Družinski zakonik že več let spodbuja tako strokovnke kot ideološko pogojene razprave. Foto: Thinkstock
Družinski zakonik že več let spodbuja tako strokovnke kot ideološko pogojene razprave. Foto: Thinkstock

Do torka naj bi bilo znano, ali je predlog novega besedila sprejemljiv.

Oče in hči
V nov predlog zakonika naj bi zapisali, da starši delajo v korist otroka, če ravnajo tako, da to okolje sprejema in odobrava. Foto: EPA

Svet vlade za uresničevanje načela enakega obravnavanja se je zavzel za to, da morebitne spremembe družinskega zakonika ne bi vodile v večjo diskriminacijo. Hkrati so pozvali akterje, naj bodo v razpravah o družinskem zakoniku čim strpnejši.

Anketa
Anketa FUDŠ-ja, objavljena 16. januarja, je zajela 914 ankentirancev. 44 odstotov bi jih na referendumu zakonik podprlo. Foto: MMC RTV SLO

Društvo Družinska pobuda je predstavilo nov predlog družinskega zakonika, ki naj bi bil po njihovih besedah kompromis. Vanj bi tako dodali, da sta največji otrokovi koristi, da je deležen materinske in očetovske skrbi in ljubezni ter da se mama in oče med seboj spoštujeta in imata urejene odnose, in sicer ne glede na to, ali družina živi skupaj ali ne, ter tudi to, da starši delajo v korist otroka, če ravnajo tako, da to okolje sprejema in odobrava.

Predlogu dajejo priložnost
Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je za MMC potrdil, da želijo kompromisu dati priložnost, zato ne bodo vložili podpisov in zahteve za referendum, dokler se ne bo izkazalo, ali bo pobuda doživela podporo ali ne. "Kompromisni predlog nekaterih pomembnih stvari, ki smo jih izpostavljali v postopku sprejemanja zakonika, ne vključuje, zato se želimo o teh in drugih vprašanjih pogovoriti s predlagateljem kompromisa, predstavniki političnih strank in predstavniki civilnodružbenih organizacij. Naše stališče in predloge bomo predstavili na teh pogovorih, če bo do njih prišlo," so še sporočili iz iniciative.

"To ni kompromis"
Medtem pa so v kampanji Za vse družine presenečeni nad tem predlogom, saj to po njihovem mnenju ni kompromis, ampak ohranitev zdajšnjega protiustavnega stanja. "Žal nam je, da nasprotniki družinskega zakonika na tak način izigravajo voljo 48.380 državljank in državljanov in spet zlorabljajo instrumente pravne države. Ne čudi pa nas, da je do tega njihovega preobrata prišlo prav v trenutku, ko kar tri javnomnenjske raziskave nakazujejo, da bi večina volivk in volivcev podprla nov družinski zakonik. Tako kot ves čas javne razprave, smo se vedno pripravljeni pogovarjati, in vedno bomo zagovarjali človekove pravice za vse."

SD: Zakonik zagotavlja ustavne pravice
Predlogu prav tako niso naklonjeni v SD-ju. Poudarjajo, da je sprejeti družinski zakonik že kompromis, ki dejansko zagotavlja minimum varovanja enakosti pravic vseh otrok in enakost uresničevanja pravic, ki so zagotovljene v ustavi. "Za nas je predlog Družinske pobude zavajajoč, na videz prinaša nedolžne kompromise, v resnici pa vnaša nove diskriminatorne in protiustavne rešitve. Nov predlog sprememb družinskega zakonika, kot ga predlaga Družinska pobuda, je milo rečeno žalostna slika čistega sprenevedanja in velikega politikantstva, kar smo imeli priložnost videti in slišati med samim zbiranjem podpisov za referendum proti družinskemu zakoniku."

PS za hitro uveljavitev družinskega zakonika
Pri zdajšnjem besedilu zakonika vztrajajo tudi v Pozitivni Sloveniji. Prepričani so namreč, da je osnova tega zakona otrok, ki živi v skupnosti z odraslo ali več odraslimi osebami, ki zanj skrbijo, skupaj z njimi tvori družino. "Sledili bomo tistim načelom, ki priznavajo vse oblike družin, ki zaradi koristi otroka uživajo posebno varstvo države. Zato smo prepričani, da je najboljša rešitev čimprejšnja uveljavitev in začetek izvajanja družinskega zakonika, katerega osnovni cilj je zagotovitev otrokovih koristi tako v družinskih razmerjih kot v drugih postopkih," dodajajo.

DLGV podpira sprejet zakonik
V Državljanski listi Gregorja Viranta prav tako podpirajo sprejet zakonik, predloga, ki ga je posredovalo društvo Družinska pobuda pa še niso preučili, zato ga tudi ne morejo komentirati.

NSi poziva vse k iskanju kompromisa
Medtem pa v Novi Sloveniji podpirajo iskanje kompromisnih rešitev, "s katerimi bi se izognili verjetnemu referendumu in s tem tudi ideološkim polemikam". Menijo namreč, da je odhajajoča vlada takšne polemike ustvarila z vztrajanjem pri zdajšnjem besedilu zakonika. Predlog Družinske pobude zato vidijo kot mogoč korak v smeri, da najdejo skupno točko vse vpletene strani. "Nova Slovenija v kompromisu vidi rešitev tudi zato, ker se zavedamo stroškov referenduma. Zato pozivamo vse vpletene strani in tudi politične stranke, da podprejo iskanje kompromisa."

SLS: Kompromis mora biti sprejemljiv za vse
Da bi se izognili referendumu, si želijo tudi v SLS-u. Pravijo, da tako zaradi finančnega stroška za državno blagajno kot tudi zaradi morebitne referendumske kampanje. A morebitna rešitev mora vsebovati kompromis, ki ga bo sprejemljiv za vsako zainteresirano javnost. "V SLS smo odprti za poskus, da se zadeva poskusi urediti s skupnim medsebojnim dogovorom." Dodajajo, da bodo podan predlog preučili.

V SDS-u pobude za zdaj ne komentirajo. Odgovore DeSUS-a še pričakujemo.

Do torka naj bi bilo znano, ali je predlog novega besedila sprejemljiv.

Svet vlade za uresničevanje načela enakega obravnavanja se je zavzel za to, da morebitne spremembe družinskega zakonika ne bi vodile v večjo diskriminacijo. Hkrati so pozvali akterje, naj bodo v razpravah o družinskem zakoniku čim strpnejši.