Danes je dan slovenskih paraplegikov in tetraplegikov, ki so z več lokalnimi društvi združeni v Zvezo paraplegikov Slovenije. Foto: Radio Koper
Danes je dan slovenskih paraplegikov in tetraplegikov, ki so z več lokalnimi društvi združeni v Zvezo paraplegikov Slovenije. Foto: Radio Koper

Zveza zastopa interese članstva neprekinjeno od leta 1969, ko se je na pobudo takratnih enajstih vizionarjev pod vodstvom pokojnega Ivana Peršaka začelo organizirano delovanje.

Letos bodo že drugič zaporedoma svoj praznik, 52 let delovanja zveze, zaznamovali razmeram primerno. Upoštevali bodo epidemiološke ukrepe, se povezali s sodobno tehnologijo, a brez tistih pristnih stikov, ki jih osrečujejo z neposredno človeško toplino, je zapisal predsednik zveze Dane Kastelic. V mislih se bodo zapeljali dve leti nazaj, ko jih virus še ni omejeval in ko so se na praznični dan s slovesno skupščino in spremljevalnimi dogodki spomnili na ustanovitev in uspešen razvoj organizacije.

Rdeča nit delovanja zveze je doseganje socialne pravičnosti in enakih možnosti ter ustvarjanje razmer za kakovostno in celovito vključitev paraplegikov in tetraplegikov v življenje, delovno okolje in v vse oblike družbenega življenja ob enakih pogojih, kot jih imajo zdrave osebe. Ob tem poskušajo uveljavljati človekove pravice in avtonomnost paraplegikov in tetraplegikov kot posameznikov in skupin, so navedli v zvezi.

Kastelic je poudaril tudi trenutne najpomembnejše prioritete, s katerimi se dejavno ukvarjajo na zvezi: "Da se v zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vpiše pravica do obnovitvene rehabilitacije, ki jo imajo poleg drugih najhuje gibalno oviranih invalidov tudi para- in tetraplegiki, da se odpravi diskriminacija med invalidi, ki jo je povzročilo sprejetje pokojninskega zakona leta 1993, in da se zagotovi stabilno financiranje naših posebnih socialnih programov in delovanja."

Kastelic se je ob današnjem prazniku zahvalil prostovoljcem in zaposlenim ter slovenskim paraplegikom, tetraplegikom in državljanom, ki živijo in delajo z njimi, čestital za njihov dan.

Hkrati je pozval javnost in politike, naj posvetijo kar največjo pozornost reševanju vprašanj, povezanih z njihovo kakovostjo življenja.

V tem enoletnem času so izdali brošuro o zdravi prehrani in zdravem načinu življenja ljudi na invalidskih vozičkih in pregled športnega dogajanja, predvsem pa dosežkov slovenskih paraplegikov in tetraplegikov v 50 letih organiziranega delovanja.

Janša: Vlada načelo nič o invalidih brez invalidov jemlje resno

Predsednik vlade Janez Janša vsem paraplegikom in tetraplegikom čestita ob današnjem slovenskem dnevu paraplegikov in tetraplegikov. Poudarja, da vlada načelo "nič o invalidih brez invalidov" jemlje resno. Kot je zapisal, verjame, da bo tudi preizkušnja z epidemijo premagana, kot že mnoge doslej.

Kot je dodal, je v minulem letu vlada, ki jo vodi od razglasitve epidemije, vse svoje moči in delo usmerila v zaščito zdravja in življenj. V osmih protikoronskih paketih in preko ukrepov, sprejetih v drugih zakonih, so naredili vse, kar je bilo mogoče, da bi bile posledice epidemije za državljanke in državljane, gospodarstvo in druga področja družbenega življenja čim manjše.
V času epidemije niso pozabili na nikogar. Posebno pozornost so namenili najranljivejšim družbenim skupinam, ki jim je epidemija še poslabšala njihove že tako ali tako težke življenjske okoliščine, je zapisal Janša.

Dvig minimalne invalidske pokojnine ter podpora dopolnitvi zakona o poklicni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov sta po njegovih navedbah dva ukrepa, na katera so invalidi predolgo čakali. Poudaril je, da je v zadnji fazi priprave tudi predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga bo vlada predvidoma sprejela še pred poletjem. Z njim bodo, tako Janša, končno zagotovili pogoje za varno in dostojno življenje starejših, invalidov in drugih ranljivih družbenih skupin.