Poslanci so spremembo zakona o zakonski zvezi podprli z 51 glasovi za in 28 glasovi proti. Foto: BoBo
Poslanci so spremembo zakona o zakonski zvezi podprli z 51 glasovi za in 28 glasovi proti. Foto: BoBo

Interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta je s 13 glasovi za in petimi proti sprejela pobudo za odložilni veto na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Državni svet bo pobudo obravnaval v torek.

Pobudo je podal svetnik Mirko Kozelj, saj meni, da se redefinira zakonska zveza, kar bo imelo po njegovem mnenju tudi prikrite pravne posledice. Med njimi je tudi posvojitev otrok in Kozelj je prepričan, da s tem država dopušča odraščanje v okolju, ki za otrokov razvoj ni primerno. Zmotil ga je tudi skrajšan postopek sprejemanja novele.

Tudi vodja interesne skupine Milan Ozimič se je strinjal, da novela odpira vrsto vprašanj in dilem, posledice pa niso ustrezno razjasnjene. Zakonodajalcu je treba po njegovih besedah dati še eno možnost, da razmisli o izpostavljenih vprašanjih.

Bojan Kontič, ki je bil proti pobudi, pa je prikazovanje možnosti za vsesplošno posvajanje otrok, ki naj bi sledilo noveli, označil za nenatančno. Centri za socialno delo namreč pri dodeljevanju otrok v posvojitev sledijo otrokovi koristi.

Proti pobudi se je opredelil Samer Khalil. Družina pomeni različno v različnih družbah, spreminja pa se tudi skozi čas, je opozoril. "Če ne dovoliš napredka, ostaneš na mestu. A nekaterim ustreza, da ostane status quo," je dejal.

Torek zadnji dan za podpise in veto
Poslanci so novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih sprejeli prejšnji torek. Istospolni pari so s tem dobili pravico do sklenitve zakonske zveze in vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo.

Proti spremembam se je organizirala civilna iniciativa Za otroke gre, ki zbira podpise, naj državni zbor omogoči zbiranje podpisov za razpis referenduma. Rok, do katerega morajo predložiti zahtevo, se izteče v torek, to pa je tudi zadnji dan za izglasovanje morebitnega veta v državnem svetu.