V Maribor je dalajlama pripotoval z Dunaja, z letališča pa so ga odpeljali v hotel v središču mesta, kjer bo prebival med tridnevnim obiskom. Foto: BoBo
V Maribor je dalajlama pripotoval z Dunaja, z letališča pa so ga odpeljali v hotel v središču mesta, kjer bo prebival med tridnevnim obiskom. Foto: BoBo

Dalajlama je pred zbranimi novinarji na letališču povedal, da bi med obiskom v Mariboru rad spregovoril o težavah, s katerimi se spopada človeštvo. "Večino teh težav smo ustvarili sami. Logično je, da jih lahko sami tudi odpravimo," je dejal. Kljub različnim težavam pa človek nikoli ne sme izgubiti upanja, temveč mora vedno ostati optimističen.

14. dalajlama Tenzin Gjatso je Maribor prvič obiskal aprila 2010, pred tem pa se je julija 2002 mudil v Ljubljani. Tokrat so ga povabili na pobudo Mestne občine Maribor in župana Kanglerja, ki v sredo in četrtek prirejata srečanje z naslovom Maribor za mir. Dalajlama bo razpravljal o pomenu dialoga in solidarnosti v času splošne krize ter predaval o ohranjanju duševnega miru.

Neposredni prenos konferenc, kjer bo govoril dalajlama, si boste lahko ogledali tudi na 2. programu TV Slovenija:
.
V sredo, 16. maja, bo ob 13.30 na sporedu prenos konference Negovanje duševnega miru.
.
V četrtek, 17. maja, pa bo ob 10. uri prenos razprave Dialog in solidarnost, kjer bo sodelovalo več Nobelovih nagrajencev.

Živi v izgnanstvu, dobil je Nobelovo nagrado
Skoraj 77-letni dalajlama, ki si je za svojo politiko nenasilnega upora leta 1989 prislužil Nobelovo nagrado za mir, živi v izgnanstvu od leta 1959, ko je po neuspešni vstaji Tibetancev proti kitajski nadvladi pobegnil v Indijo.

Ves čas potuje po svetu in širi svoje sporočilo o miru in nenasilju, Peking pa ga obtožuje, da si prizadeva za neodvisnost Tibeta. Do nedavnega je bil tudi politični vodja Tibetancev, a je lani zaprosil za razrešitev s položaja vodje tibetanske vlade v izgnanstvu in ostal (le še) verski voditelj Tibetancev.