Čufer bi pospešil reze, a se koalicija upira. Foto: EPA
Čufer bi pospešil reze, a se koalicija upira. Foto: EPA

Na začetku tedna je Slovenija iz Bruslja dobila jasno sporočilo - potreben bo dodaten fiskalni napor, da zmanjšamo presežen javnofinančni primanjkljaj. In čas se izteka, so poudarili. Na drugi strani bo, s pred dnevi sprejetim rebalansom proračuna, letos proračunski primanjkljaj še za dobre pol milijarde evrov višji. Finančni minister Čufer pa za prihodnje leto že napoveduje nove ukrepe in globlje reze.
Koalicijski partnerji ga medtem opozarjajo, da morajo biti ukrepi koalicijsko usklajeni, in pri tem se minister Čufer, kot poudarja predvsem prvak SD-ja Igor Lukšič, v zadnjih mesecih ni izkazal.

Čufer pa ob tem opozarja, da potrebujemo ukrepe, ki bodo učinke dali čim hitreje in trajali dolgo. Tako bo zdaj pod drobnogled resno vzel proračun za prihodnje leto, ko bo treba primanjkljaj drastično zmanjšati. "Bo zelo težko, ker bomo morali iz te milijarde pa pol priti na bistveno nižjo številko, to je okoli 700 milijonov," je opozoril.
Kmetje ne, pokojnine ne … Kdo bo izgubil?
A Čuferjevi ukrepi razburjajo. Načrtovani davek na nepremičnine, denimo, na noge ni dvignil le kmetov, ostro ga je kritiziral tudi Čuferjev ministrski kolega Dejan Židan: "Jaz bom zahteval, da se spremeni. Finančno ministrstvo je pač dalo neki finančni izračun, sektorskim ministrstvom je dalo pa zato v razpravo, da povejo, kako sektorji zmorejo, in naše mnenje je bilo zelo jasno, da ta sektor, ki ima nalogo, da poveča proizvodnjo hrane v državi, tega ne zmore, nobene potrebe pa ni, da ta sektor takšen zakon tudi prizadene." V kolikšni meri bodo pripombe upoštevane, pa: "Konkretno vam še ne morem povedati, ker smo še v fazi analize," pravi Čufer.

Kar skrbi tudi prvaka SD-ja. Finančni minister po dobrih treh mesecih še ni dojel, da dela za Slovenijo in je odgovoren tudi koaliciji, pravi. "Še včeraj je prišel na vlado z neko spremembo statuta Soda, ki ni bila usklajena. In mi smo to ustavili včeraj na vladi. Tak način dela vlade bo treba spremeniti, sicer bi lahko to preraslo v resen problem. Naloge, ki so pred Slovenijo, so prezahtevne, da bi bile prepuščene enemu samemu človeku. In prav je, da se ta posameznik, vsak, ki nosi to odgovornost, tega zaveda, da potrebuje pomoč pri teh stvareh. In zato ima koalicijo," je še dodal.

Prihodnji ukrepi pa skrbijo tudi predsednika DeSUS-a Karla Erjavca. "Če kdo misli, da bomo državo reševali s tem, da bomo zniževali pokojnine, ta se moti," je pribil. In če bi res sledili rezi v pokojnine, bo DeSUS to koalicijo zapustil, pravi.