Brigita Čokl je poslancem njene stranke pripisala tudi krivdo za padec podpore stranki v javnomnenjskih anketah. Foto: BoBo
Brigita Čokl je poslancem njene stranke pripisala tudi krivdo za padec podpore stranki v javnomnenjskih anketah. Foto: BoBo

Kot so po pooblastilu Čoklove v sporočilu za javnost navedli v odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle, je Čoklova preko odvetniške družbe Matoz v četrtek res prejela opomin pred tožbo, ker naj bi s svojimi izjavami posegla v osebnostne pravice navedenih poslancev.

Poslanec Branko Simonovič je za STA potrdil, da so ogorčeni zlasti nad izjavami Čoklove, da "bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da smo kot pobalini". Prek odvetnika Francija Matoza zahtevajo, da Čoklova izjave prekliče, sicer napovedujejo, da bodo primorani sprožiti sodne postopke. Umik izjav od nje zahtevata tudi poslanca Franc Jurša in Ivan Hršak.

Odvetniška pisarna: Poslanci ustrahujejo začasno zastopnico stranke

"Tovrstni napad poslancev na svobodo političnega izražanja začasne zastopnice stranke predstavlja eklatanten primer ustrahovanja in poskusov utišanja politično drugače mislečih, ki se ne strinjajo z delovanjem trenutne oblasti, ki jo podpirajo tudi poslanci DeSUS Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak, ne glede na to, da je stranka DeSUS iz koalicije izstopila že decembra 2020," pa so v odzivu navedli v odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle, ki zastopajo Čoklovo.

Njene izjave po navedbah odvetniške pisarne ne predstavljajo ničesar drugega kot zgolj pravno dopustno kritiko političnega delovanja omenjenih poslancev, ki temelji na objektivnih dejstvih in ni žaljiva. Zato Čoklova svojih domnevno spornih izjav ne bo preklicala.

Notranji konflikti v DeSUS-u ne pojenjajo. Foto: BoBo
Notranji konflikti v DeSUS-u ne pojenjajo. Foto: BoBo

Brigita Čokl: Poslanci se vedejo pobalinsko

Poslanci DeSUS sicer opozarjajo na izjave, objavljene v člankih spletnega Dela in Večera 2. aprila. Za Delo je Čoklova poslancem napovedala politiko palice in posvarila, da samovoljnih odmikov poslancev od stališč stranke ne bo več prenašala.

V izjavi za Večer se je obregnila ob ravnanje poslancev na interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija. "To, da jih ni bilo na glasovanju, je za moje pojme nedopustno. To je pobalinstvo. Ko hodijo otroci v šolo, se temu reče špricanje. Pri 65 let starih ljudeh pa ne vem, če je to ravno osebnostna karakteristika, ki bi jo pričakovali od njih," je bila kritična do poslancev DeSUS. Pripisala jim tudi krivdo za padec podpore stranki v javnomnenjskih anketah.

Predsednik sveta DeSUS Anton Urh je pojasnil, da je na poziv Čoklove za ponedeljek sklical sejo sveta. Dnevni red bo po njegovih besedah Čoklova svetu stranke predlagala na začetku seje. Pred sejo sveta, ki bo ob 15. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, bo zasedal tudi izvršni odbor.

Pogovor z Brigito Čokl o razprtijah v DeSUS-u

Vodenje DeSUS-a prevzela konec marca

Čoklova je začasno vodenje stranke prevzela konec marca, ko je s tega mesta odstopil Anton Balažek. Ta pa je začasno vodenje stranke prevzel po odstopu Karla Erjavca z mesta predsednika 10. marca. Na volilnem kongresu se bodo sestali predvidoma 19. junija. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope.

Leto dni razkola in odstopov v stranki DeSUS

Na volilnem kongresu se bodo delegati DeSUS-a sestali predvidoma 19. junija. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope.

Težave stranke DeSUS trajajo že vsaj leto dni, tudi s prejšnjo predsednico Aleksandro Pivec se je poslanska skupina razšla, ker z njimi naj ne bi dovolj komunicirala, poslanci so bili tudi med prvimi, ki so jo pozivali k odstopu. Zadržani so bili tudi do ambicij Karla Erjavca, ki je začasno prevzel stranko, in niso sledili njegovim predlogom, da bi prevzel vodenje nove vlade. Ko je Erjavec odstopil in izstopil iz stranke, je vajeti DeSUS-a za tri tedne prevzel Anton Blažek, konec marca pa že odšel s tega položaja. Do volilnega kongresa naj bi tako stranko vodila Brigita Čokl.

Medtem so iz stranke izločili poslanca Roberta Polnarja, ki pa ostaja v poslanski skupini DeSUS-a, iz katere pa je izstopil poslanec Jurij Lep. Ta se je povezal s tremi nekdanjimi poslanci SMC-ja v novo skupino nepovezanih poslancev.

V vladi Janeza Janše prav tako ostaja kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je bil tja imenovan iz kvote DeSUS-a, a po odločitvi vodstva stranke, da izstopijo iz koalicije, ni zapustil svojega položaja. Zato mu je članstvo v stranki prenehalo.

Prepiri v DeSUS-u ne pojenjajo