Sindikat delavcev migrantov opozarja, da odločitev ustavnega sodišča odpira vrata zlorabam. Foto: BoBo
Sindikat delavcev migrantov opozarja, da odločitev ustavnega sodišča odpira vrata zlorabam. Foto: BoBo

Ustavno sodišče je včeraj zavrglo ustavno pritožbo sindikata zoper odločitev predsednika državnega zbora Milana Brgleza, ki ni določil roka za zbiranje podpisov za referendum o šestih zakonih. Ustavno sodišče je obenem zavrnilo tudi pobude sindikata za oceno ustavnosti sedmih zakonov. Po mnenju sindikata delavcev migrantov pa je ustavno sodišče sindikatu kršilo pravico do izražanja v referendumskem postopku in pravico do učinkovitega pravnega sredstva.

"Slovenija s stališčem, da lahko država krši pravice, ko meni, da jih državljani zlorabljajo, krši evropsko konvencijo človekovih pravic," je zapisal predsednik sindikata Martin Ivec. Ivec je ob tem dejal, da se ustavno sodišče sklicuje na svoje prejšnje odločbe, ki pa niso vzdržale presoje na evropskem sodišču.

Ustavni sodniki so pritožbo sindikata zavrnili, saj so presodili, da so bile referendumske pobude uporabljene v nasprotju z njihovim namenom in zgolj za uresničitev drugega namena pobudnika. Po presoji ustavnega sodišča je pobudnik želel zgolj zavlačevati zakonodajne postopke, da bi na ta način dosegel spremembo zakonske ureditve dohodnine. Po mnenju ustavnega sodišča pomeni to očitno zlorabo pravice.

Sindikat: Ustavno sodišče je odprlo vrata zlorabam
Delavci migranti so referendumske pobude zoper šest zakonov sprva vložili v znak državljanske nepokorščine, saj so želeli opozoriti na po njihovem mnenju neustrezno ureditev davčnega sistema pri obdavčitvi delavcev, ki dnevno odhajajo na delo v Avstrijo. Pozneje pa so v zakonih prepoznali člene, ki naj bi bili napisani v škodo vseh državljanov.

Koalicijske stranke so bile z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljne, pri čemer so poudarjali, da so delavci migranti zlorabili pravico do referenduma. Nasprotno pa so v sindikatu delavcev migrantov prepričani, da takšna odločitev ustavnega sodišča odpira možnost zlorab in dovoli predsedniku državnega zbora, da prezre referendumsko pobudo, tudi kadar ne gre za zlorabo pravice do referenduma.