Janez Šušteršič je predstavil vrsto novih davkov, prek katerih vlada želi proračun napolniti z dodatnimi 250 milijoni evrov. Foto: BoBo
Janez Šušteršič je predstavil vrsto novih davkov, prek katerih vlada želi proračun napolniti z dodatnimi 250 milijoni evrov. Foto: BoBo
Denar
Vlada poskuša z novimi davki zakrpati proračunsko luknjo. Foto: BoBo
Odzivi sindikatov javnega sektorja
Minister Erjavec napovedal odpuščanja v svojem resorju
Znižanje plač v javnem sektorju
Studio ob 17.00: Kje bomo varčevali?

"Zakaj si tudi tukaj ne bi rekli, ali je tudi tukaj potrebno, da je cela vrsta dobrin in storitev obdavčena z nižjo davčno stopnjo," je finančni minister Janez Šušteršič pojasnil, kako so se lotili višanja DDV-ja. Po vladnem predlogu bi v višjo, 20-odstotno davčno skupino padle komunalne storitve, uporaba športnih objektov, tiskani mediji, prodaja hrane za domače živali, čiščenje oken …


Po oceni ministra bi dražje komunalne storitve gospodinjstvo mesečno stale okoli štiri evre mesečno. "S tem lahko tudi gospodinjstva nekaj prispevajo k reševanju krize. Tisti, ki bo kupil časopis, bo plačal nekaj več, tisti, ki bo ženi poslal šopek rož prav tako," meni minister.
Davki, davki, davki
Za več proračunskih prihodkov je vlada sicer pripravila več ukrepov, zlasti davčnih, njihov učinek pa naj bi znašal 250 milijonov evrov. Tako načrtujejo uvedbo davčnega pavšala za podjetnike, katerih prihodki znašajo manj kot 50.000 evrov, prepolovila se bo posebna olajšava za študentsko delo, ukinjena bo olajšava za dnevne migrantske delavce, med drugim pa bodo stanodajalci lahko uveljavljali olajšave, če bodo prenavljali ali obnavljali stanovanje, kar naj bi spodbudilo izdajanje in sprejemanje računov.
Objavili bodo tudi davčne dolžnike, višje bodo okoljske dajatve (ministrstvo si obeta 20 milijonov dodatnih prihodkov), bolj bodo obdavčena dražja vozila, višja pa bo tudi obremenitev finančnega sektorja.
Vlada tako načrtuje davek na vse finančne storitve (bančna nakazila, nakup delnic …), ki naj bi znašal 6,5 odstotka, tako kot so bile do zdaj zavarovalniške storitve. V načrtih je tudi "Križaničev" davek na bilančno vsoto bank. Bi pa ta zakon veljal le dve leti, je dodal.
Finančni minister Janez Šušteršič bo gost nocojšnjih Odmevov ob 22.00 na TV Slovenija 1 in na rtvslo.si. V studiu ga bo gostil Igor E. Bergant.

Erjavec ima pomisleke
"Na seji vlade sem povedal, da imam dve pripombi. Ena se nanaša na dvig DDV za časopise in revije, saj menimo, da ta ukrep ni primeren in se zavzemamo za ohranitev sedanje davčne stopnje, druga pa na dvig DDV za uporabo športnih objektov, ker bo s tem najbolj trpel mladinski šport," je po seji vlade dejal predsedni DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec," ki se zavzema za ohranitev 8,5-odstotnih stopenj.

Reze bodo morali opraviti podrejeni
V sprejetih proračunih za leti 2013 in 2014 vlada sicer načrtuje, da bo proračunski primanjkljaj spravila pod tri odstotke, kjer kot ključna ukrepa vidi pokojninsko reformo in prilagoditev obsega javnega sektorja.
Tu je poudaril, da bo krčenje sredstev zajelo celoten javni sektor in ne le javne uprave, se pravi tudi šolstvo, zdravstvo ... Cilj je petodstotno znižanje plačne mase glede na letošnji rebalans proračuna oz. okoli 200 milijonov evrov. Vsak minister in predstojnik organa bo moral zagotoviti tako znižanje mase plač z ukrepi, ki so mu na voljo, ne samo z odpuščanjem, je poudaril.
Dosežen je bil tudi dogovor z občinami o nižjih povprečninah za 3,3 odstotka glede na rebalans. Načrtujejo pa tudi 600 milijonov evrov več naložb, predvsem s pomočjo evropskih sredstev je še povedal.

Odzivi sindikatov javnega sektorja
Minister Erjavec napovedal odpuščanja v svojem resorju
Znižanje plač v javnem sektorju
Studio ob 17.00: Kje bomo varčevali?