Ministrovi in poslančevi besedni dvoboji se nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO
Ministrovi in poslančevi besedni dvoboji se nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO

Cvikl je predsednika vlade Janeza Janšo namreč pozval, naj se zaustavijo vsi postopki, povezani z nakupi, proizvodnjo in uvozom oklepnikov patria, dokler se kriminalistična preiskava na Finskem ne konča oziroma dokler ne bo pravnomočnih odločitev. Po njegovih besedah Finska zelo resno jemlje dejavnosti neodvisnih preiskovalcev.

"V Sloveniji pa, kot da se ni nič zgodilo," pravi Cvikl. Prepričan je, da je zdaj treba minimalizirati škodo slovenskih podjetij, ki so v to vpletena, predvsem Gorenje. Njegov drugi argument za razveljavitev pogodbe pa se nanaša na to, da je po njegovem Slovenska vojska v doktrini vojaške strategije obrambna vojska. "Mitraljeze se daje na patrie, kadar želiš biti ofenzivna vojska," je prepričan Cvikl.

Minister za obrambo Karl Erjavec pa odgovarja, da očitno obstaja močan interes, da bi bil posel s Patrio razveljavljen in bi ga dobila Sistemska tehnika. Ob tem razume poslanca Milana Cvikla, da je moral biti glasen, če je želel pritegniti pozornost. "Kdo bi vedel zanj, če se ne bi toliko zaletaval vame," se je slikovito izrazil minister.