Kakšen bo izid boja za večino v dveh ključnih delovnih telesih za nadzor izvršilne veje oblasti? Foto: RTV SLO
Kakšen bo izid boja za večino v dveh ključnih delovnih telesih za nadzor izvršilne veje oblasti? Foto: RTV SLO
France Cukjati
Predsednik Cukjati pričakuje, da bo dogovor o delitvi sedežev danes le dosežen. Foto: EPA

Poslanci so potrdili predsednika in člane parlamentarne komisije, ki bo preiskovala nakup patrij. Njen predsednik bo Milan M. Cvikl.

Čeprav mesto predsednika komisije pripada predlagateljem zahteve za preiskavo, pa je bila Cviklova kandidatura med koalicijskimi poslanci sporna, predsvem zaradi njegovega delovanja v času predsedovanja komisiji za nadzor in porabo javnega denarja, ko naj bi po mnenju koalicije ravnal v nasportju s parlamentarnim poslovnikom.

Cvikl je odločitev označil kot zmago razuma. Meni, da je dobro, da je koalicija uvidela, da je prav, da ima opozicija v tem mandatu svojo prvo preiskovalni komisijo. Glasovanje zanj pomeni moralno obvezo, da se potrudi, da bo v skladu z zakonom o parlamentarn i preiskavi in v skladu s poslovnikom izvajal dokaze in ugotovil, ali je bilo vse v povezavi z nakupom osemkolesnikov narejeno v skladu z razpisi, predpisi in zakonodajo.

Parlamentarne funkcije še niso razdeljene
Poslanskim skupinam pa se ni uspelo dogovoriti o delitvi sedežev in vodstvenih funkcij v delovnih telesih po izstopu 12 poslancev iz LDS-a. DZ bi moral odločati o imenovanju Marka Pavlihe (SD) na mesto podpredsednika parlamenta, a je SDS predlagal, da se glasovanje preloži na eno od prihodnjih sej.

Dvanajst poslancev, ki po izstopu iz LDS-a niso več člani v nobenem izmed državnozborskih komisij in odborov, zaradi nedogovora o razdelitvi vodstvenih mest in sedežev namreč ne more odločati v matičnih delovnih telesih, s čimer so okrnjene njihove pravice.

Koalicija zagotavlja, da ne bo preglasovanja
Predsednik državnega zbora Cukjati je v izjavi po posvetovanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, menil, da so naredili korak naprej, končne rešitve pa še niso našli. Skladno s predlogom predsednika parlamenta bi izhod iz slepe ulice poiskali tako, da bi s spremembo poslovnika opoziciji zagotovili večino v nadzornih delovnih telesih, dokler poslovnik ne bi bil spremenjen, pa bi upoštevali zdaj veljavnega ter razmerja moči med opozicijo in koalicijo.

Stranke tako že dva meseca neuspešno iščejo kompromis o novi delitvi sedežev v delovnih telesih. Sporen je predlog koalicijskih strank, da bi imeli po novem tudi v komisiji, ki nadzoruje Sovo, večino vladni poslanci.

V koalicijskih SDS-u, SLS-u, NSi-ju in DeSUS-u vztrajajo, da se pred obravnavo na seji kolegija doseže predhodno soglasje vseh poslanskih skupin, obenem pa zagotavljajo, da nove razdelitve sedežev ne bodo določili s preglasovanjem.