Delovanja Ekonomsko-socialnega sveta ne morejo nadomestiti srečanja predstavnikov vlade s  posameznimi socialnimi partnerji ali skupinami, opozarjajo delodajalci. Foto: Reuters
Delovanja Ekonomsko-socialnega sveta ne morejo nadomestiti srečanja predstavnikov vlade s posameznimi socialnimi partnerji ali skupinami, opozarjajo delodajalci. Foto: Reuters

Ekonomsko-socialni svet se namreč ni sestal že od 29. aprila dalje, ko je vodenje sveta prevzel minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Vlada je medtem obravnavala in sprejela pomembno zakonodajo z delovnopravnega področja, ki ga pokriva minister, in jo v DZ poslala brez predhodne razprave med socialnimi partnerji, opozarjajo v Združenju delodajalcev.

"Poprejšnja uskladitev zakonskega predloga med socialnimi partnerji pripomore h krajši obravnavi v DZ-ju"
Delodajalci opozarjajo, da so v preteklosti prav razprave o predlogih zakonov med socialnimi partnerji pripomogle h kratkim razpravam o zakonih v DZ-ju in dejstvu, da v vnaprej med socialnimi partnerji dogovorjene zakonske rešitve poslanci niso bistveno posegali. Socialni partnerji so se namreč dogovorili za uspešne rešitve, "ki so pripomogle k razvoju in uspešnemu gospodarstvu ter posledično krepitvi moči družbe," poudarjajo v ZDS-ju. Menijo še, da zadnji primer glasovanja o udeležbi delavcev pri dobičku jasno kaže potrebo po poprejšnjem usklajevanju zakonov na Ekonomsko-socialnem svetu.

Opozorili so še, da podobna usoda čaka tudi zakone, ki so še v parlamentarni obravnavi, to so zakon o malem delu, zakon o urejanju trga dela, novelo zakona o delovnih razmerjih. Ker je sprememba tovrstne zakonodaje nujno potrebna, delodajalci ministra Svetlika pozivajo k takojšnjemu sklicu seje Ekonomsko-socialnega sveta. Vrh ESS-ja, ki ga občasno skliče premier Borut Pahor, namreč po mnenju delodajalcev ne more biti nadomestilo za redno delovanje sveta. Prav tako pa delovanja sveta ne morejo nadomestiti srečanja predstavnikov vlade s posameznimi socialnimi partnerji ali skupinami.