Bo izvršni odbor DeSUS-a podprl vstop stranke v Jankovićevo koalicijo? Foto: BoBo
Bo izvršni odbor DeSUS-a podprl vstop stranke v Jankovićevo koalicijo? Foto: BoBo

Virant počne traparije, ki jih ne bi bilo treba početi.

Stanislav Brglez, DeSUS
Vasja Klavora je že pred sejo IO-ja napovedal, da DeSUS ne bo razočaral svojih volivcev. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS bo Jankovića podprl

Potem ko se je v ponedeljek Lista Virant odločila, da ne bo šla v koalicijo z Zoranom Jankovićem, je o vstopu v Jankovićevo koalicijo danes razpravljal tudi izvršni odbor DeSUS-a.

Če Jankoviću spodleti, se bo DeSUS pogajal z naslednjim kandidatom
"Lahko povem, da je sklep IO-ja, da naj poslanska skupina DeSUS-a podpre Zorana Jankovića, čeprav se zavedamo, da v tem trenutku nima potrebnih glasov. Danes zjutraj sem se z njim srečal in mi je namignil, da naj bi imel te potrebne glasove. Mi smo rekli, da če jih nima, da bi bilo državotvorno, da vrne mandatarstvo, če jih pa ima, pa je tako vse v redu," je poudaril predsednik stranke Karl Erjavec.

Pojasnil je, da so na seji sprejeli sklep, da če Jankoviću ne uspe dobiti podpore DZ-ja, imata predsednik stranke in pogajalska skupina mandat za pogajanje z naslednjim kandidatom za mandatarja.

DeSUS-u uspelo vnesti v koalicijsko pogodbo vse, kar ga je zanimalo
"DeSUS je zadovoljen s koalicijsko pogodbo, v njo nam je uspelo vnesti vse, kar nas je zanimalo," je povedal in izpostavil, da je v pogodbi predvideno, da bodo DeSUS-u pripadli položaj predsednika DZ-ja in dva ministrska položaja. Glede na to, da Viranta ne bo zraven, pa pričakuje, da se bo to še spremenilo.

Po njegovih besedah so v koalicijsko pogodbo vnesli, da v letu 2013 pokojnine ne bodo del morebitnega intervencijskega zakona. Glede pokojninske reforme pa so se dogovorili, da se bodo pokojnine usklajevale po formuli 60:40. Dosegli so tudi vnos stališča, da je treba preprečiti predčasno upokojevanje, ki je posledica zlorabe, in v pogodbo vnesli subvencije za pripravništva za deficitarne poklice.

Uspeli so tudi s predlogom četrtega dohodninskega razreda oz. z večjo obremenitvijo plač nad sedem tisoč evrov neto.

Brglez: Virant počne traparije
Vasja Klavora
, vidni član stranke, pa je napovedal, da bo odločitev takšna, da ne bodo razočarali svojih volivcev. Na novinarsko vprašanje, ali je Lista Virant z odločitvijo, da ne bo vstopila v Jankovićevo koalicijo, razočarala svoje volivce, pa je Klavora odgovoril: "Ne vem, to je treba vprašati njih."

Kot je v ponedeljek dejal namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, bo odločitev odbora zelo težka, saj bo moral odločati o tem, ali naj gre v manjšinsko vlado. Po Jurševem mnenju je namreč v manjšinski vladi zelo težko delati. "Odločitev Liste Virant je legitimna. Nam bo verjetno težje. Če bi oni drugače odločili, bi nam bilo bistveno lažje," je dejal pred začetkom seje.

"Virant počne traparije, ki jih ne bi bilo treba početi," pa je zatrdil član DeSUS-a Stanislav Brglez. Meni, da je DeSUS v principu že odločen o tem, ali bo podprl Jankovića ali ne.

O koalicijskih povezovanjih tudi Pozitivna Slovenija
Janković je bil danes dopoldne na pogovoru tudi pri predsedniku republike Danila Türka. Prav tako se bo danes predvidoma sešel svet Pozitivne Slovenije, ki naj bi razpravljal o koalicijskih povezovanjih. Iz stranke so tudi sporočili, da se bo Zoran Janković ob 16.30 odzval na odločitev Liste Virant, da ga ne podpre za mandatarja in da ne gre z njim v koalicijo.

Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli je potrdil, da sta bila s poslancem madžarske narodne skupnosti Laszlom Gönczem danes sicer na sestanku v Pozitivni Sloveniji in dejal, da je bil pogovor bolj informativen. Battelli meni, da bi bilo stanje, ko bi mandatarja oz. vlado potrdili s 46 glasovi, neodgovorno za državo, saj je potreben širši pogovor. Potrdil je še, da z Gönczem pri predsedniku SDS-a Janezu Janši še nista bila na pogovorih

Virant počne traparije, ki jih ne bi bilo treba početi.

Stanislav Brglez, DeSUS
DeSUS bo Jankovića podprl