Zoran Stevanović. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zoran Stevanović. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović je predsedniku republike Borutu Pahorju predlagal, naj "se vsaj enkrat postavi v bran ljudstvu" in takoj pozove vlado k odstopu ter odpravi obvezujočih ukrepov, so po srečanju sporočili iz stranke Resni.ca. Pahor pa je po navedbah stranke odvrnil, da se v delo vlade ne bo vmešaval. "Ker je bil izid sestanka pričakovan, v stranki ne čutimo razočaranja." V stranki so zato napovedali nadaljevanje protestov proti koronskim ukrepom.

Sorodna novica V torek in sredo omejitev gibanja v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju

Kot so pred dnevi pojasnili v njegovem uradu, je Pahor obljubil dialog in dejal, da bo tej obljubi sledil. Pred časom se je namreč sešel tudi s predstavniki t. i. petkovih protestnikov. Kot je predsednik Pahor pojasnil za Odmeve Televizije Slovenija, je Stevanovića sprejel zato, ker ga je ta prosil za pogovor. "In nisem videl razloga, da bi tak pogovor odbil. Zdelo se mi je prav, da poskušamo z dialogom odpraviti nekatere nesporazume," je v pogovoru z Rosvito Pesek dejal Pahor.

"On je prepričan, da ker ni formalni organizator shoda, ni odgovoren za to, ali so protesti mirni in brez izgredov. To ni res. Želel sem se srečati z njim, da bi to posebej poudaril – ker poziva ljudi, da se zberejo kjer koli, je on odgovoren, da so protesti mirni in da potekajo tako, da ne motijo siceršnjega normalnega življenja, da so brez izgredov," je dejal predsednik.

A pogovor Stevanovića ni omajal pri nameri o protestiranju. Pahor je ob tem dejal, da to niti ni bil njegov namen. "Nisem želel, da kakor koli vplivam na njega ali na druge protestnike, da protestirajo ali ne. Protesti so sestavni del demokratičnega življenja, morajo pa biti mirni, brez izgredov. To je najmanj, kar morajo tisti, ki vabijo protestnike na to, da povedo svoje stališče, vedeti in upoštevati," je presodil.

Pogovor z Borutom Pahorjem o protestih, PCT-ju in vrhu EU-Zahodni Balkan

O odstopu vlade odloča DZ oziroma premier

V Pahorjevem uradu so potrdili, da ga je Stevanović pozval k temu, naj vlado pozove k odstopu. "Glede odstopa vlade sem sogovorniku povedal, da o tem odloča DZ oziroma predsednik vlade. Jaz se kot predsednik republike v to ne spuščam, ker mi tega tudi ne nalagajo in dopuščajo pristojnosti," je v pogovoru za Odmeve dejal Pahor. Dodal je, da je v svojem mandatu sodeloval z vsemi štirimi vladami in da sodeluje tudi s to.

Soočamo se s širjenjem okužbe, ki ogroža življenje ljudi. Vlada je dolžna ukrepati. Kot rečeno, se bom držal tega, da se bom odrekel dnevnemu komentiranju ukrepov. Lahko bi bili mogoče bolje skomunicirani, lahko bi morda dali ljudem več časa. Vse to je mogoče, nikoli nisem rekel, da je bilo ukrepanje v vsem tem času brez spodrsljajev. Vendar ni bilo priročnika za ukrepanje, nobena država ga ni imela. Vemo pa eno stvar - vemo, da so države, ki so ukrepale podobno kot Slovenija, na koncu zdaj že prestopile prag precepljenosti in uživajo normalno življenje.

Predsednik Borut Pahor v Odmevih

Poudaril je sicer, da vlada skuša omejiti širitev virusa in zajeziti bolezen. "Žal nam za zdaj s precepljenostjo ni uspelo, zato poskuša z drugimi ukrepi, jaz jih ne komentiram," je dejal in dodal, da je za to prostor v DZ-ju in tudi v strokovni javnosti. "Dobro bi bilo, da tam ostane, pri institucijah, ki so poklicane in verodostojne, da se o tem lahko izrečejo," meni predsednik republike. Ob tem se je zavzel za več dialoga pojasnjevanja in za več "prijaznega pristopa".

Pričakovanje, da bo Stevanović protestnike pozval k nenasilju

Pahor je ponovil svoje prepričanje, da je cepljenje edini način, ki omogoča končanje zdravstvene krize. "Glede kritik gospoda Stevanovića o neustreznem ukrepanju vlade je predsednik znova poudaril, da je ob prenizki precepljenosti ukrepanje vlade za zagotovitev javnega zdravstva nujno, sprotnih ocen ukrepov pa ne daje," so pojasnili v uradu predsednika.

Kot so sporočili z urada predsednika, je Pahor v pogovoru izrazil jasno pričakovanje, da bo Stevanović pozval protestnike, naj se popolnoma vzdržijo nasilnih ravnanj in izgredov. Pahor je po njihovih navedbah Stevanovića opozoril na nesprejemljivost stališča, da si protestniki lahko sami izbirajo prostor protesta.

