Italijanski predsednik Napolitano je ob prazniku podeljeval spominske značke. Foto: EPA
Italijanski predsednik Napolitano je ob prazniku podeljeval spominske značke. Foto: EPA

Predsednik Giorgio Napolitano je tako poudaril, da morajo Italijani prevzeti odgovornost, ker so predlogo molčali oziroma zanikali resnico zaradi ideoloških razlogov, politične zaslepljenosti, diplomatske oportunosti in mednarodne prikladnosti. Povojna Italija je optante namreč sprejela kot fašiste in izdajalce, o fojbah pa se ni govorilo.

Praznik je bil sicer deležen veliko manj pozornosti kot prejšnja leta, vseeno pa po državi potekajo manjše spominske slovesnosti.

Skrhani odnosi
Pred časom so se odnosi med Rimom na eni ter Zagrebom in Ljubljano na drugi strani zaostrili, saj je italijanski državni vrh ponovno odprl vprašanje vračanja premoženja optantom. Odzvalo se je zunanje ministrstvo, ki je poudarilo, da je Slovenija svoj zgodovinski dolg odplačala že 3. januarja leta 2002, ko je na bančni račun položila zadnji obrok odškodnine, slabih 58 milijonov dolarjev, k čemur je bila zavezana po leta 1983 sklenjenem Rimskem sporazumu. Tudi hrvaški premier Ivo Sanader je zanikal možnost revizije Osimskih sporazumov.

Slovenija in Hrvaška sta obveznosti, navedene v Rimskem sporazumu, po osamosvojitvi nasledili in se dogovorili, da si dolg razdelita po ključu 62 - 38. Slovenija je dolg poravnala, južna soseda pa še ne.