SVS je v ponedeljek na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske. Foto: BoBo
SVS je v ponedeljek na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske. Foto: BoBo
Ministrica za obrambo Andreja Katič je pojasnila, da vladni predlog zakona, ki je že v proceduri, vsebuje dikcijo, da mora država vsem vojakom zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas. Foto: BoBo

Mi smo v naš predlog zakona o obrambi zapisali dikcijo, da država mora zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas vsem, ki so pripadniki oziroma pripadnice Slovenske vojske.

Andreja Katič

Andreja Katič.

Glavni razlog za kadrovske težave v Slovenski vojski so po mnenju sindikata pogodbe o zaposlitvi za določen čas in omejitev dela za vojake do 45. leta. V predlogu zakona so zato zapisali, da bi se pogodbe o zaposlitvi za določen čas transformirale v pogodbe za nedoločen čas.

Za vse pripadnike Slovenske vojske bi po prenehanju izpolnjevanja pogojev za delo na obrambnem področju, kar bi veljalo tudi za vojake ob dopolnjenem 45. letu starosti, morali poiskati službo v okviru javnega sektorja. Ob prerazporeditvi na novo delovno mesto bi nekdanji pripadniki Slovenske vojske zadržali doseženi status javnega uslužbenca, vključno s plačo, so pojasnili v sporočilu za javnost.

S tem bi se po njihovem mnenju odpravila diskriminatorna ureditev, ki vojake potiska ob rob družbe kot drugorazredne državljane. Pogodbe za nedoločen čas bi vojakom zagotovile socialno varnost in predvsem omogočile najemanje posojil, s katerimi drugi državljani urejajo stanovanjsko problematiko.

Katič: Vladni predlog zakona že vsebuje rešitve
Ministrica za obrambo Andreja Katič se je na vloženi zakon odzvala s pojasnilom, da so rešitve za zaposlene v vojski po 45. letu starosti že vključene v vladni predlog zakona o obrambi, ki je že v parlamentarni proceduri. Katičeva sicer predloga novele, ki ga je na predlog sindikata za obravnavo po skrajšanem postopku vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, ni videla, ker je na zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju.

"Mi smo v naš predlog zakona o obrambi zapisali dikcijo, da država mora zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas vsem, ki so pripadniki oziroma pripadnice Slovenske vojske," je dejala ministrica in dodala, da s tem po mnenju ministrstva v celoti rešujejo omenjeno problematiko.

Do zdaj je bila po besedah obrambne ministrice v zakonu možnost, da lahko zagotovijo zaposlitev za nedoločen čas. Na vladi so se po njenih besedah že pred letom dni pogovarjali o možnosti prerazporeditve vojakov po koncu aktivnega služenja na področje varovanja objektov, npr. državnega zbora, ali pa med policiste oziroma pravosodne policiste. "Marsikje bi bili pravzaprav zelo dobrodošli," je ocenila Katičeva.

Katič: Vojaki bi bili marsikje dobrodošli
Glede na pomanjkanje kadra tako v Slovenski vojski kot policiji in drugih podobnih uniformiranih poklicih, bomo morali po ministričinem osebnem mnenju v prihodnjem obdobju poskrbeti za sistem na takšen način, da bo mlad človek, ki ga zanima uniformirani poklic, začel kariero v Slovenski vojski, kjer bo sklenil pogodbo za pet ali deset let, potem pa prešel na delo pri policiji ali pravosodnih policistih oziroma pri varovanju objektov. Kot je dodala Katičeva, je to že sprejemljivo tudi za določeno strokovno javnost.

SVS je v ponedeljek na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske. Po zadnjih opozorilih o kritičnih razmerah v SV so na hitro pripravili zakon in pričakujejo, da bo v DZ vložen po nujnem postopku.


Čuš: Čas je za uresničenje obljub

"Za vložitev zakona o obrambi, ki so ga pripravili v sindikatu vojakov, sem se odločil predvsem zaradi tega, ker je Slovenska vojska trenutno talec politikantskega pingponga med SDS-om in SD-jem. Ocenjujem, da je čas, da se po 23 letih končno realizirajo obljube in s tem povrne dostojanstvo pripadnikov Slovenske vojske," pojasnjuje poslanec Čuš.

Predsednika sindikata Gvida Novaka je v ponedeljek sprejel predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS), ki je vojakom obljubil podporo.

Mi smo v naš predlog zakona o obrambi zapisali dikcijo, da država mora zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas vsem, ki so pripadniki oziroma pripadnice Slovenske vojske.

Andreja Katič