Odkrito: Intervju z ministrico za kmetijstvo in predsednico DeSUS-a Aleksandro Pivec

Objavljamo povzetek pogovora iz oddaje, ki si jo lahko v celoti ogledate v arhivu ali v videposnetku zgoraj.

Gospa Pivec, kako komentirate to, da preiskujejo ministra Počivalška, ki je bil med preiskavo pridržan, in odstop ministra za notranje zadeve?
Težko komentiram postopke ali se vanje vmešavam, je pa dejstvo, da smo v zadnjem času deležni številnih pritiskov; javnosti, medijev, tudi z vnaprej izrečenimi obtožbami in napovedmi, da bomo postali predmet preiskav. Veliko presenečenje je, da se te zadeve odvijajo nenavadno hitro. Prisegam na neodvisnost preiskovalnih organov, tudi NPU-ja, vendar senco dvoma mečejo vsi ti pritiski, preden so preiskave izvedene.

Ste vi kdaj posredovali pri zaščitni opremi ali posredovali stik koga, ki bi jo lahko priskrbel?
Ljudje so nas kontaktirali, ker so želeli pomagati. Stiska je bila velika. Spomnim se sestankov z zdravniki ter obupa in prošenj, naj vendarle priskrbimo zaščitno opremo, ki jo je bilo v tistem času zelo težko dobiti, vsaj po ustaljenih postopkih.

Dopuščate možnost, da bi bili v kakšni evidenci ali korespondenci gospoda Galeta?
Dopuščam, saj smo člani vlade v tistem času na elektronske naslove dobivali številne ponudbe in stike, ki bi lahko bili v pomoč pri nakupu zaščitne opreme.

Lahko NPU jutri potrka tudi na vaša vrata?
Verjamem, da lahko. Sama nimam pri tem slabe vesti in občutka krivde. Mislim, da smo takrat vsi delovali z željo pomagati, in pri tem ni šlo za nobene nepravilnosti. Če je šlo, pa bodo to ugotavljale pristojne službe.

Zdaj ste že v tretji vladi. Kakšne so vaše izkušnje iz Cerarjeve, Šarčeve in Janševe vlade?
V vsaki izmed teh vlad se je čutilo delovanje med koalicijo in opozicijo, tudi v smislu opozarjanja opozicijskih strank na ravnanje koalicije. Vendar tega, kar se dogaja v tej vladi, v kateri kot sredinska stranka sodelujemo v desnosredinski koaliciji, ne pomnim. Kritike segajo globoko pod pas. Ne gre več za kritike našega dela, pač pa za obtoževanja in žalitve, ki so pogosto zelo neokusne in brez primere. Deležna sem groženj samo zato, ker smo pristopili k desnosredinski koaliciji z namenom uresničitve programskih ciljev. V Sloveniji bomo morali razumeti, da se bo treba medsebojno sprejemati in da je nekaj normalnega imeti nekaj časa levo in potem desno vlado ter da morajo vlade delovati v dobro ljudi.

Sorodna novica Preiskovalci končali delo, Počivalšek si želi hitro in strokovno neoporečno preiskavo

Kako pa predsednik vlade obravnava vas?
Tako korektnega odnosa v smislu enakopravnosti in enakovrednosti pri soodločanju iz preteklosti ne pomnim.

Ankete vam kažejo, da ste varno nad parlamentarnim pragom. Glede na to, da je vaš "teren" pretežno levo usmerjen, imate kaj osipa članstva?
Seveda je članstvo opredeljeno. Večji del ideološko levo, manjši del desno, del pa jih je, ki ideološko niso opredeljeni. Se solidno držimo in stranka ne razpada. Res je, da je določen nemir znotraj stranke, predvsem pa, ko se pojavijo t. i. medijski spini o razdoru znotraj stranke, DeSUS-u to izrazito škoduje. Določen osip članstva je bil, obenem pa sem vesela novih vpisov ljudi v stranko, ki prepoznavajo sredinsko oziroma ciljno usmerjenost konkretnih programskih zavez. Stranko moramo okrepiti in zdaj je čas, da z izrazitimi vsebinskimi pogledi, na primer z dolgotrajno oskrbo, s stabilizacijo pokojninskega sistema in sprejetjem zakona o demografskem skladu ter odprtjem urada, ki bo skrbel za boljšo demografsko sliko Slovenije, privabimo nove volivce.

Kje je zdaj gospod Erjavec? Še ostaja vaš član?
Gospod Erjavec ostaja naš aktiven član. Od kongresa v osebnem stiku še nisva bila, čeprav si ga na neki način želim. Gospod Erjavec je v politiki pustil pomemben pečat, ima pomembne izkušnje z delovanjem v političnem prostoru, zato pričakujem, da v prihodnosti vzpostaviva stik.

