Visoka davčna doplačila so razburila delavce, ki se dnevno vozijo na delo v Avstrijo. Foto: BoBo
Visoka davčna doplačila so razburila delavce, ki se dnevno vozijo na delo v Avstrijo. Foto: BoBo

Poslanci SDS-a, ki so sklicali izredno sejo odbora za finance, ob tem navajajo, da je v Sloveniji sicer zakonsko vgrajena metoda za odpravo dvojne obdavčitve dohodkov, ki jih davčni rezidenti dobijo v drugi državi. Kljub temu pa v praksi prihaja do velikih doplačil, kadar so plače v tuji državi višje oziroma je njihova obdavčitev nižja.

Prav to se dogaja delavcem, ki se na delo vsak dan vozijo v Avstrijo. Dodatna težava je sodba upravnega sodišča iz leta 2013, po kateri se olajšavo za vzdrževane družinske člane ne upošteva takoj, temveč jo morajo zavezanci posebej uveljavljati. Od takrat finančna uprava pri odmeri dohodnine tem zavezancem znižuje osnovo le za socialne prispevke, ne pa tudi za olajšave ter stroške prevoza in prehrane.

Zato se takšni delavci v praksi srečujejo z odločbami za visoko doplačilo dohodnine. V SDS-u opozarjajo, da je njihov socialni položaj ogrožen, zato kot čimprejšnjo rešitev predlagajo poziv vladi, naj nemudoma spremeni konvencijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja z Avstrijo.