Sestanek brez zaščitnih mask, a ob upoštevanju pogoja PCT

Po navedbah stranke Resni.ca je sestanek potekal brez zaščitnih mask, kar je razvidno tudi s fotografije, ki so jo posredovali iz predsednikovega urada. Stevanović je po srečanju v izjavi medijem pojasnil, da "maske ne bi nosil za noben denar" in da verjetno zato nošenja maske od njega niti niso zahtevali. Pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pa Stevanović, kot je pojasnil, izpolnjuje, ker je prebolel covid-19.

Iz kabineta predsednika so pozneje pojasnili, da so pogoj PCT pri Stevanoviću preverili. Mask pa da udeleženci pogovora niso nosili zaradi zadnje spremembe odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Ta določa, da maske niso obvezne za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.

Pahor in Stevanović sta se sešla v prostorih predsedniške palače. Foto: STA/Anže Malovrh
Pahor in Stevanović sta se sešla v prostorih predsedniške palače. Foto: STA/Anže Malovrh

Pahor: Menim, da srečanje ni bilo odveč

Številne kritike so se na Pahorja vsule takoj zatem, ko je sporočil, da bo v predsedniški palači sprejel Stevanovića. Kot je za Televizijo Slovenija poročal Gregor Drnovšek, so v večini političnih strank potezo ocenili kot popolnoma napačno in opozorili, da je s tem predsednik nasilnim protestom celo dal dodatno legitimnost.

"Ko bo kdo mogoče kritično ocenjeval mojo odločitev za sestanek danes, sestanke pred tem in tiste, ki bodo kasneje, so v luči mojega trdnega prepričanja, da bi z dialogom, z več sodelovanja, lažje reševali nakopičena vprašanja. Tista, povezana z zdravstveno krizo, in vsa ostala. Tega dialoga in sodelovanja je očitno premalo," je v Odmevih dejal Pahor.

"Do zdaj smo videli, kam lahko pridemo brez dialoga in sodelovanja. Menim, da današnje srečanje ni bilo odveč. Ne vem, kako bodo jutri in v prihodnje potekali protesti, ampak mislim, da sva s sogovornikom razčistila, da je tisti, ki poziva k protestom odgovoren za njihov potek - da so mirni in brez incidentov," je ponovil predsednik.

Šarec: Kvazidialog, ki največ škode povzroča demokraciji

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v izjavi medijem glede srečanja Pahorja in Stevanovića dejal, da bi moral Pahor v trenutnih političnih razmerah vlado pozvati k odstopu, prav tako bi moral odstopiti sam. "Predsednik republike pa servilno ugodi vladi in vodi kvazidialog, s katerim največ škode povzroča demokraciji," je dejal Šarec.

"Nekomu, ki očitno organizira nasilne proteste – k takemu človeku pridejo na obisk kriminalisti, ne pa da ga sprejema predsednik države," je na skupni izredni seji odbora za pravosodje in notranje zadeve dejal poslanec SDS-a Branko Grims.

Na srečanje so se med drugim odzvali v stranki Dobra država, kjer so izrazili ogorčenje, presenečenje in žalost, saj da daje Pahor s tem "legitimnost posameznikom, ki ne spoštujejo zakonov, zanikajo znanost, brez sramu uničujejo tujo lastnino in ovirajo normalno življenje ljudi".

V uradu predsednika pa so opomnili, da je Pahor že pred tem srečanjem sprejel t. i. petkove protestnike in predstavnike nekaterih civilnih iniciativ, ki nasprotujejo vladnim ukrepom. "Prepričan je, da je dialoga in sodelovanja glede reševanja zdravstvene krize premalo in da bi se lažje in uspešneje spopadali z njo, če bi bilo dialoga in sodelovanja več, na vseh ravneh," so še pojasnili v uradu.

Janša Stevanoviću: Raje se javite kot prostovoljci na covidnih oddelkih

Stevanović je v preteklosti po družbenih omrežjih vabil na sredne proteste, ki so se nazadnje sprevrgli v zaporo cest, policija pa je za njihovo končanje uporabila vodni top in solzivec, dva tedna pred tem pa so se protesti sprevrgli tudi v nasilne izgrede.

Predsednik vlade Janez Janša je ob Stevanovićevih napovedih vnovičnih protestov v nedeljo zapisal, da zaradi tega v Sloveniji nastaja tudi velika gospodarska škoda, posledica so višji stroški za zdravstvo, vse preventivne ukrepe in posledično je manj denarja za plače, pokojnine, vrtce, šole in bolnišnice. "Večji kraval boste povzročili, bolj bo EU razumel in podprl ukrepe, ki jih bomo izvajali," je zapisal v pismu Stevanoviću, ki ga je objavil na družbenih omrežjih.

"Namesto da razgrajate po ulicah, napadate zdravstvene delavce, novinarje in policiste, se javite kot prostovoljci za delo na covidnih oddelkih, delajte tam teden dni brez zaščitne opreme in dokažite Sloveniji, da verjamete v to, kar govorite," je dodal Janša, ki je Stevanoviću ob tem sporočil, da vlada pritiskom ne bo popustila.

Stevanović in predsednik Pahor nista našla skupnega jezika