Tudi MMC Vam želi mirne praznike. Foto: EPA
Tudi MMC Vam želi mirne praznike. Foto: EPA
Dan mrtvih
Tako je bilo na ljubljanskih Žalah lani. Foto: MMC RTV SLO
Policija napoveduje, da bo prometne kršilce dosledno kaznovala. Foto: MMC RTV SLO

Na pot se odpravite pravočasno. Upoštevajte spremembe prometnega režima. Prav tako bodite pozorni na morebitne vlome v vozila. Zato zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, prenosnih telefonov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora.

Med prazniki, ko finančne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bančnih avtomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dviganju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev, še opozarja policija.

Dom je le eden
Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo. Najboljša rešitev je, da nekdo, ki mu zaupate, popazi na vaše stanovanje, hišo ali poslovne prostore. Prosite ga, naj prazni vaš poštni nabiralnik, večkrat parkira na vašem dvorišču, spušča in dviga rolete itd.

Poleg tega zagotovite, da okoli objektov ni predmetov, ki bi jih storilci lahko uporabili (npr. lestve, razno orodje ...), preverite delovanje in zaščito ključavnic ter senzorjev za zunanjo razsvetljavo, delovanje alarmnih sistemov, v prostore lahko namestite časovna stikala, na katera priklopite različne električne porabnike (npr. luči, radio idr.), da se bodo izmenično prižigali. Pri tem upoštevajte standarde požarne varnosti. Na telefonskih odzivnikih ne puščajte sporočil, kot so na primer "ni nas doma" ali "smo na počitnicah".

Če postanete žrtev kaznivega dejanja ali opazite storilca, obvestite policijo na telefonsko številko 113.


Policisti bodo zagotavljali varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper kršilce, zlasti tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni, in tiste, ki s prehitro vožnjo ogrožajo sebe in druge. Vse voznike tako pozivajo, naj z obzirno in s strpno vožnjo prispevajo k lastni varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu.

Slabo vreme, ki nas v jesenskem obdobju lahko preseneti, od voznikov zahteva dodatno zbranost, opozarjajo policisti. Dnevi so zdaj še krajši, v prihodnjih dneh pa bo v bližini pokopališč tudi v večernem času veliko število ljudi, zato opozarjajo tudi na previdnost pešcev in voznikov.

L. D.