanskih skupin Pozitivne Slovenije, SD-ja in Liste Virant, pa tudi mnogih pravnikov ter kampanje Za vse družine prej korak nazaj kot korak proti kompromisu. Prav tako poudarjajo, da je sprejet družinski zakonik že sam po sebi kompromis, saj v njem ni prvotnega predloga, da bi bili tudi istospolni partnerji pri pravici do posvojitve otroka izenačeni s heteroseksualnimi partnerji. Partner v istospolni skupnosti lahko namreč po zakoniku posvoji le biološkega otroka svojega partnerja.

Referendum očitno bo
Ali bomo torej o sprejetem besedilu družinskega zakonika, ki ima več kot 300 členov, odločali na referendumu, je zdaj odvisno od Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Ta je že zbrala potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma, a jih še ni vložila v državni zbor.

Vodja iniciative Aleš Primc je za MMC povedal, da obžalujejo, ker v politiki ni pripravljenosti za pogovor in da bodo zato "prisiljeni vložiti podpise za referendum". Zadnji rok za vložitev je 11. februar, kdaj pa jih bodo vložili, pa še ne vedo.

O zakoniku na referendumu