Se bojite, da pripravljajo gospoda Vajgla, da prevzame DeSUS?
Priznam, da sem slišala kar nekaj različic, da pripravljajo prevzem DeSUS-a, a se iz dneva v dan s tem manj ukvarjam. Želja prevzeti stranko je legitimna pravica vsakega posameznika. Sama sem stranko prevzela s poštenimi in iskrenimi nameni dati novo energijo in zagon. Skušamo prepričati širšo volilno bazo in v tej smeri bom delovala, dokler bom na funkciji.

Pivčeva je dejala, da vse od kongresa DeSUS-a s prejšnjim predsednikom stranke Karlom Erjavcem ni bila v stiku. Foto: BoBo
Pivčeva je dejala, da vse od kongresa DeSUS-a s prejšnjim predsednikom stranke Karlom Erjavcem ni bila v stiku. Foto: BoBo

Gospod Vajgl je hodil v povorki protestnikov, kjer pa, vsaj nekateri, ne kažejo ravno namena, da bi oblast prevzeli na demokratičen način. Zadnjič se je celo zgodilo nekaj nezaslišanega in zavržnega, da so izžvižgali gardo Slovenske vojske. Kakšen je vaš odnos do tega?
Tisto dejanje je obsodbe vredno. V vojski je treba videti nekaj častnega in sistem, ki zagotavlja varnost, in se ne smemo do nje vesti na tak način. Kar zadeva proteste, pa so ti legitimna pravica posameznika, ki naj odraža neko željo, stališče ali prepričanje, ki pa ga pogosto pri teh protestnikih ni bilo zaslediti. Odraz vsake zrele demokracije je, da sprejme vlado, ki je legitimno formirana, ji pusti, da se pokaže s svojim delom, in ko pride čas ocenjevanja, na volitvah odloči, ali bomo vladi zaupali še naprej.

Kako komentirate sistematično tedensko kršenje odloka o omejitvi zbiranja?
Predvsem je stvar vsakega posameznika, ali bo zavestno kršil predpise. Okoliščine se spreminjajo. Epidemija je dobila nov zagon. Govorimo o podaljšku prvega vala epidemije. Sprejeti so novi ukrepi in upam, da jih bodo državljani tokrat vzeli resno in jih bodo upoštevali v interesu lastnega in javnega zdravja. Tudi v okviru protestov, ki pri tem ne smejo biti nobena izjema.

Med najpogostejšimi vzkliki na teh protestih je "Dol z diktaturo". Diktatura naj bi vladala v Sloveniji, pri čemer nekdo mirno pride in zmoti državno proslavo, na stopnicah frančiškanske cerkve pojejo O, bella ciao. Vladata v Sloveniji diktatura in cenzura? To so najpogostejši očitki.
Mislim, da so ti očitki popolnoma neutemeljeni. Neprimerno je izražati izrazito ideološko pripadnost na kateri koli strani, če seveda obstaja interes voditi državo na način, ki ga bodo sprejemali vsi državljani. Veliko več pozornosti je treba posvetiti delu, se pravi izpolnjevanju vsebinskih zavez, ki smo si jih zadali. Usmerimo fokus v vsebino in pustimo ideološka vprašanja. So pomembna, a jih obravnavajmo na drugačen način kot zdaj, ko jemljejo vso pozornost.

Ena prednostnih nalog DeSUS-a je razvoj podeželja. Veliko ste na terenu. Kako ta "diha", saj ga premalo vidimo in slišimo v osrednjih medijih? Prevečkrat se sliši glas centralizma.
Res je. Glas podeželja je premalo slišan. Veliko sem na terenu in njegovo videnje obstoječe situacije je popolnoma drugačno, kot jo mi zaznavamo z različnimi medijskimi objavami, ki so bolj odraz stališč mestnih jeder. Prebivalstvo na podeželju je veliko manj obremenjeno s tem, kakšna je trenutna ideološka pripadnost vlade. Ljudje pravijo, da jim je vseeno, ali vladajo levi ali desni. Zanje je pomembno, da se sprejmejo ključne odločitve.

Kar pa zadeva ideološke delitve, pogosto slišimo, da je koalicija oziroma njen desni del tisti, ki pogosto napada, žali, zmerja in grozi, osebno pa moram priznati, da toliko pritiskov, groženj, sovraštva in žaljivk, kot jih slišim zdaj, nisem slišala v nobeni izmed preteklih vlad. Vse to prihaja večinoma z opozicijske strani. Dokler kritike letijo na račun vsebine, jih seveda sprejemam in so legitimne, a tokrat gre za osebne žalitve in diskreditacije, diskreditacije družine, kar pa je neprimerno in se sodi v slovenski politični prostor. Izjemno se trudim zaščititi vsaj svoje otroke, kar je izjemno težko.