ZSSS opozarja na kršenje delavskih in človekovih pravic, tujim delavcem v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
ZSSS opozarja na kršenje delavskih in človekovih pravic, tujim delavcem v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je prepričan, da bi bilo mogoče razmere urediti z ratifikacijo konvencije Združenih narodov, ki ščiti pravice migrantov. "Kršenih je ogromno pravic, ampak v tem trenutku je treba opozoriti na migrante, ki se brez pravic, zavrženi in iztrošeni vračajo v svojo domovino, naša vlada jim mora vrniti dostojanstvo," je dejal sindikalist.

ZSSS tako od državnega zbora poleg konvencije Združenih narodov zahteva tudi ratifikacijo socialnega sporazuma z Bosno in Hercegovino. Po veljavni ureditvi namreč migranti, ki izgubijo delo, ostanejo brez nadomestila za brezposelnost samo zato, ker nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji - to je nedopustno, opozarja Semolič.

Gantar: Inšpekcije naj uporabijo pristojnosti
Ob 10. decembru, dnevu človekovih pravic, poteka redno vsakoletno srečanje sindikatov s predsednikom državnega zbora, Pavlom Gantarjem. Letošnji slogan: 'Tudi delavske pravice so sestavni del človekovih pravic.' Gantar je pozval k čimprejšnji ratifikaciji prej omenjenih aktov, neizkoriščen potencial pa vidi že v okviru obstoječe zakonodaje: "Marsikatero težavo bi lahko rešili, če bi te (inšpekcije, op. a.) svoje delo opravljale v skladu s pravili in svojimi pristojnostmi."
"Zamutijo ti pamet"
Ob robu manifestacije je nekdanji Vegradov delavec iz tujine predstavil svoje videnje problematike: Težave podjetja razume: "Če ni denarja, ga ni." Ogorčen pa je nad delovanjem zavoda za zaposlovanje in inšpektorata. Na prvem mu ob preverjanju bodočega delodajalca nihče ni želel podati informacij o stanju določenega podjetja, na inšpektoratu pa ...
"Ko greš na inšpektorat, da prijaviš, kaj vse se dogaja. Povejo ti nekaj minimalnega, da dobiš občutek, da to, kar ti rečejo, je samo toliko, da niso popolnoma tiho, pa da te usmerijo na drugo stran, da te pošljejo k drugemu, od drugega k tretjemu, od tretjega še naprej. In tako okrog da ti tako zamutijo pamet, da nimaš pojma, kaj narediti, kakšne so tvoje pravice, pa kam se lahko obrneš," je dejal nekdanji Vegradov delavec.