Predsednik SDM-ja je predstavil stališča podmladka SDS-a glede družinskega zakonika. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsednik SDM-ja je predstavil stališča podmladka SDS-a glede družinskega zakonika. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vsi si zaslužijo pravice, seveda. Ampak tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je povedalo, da so določene zadeve pravice, določene pa privilegij.

Andrej Čuš, predsednik SDM-ja

Na novinarski konferenci SDM-ja je predsednik SDM-ja Andrej Čuš predstavil stališča in poglede podmladka SDS-a do družinskega zakonika. Izpostavil je, da bodo v SDM-ju nastopili mirno, z argumenti. Obsojajo pa vse nestrpne izpade, kot tudi dejanja zagovornikov zakonika, ki označujejo nasprotnike zakonika za "zagamane".

Problem vidijo v zmanjšanju preživnin
V SDM-ju so proti predlogu družinskega zakonika, ob tem pa je predsednik podmladka SDS-a navedel glavne razloge za nasprotovanje. Kot prvi razlog je izpostavil področje preživnin, saj po njegovih besedah družinski zakonik predvideva, da se lahko preživnina zmanjša glede na to, koliko otrok ima svoje lastne dohodke ali premoženje iz drugih razmerij. "V to pa spadajo tudi štipedije, študentsko oziroma dijaško delo in na podlagi te določbe bodo ravno te enostarševske družine, ki so že zdaj socialno ogrožene, pahnjene še v slabši socialni položaj," je opozoril.

Študentske organizacije SDM poziva, da prevzamejo odgovornost
Povedal je tudi, da se je v preteklih tednih na njih obrnilo veliko študentov, ki so bili "ogorčeni nad tem, da se je v kampanjo vključilo tudi nekaj študentskih organizacij po Sloveniji". Zato, kot je še povedal Čuš, pozivajo, naj študentske organizacije, če bo družinski zakonik sprejet, sprejemejo del krivde in prevzamejo odgovornost za poslabšanje socialnega položaja tistih dijakov in študentov, ki poleg tega, da prejemajo preživnino, opravljajo tudi študentsko delo oziroma prejemajo katero od štipendij.

Drugi razlog je ta, da predlog zakonika predvideva, da bo družin po podatkih statističnega urada le še 221 tisoč. Danes jih je 429 tisoč, kar po besedah Čuša pomeni, da zakonik jemlje status družine kar 208 tisoč življenjskih skupnostim v Sloveniji. "To pa pomeni, da te skupnosti izgubijo tudi posebno statusno varstvo, ki ga za družine predvideva ustava in veljavna zakonodaja," je pojasnil.

Čuš: Mladi si še naprej želimo priznavanje posebnega statusa za zasnovanje družine
"Vsi govorijo, da nič ne jemlje, vendar se motijo," je prepričan. "Zakonik jemlje zato, ker je po zdaj veljavnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih skupnosti moškega in ženske priznan poseben zakonski pomen v snovanju družine. Zdaj pa se ta pomen izgubi, saj se želi izenačiti zakonsko in zunajzakonsko skupnost z istospolnimi skupnostmi, ki pa žal ne morejo prispevati k narodovi nataliteti," je dejal Čuš.

Dodal je še, da si mladi želijo, da bi jim država za zasnovanje družine še naprej priznavala poseben status. "Tudi zato bomo glasovali proti," je sklenil.

Vsi si zaslužijo pravice, seveda. Ampak tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je povedalo, da so določene zadeve pravice, določene pa privilegij.

Andrej Čuš, predsednik SDM-ja