Poročilo bo vlada poslala državnemu tožilstvu in upravi kriminalistične policije. Foto: RTV SLO
Poročilo bo vlada poslala državnemu tožilstvu in upravi kriminalistične policije. Foto: RTV SLO
Rop se ne boji tožbe

Na obravnavi petega vmesnega poročila delovne skupine za oceno dela Sove naj bi se pokazale nepravilnosti na področju mednarodnih sistemov zvez v letu 2004. Po pregledu dokumentov in dokaznih materialov ter na osnovi izjav zaposlenih pa je bilo ugotovljeno tudi, da Sova ni nikoli razpolagala z gradivi, ki bi potrjevala navedbe poslanca SD-ja Antona Ropa.

Poročilo bo vlada poslala vrhovnemu državnemu tožilstvu in upravi kriminalistične policije, da preverijo sume kaznivih dejanj.

Sicer pa je vlada sprejela tudi sklep o razrešitvi dolžnosti varovanja tajnih podatkov Draga Ferša, nekdanjega predstojnika Sove in direktorja komisije za reformo obveščevalnega sistema v Bosni in Hercegovini v letih 2004 in 2005. Na ta način bo lahko policija po Hajdinjakovih besedah izvedla predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj v Sovi.

Gre za razrešitev dolžnosti varovanja tistih tajnih podatkov, ki jim je bila tajnost določena v Sovi in se nanašajo na poslovanje s finančnimi sredstvi v Sovi ter na razkritje skrivne lokacije Sove. Ti podatki so vsebina predkazenskega postopka, ki ga izvaja policija.

Rop se ne boji tožbe