Brigita Čokl. Foto: BoBo
Brigita Čokl. Foto: BoBo
Dogovor, da bo DeSUS stranka sredine. Čokl: "S poslansko skupino nihče ni delal."

Čoklova je na vodjo poslancev Franca Juršo naslovila dopisa z očitki o ravnanju na seji DZ-ja o zaščitni opremi ter glasovanju o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna.

Jurši je najprej očitala predstavitev stališča poslanske skupine DeSUS-a na torkovi seji DZ-ja o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme. Stališče je predstavil poslanec poslanske skupine DeSUS-a Robert Polnar, ki ni več član stranke.

Tudi po osmih urah razprave o nabavah zaščitne opreme poslanci vsak na svojem bregu

Čoklova je navedla, da je predstavil stališče stranke DeSUS-a, kar pa je Jurša v dopisu zavrnil. Pojasnil je, da je Polnar nastopil v imenu poslanske skupine.

Čoklova se je obregnila tudi ob vsebinsko stališče poslanske skupine. "Ali si tako predstavljate izvajanje konsolidacije aktivnosti in članstva v stranki, ko cela Slovenija ve, kako je s to problematiko? Ali je to stranka centra, ki ne zmore distance pri tako evidentnih stvareh," je bila ostra v dopisu.

Jurša odgovarja

Jurša je v odgovoru začasni vodji stranke spomnil na stališče poslanske skupine, v katerem so ocenili, da revizijsko poročilo razkriva takratno stanje zadev v pogojih presežnega povpraševanja in bistveno omejene ponudbe ter ga je treba vzeti dobronamerno, kot podlago za popravo in izboljšavo prihodnjih ravnanj. V stališču so bile izpostavljene napake in dejstva, ki jih je navedlo računsko sodišče, in pričakovanje poslanske skupine, da bo represivni aparat države znal razčistiti zadeve in morebitna storjena kazniva dejanja v skladu z zakonom sankcionirati, je še spomnil Jurša.

DZ s 46 glasovi podprl sklep o nedopustnosti referenduma. Levica gre na ustavno sodišče.

Čoklova pa se je obregnila tudi ob glasovanje poslancev glede nedopustnosti referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračunov. Trije poslanci DeSUS-a so namreč tako kot koalicija podprli sklep, da je referendum nedopusten, Jurša je bil vzdržan. "Kolikor razumem sredinsko držo jaz, sredinske stranke ne podpirajo radikalnih ukrepov ne leve ne desne strani, spoštujejo obstoječi pravni red," je navedla Čoklova.

Vodja poslanske skupine ji je v dopisu, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija, pojasnil, da so podrobno preučili tako novelo zakona kot pobudo za razpis referenduma ter vso pripadajočo dokumentacijo. Njihova odločitev o načinu glasovanja je po njegovih navedbah temeljila na pravni argumentaciji, med drugim, da je razpis referenduma o noveli tega zakona nedopusten na podlagi 90. člena ustave.

Jurša je Čoklovo prosil, da jim svoje mnenje o posameznih zadevah, ki jih obravnavajo v DZ-ju, posreduje pred samo obravnavo.

Očitno niso zgladili nesoglasij

V DeSUS-u je že nekaj časa napeto. Po ponedeljkovem zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke pa so sporočili, da so zgladili nesoglasja, ki so odmevala med strankinimi poslanci in Čoklovo. Odločili so se, da bodo delovali skupno, da ne bodo dovolili, da jih razdirajo drugi ali da se razdvajajo sami, je dejala Čoklova v izjavi po seji sveta in napovedala, da bodo stranka sredine.
DeSUS se bo na volilnem kongresu, ki bo že tretji v letu in pol, sestal 19. junija.