Tanko meni, da se je odredbe za prisluhe izdajalo na nepooblaščen in nezakonit način, ljudje pa niso bili opozorjeni, da se jim prisluškuje. Foto: RTV SLO
Tanko meni, da se je odredbe za prisluhe izdajalo na nepooblaščen in nezakonit način, ljudje pa niso bili opozorjeni, da se jim prisluškuje. Foto: RTV SLO

Gre za mednarodni škandal, ki bo v vsakem primeru škodoval Sloveniji pri urejanju razmer s Hrvaško.

Jože Tanko

Razlika med mano in predstavniki vlade in Sove je samo v tem, da slednji trdijo, da dokumenti, o katerih je javno govoril Anton Rop, ne obstajajo, medtem ko jaz dopuščam možnost, da se vendarle najdejo.

Pavle Gantar
Kumer je opozoril, da spremljanje mednarodnih sistemov komunikacijskih zvez ni isto kot prisluhi. Foto: RTV SLO

Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko, je povod za takšno zahtevo afera, ki jo je sprožil poslanec SD-ja Anton Rop z izjavami o prisluhih Janši in Sanaderju leta 2004. V SDS-u so prepričani, da poslovanje Sove ni bilo zakonito in je šlo za grob poseg v človekove pravice. Tanko meni, da se je odredbe za prisluhe izdajalo na nepooblaščen in nezakonit način, ljuidje pa niso bili opozorjeni, da se jim prisluškuje.

Tanka čudi tudi, da se kljub neustavnemu in nezakonitemu posegu v človekove pravice še nista odzvali varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in predsednica komisije za peticije in človekove pravice Majda Potrata.

Tanko: V zadnjih dneh smo priča Pitagorovemu izreku totalitarnih političnih sistemov
Vodja poslanske skupine največje vladne stranke meni, da vse poteka v skladu z izjavo nekdanjega predsednika države Milana Kučana 23. februarja 1994 na poslanskem večeru Boruta Pahorja v Novi Gorici. Torej najprej diskvalifikacija in potem likvidacija, če je treba tudi fizična, je dodal. Kot je opozoril Tanko, je to Pitagorov izrek totalitarnih političnih sistemov, temu konceptu pa smo po njegovem mnenju priča v zadnjih dneh, ko poslanec Rop z nepreverjenimi izjavami diskreditira svojega političnega nasprotnika.

Ob tem je Tanko opozoril tudi na uhajanje podatkov, kar sklepa na podlagi izjav nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, ki je dejal, da Sova že več kot 10 dni povsem samostojno temeljito pregleduje dokumentacijo. To po Tankovem mnenju kaže na to, da ima Podbregar neposreden dostop do notranjih podatkov Sove, ne glede na to, da že nekaj časa ni več zaposlen v Sovi.

Kumer: Tanko enači prisluhe in spremljanje mednarodnih zvez
Poslanec SD-ja Dušan Kumer je Tankove izjave, da so bili z izdanimi odredbami za spremljanje mednarodnih komunikacijskih sistemov zvez kršeni predpisi in gre pri tem tudi za kršenje človekovih pravic, označil za zavajajoče. Dodal je, da spremljanje mednarodnih sistemov komunikacijskih zvez ni isto kot prisluhi, kar Tanko enači. Odredbe za prisluhe, o čemer po Kumrovem mnenju govori Tanko, izdaja sodišče, spremljanje mednarodnih sistemov zvez pa odredi direktor Sove.

Kumer se je tudi že odzval na Tankove izjave, češ, da naj bi izdajal državne tajnosti. Kot pojasnjuje Kumer, je v letnem poročilu za 2004 eksplicitno zapisano, da je Sova spremljala 3.181 mednarodnih zvez, ki so bile pokrite z odredbami, ki jih je po zakonu izdajal direktor Sove. "To je edini podatek, ki sem ga povedal in za katerim stojim. Ne gre za izdajo državne tajnosti," je dodal Kumer. Če obstaja kršenje človekovih pravic, naj se Tanko obrne na pristojne organe, ne pa da v javnosti na pamet govori o teh stvareh, je opozoril.

Glede Tankovega omenjanja Kučanovih izjav pa je Kumer odgovoril, da bo parlament očitno v prihodnjih mesecih potreboval kakšno močno terapevtsko skupino, da ne bo postal sanatorij. Vsem pa je predlagal, da naj nehajo s takšnim kopiranjem starih Kučanovih izjav in govorijo o realnih stvareh.

Gantar zanika Gorenakovo izjavo
Sicer pa je Pavel Gantar (Zares) zanikal sredino izjavo državnega sekretarja v vladnem kabinetu Vinka Gorenaka, ki je dejal, da je Gantar z izjavami, da obstajajo dokumenti, da je Sova spremljala dogajanje v Piranskem zalivu, zavajal javnost. Gantar je dejal, da se je njegova izjava nanašala na izjavo namestnika direktorja Sove Branka Cvelbarja, da na Sovi ni nikakršne dokumentacije v zvezi s tem, in ne na izjave Antona Ropa.

Sicer pa je komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb v četrtek razpravljala le o poročilu o delu komisije za leto 2006, razpravo pa bodo sklenili 4. julija in takrat poročilo najverjetneje tudi sprejeli. O drugih zadevah, povezanih s Sovo, se tokrat niso pogovarjali. Gotovo pa je, da bodo agencijo v prihodnjih dneh in tednih tudi večkrat obiskali, je še povedal predsednik komisije Pavel Gantar.

Gre za mednarodni škandal, ki bo v vsakem primeru škodoval Sloveniji pri urejanju razmer s Hrvaško.

Jože Tanko

Razlika med mano in predstavniki vlade in Sove je samo v tem, da slednji trdijo, da dokumenti, o katerih je javno govoril Anton Rop, ne obstajajo, medtem ko jaz dopuščam možnost, da se vendarle najdejo.

Pavle Gantar