Vesel Valentinčičeva je kritična do dogajanja, povezanega z izvajanjem nove socialne zakonodaje, ko nekateri upravičenci še vedno ne morejo uveljavljati svojih socialnih pravic. Foto: BoBo
Vesel Valentinčičeva je kritična do dogajanja, povezanega z izvajanjem nove socialne zakonodaje, ko nekateri upravičenci še vedno ne morejo uveljavljati svojih socialnih pravic. Foto: BoBo
Karl Erjavec, Ivan Simčič
Če se bo izkazalo, da je srednješolsko spričevalo poslanca DeSUS-a Ivana Simčiča ponarejeno, bodo poslancu predlagali odstop. Foto: BoBo

DeSUS na volitvah za župana v Ljubljani ne podpira nobenega izmed kandidatov, je na novinarski konferenci povedala predsednica mestne organizacije (MO) stranke Meta Vesel Valentinčič. Dotaknila se je še nekaterih aktualnih tem in izpostavila, da DeSUS podpira družinski zakonik, v MO-ju pa nasprotujejo trenutno predlaganemu sistemu socialne kapice.

"Občino bi težko vodil kdo drug razen donedavnega župana"
Vesel Valentinčičeva je o županskih volitvah v Ljubljani povedala, da članstvo pozivajo, naj podprejo tistega kandidata, ki je programsko najbližje izhodiščem stranke. Razmerje moči v mestnem svetu, kjer ima Lista Zorana Jankovića absolutno večino, je po njenih besedah takšno, da bi občino težko vodil kdo drug razen donedavnega župana. Zato DeSUS tudi nima svojega kandidata za župana.

Kot je opozorila, pa je Janković mesto precej zadolžil. "Mislim predvsem na projekte, ki so začeti in ne tudi končani," je pojasnila. Kritična je do načina dela, "ko veliko narediš in imaš kaj pokazati", vendar na račun tega, da v prihodnjih letih v mesto zaradi zadolženosti ne bo mogoče vlagati. Samo letos bo Ljubljana najmanj 14 milijonov evrov namenila za poplačilo teh dolgov, je povedala. Pri tem pa je opozorila, da primanjkljaja v mestni blagajni ne bi smeli reševati z dvigovanjem cen komunalnih storitev.

Kljub temu je treba po njeni oceni izpeljati nekatere za Ljubljano ključne projekte, med drugim ljubljanski potniški center, notranji cestni obroč, kopališče Ilirija in Plečnikov stadion. Prav tako je bilo po njenem mnenju premalo pozornosti namenjene gradnji domov za starejše in vrtcev.

V DeSUS-u podpirajo družinski zakonik
Dotaknila se je tudi nekaterih drugih aktualnih tem. Kot je dejala, v DeSUS-u podpirajo družinski zakonik, ki po njenem mnenju v ospredje postavlja otrokove pravice, poleg tega pa "nikomur nič ne jemlje".

Vesel Valentinčičeva je kritična do dogajanja, povezanega z izvajanjem nove socialne zakonodaje, ko nekateri upravičenci še vedno ne morejo uveljavljati svojih socialnih pravic. Stvari po njeni oceni niso bile domišljene, zato v DeSUS-u upajo, da se v prihodnje zakonov ne bo več sprejemalo na hitro in brez vsakršne predhodne simulacije.

V mestnem odboru DeSUS-a prav tako nasprotujejo trenutno predlaganemu sistemu socialne kapice. Kot je pojasnila predsednica odbora, je sicer socialna kapica lahko pravi način za motiviranje posebej zahtevnih in dragocenih kadrov, "vendar ne v teh časih in ne v našem sistemu". Sistem, kakršen je predlagan, po njenem mnenju lahko pomeni samo to, da bodo bogati še bogatejši, revni pa še revnejši.

Če je Simčičevo spričevalo ponarejeno, je prav, da odstopi
Prav tako je predsednica MO-ja DeSUS komentirala afero spričevalo. Če se bo izkazalo, da je srednješolsko spričevalo poslanca DeSUS-a Ivana Simčiča ponarejeno, bodo poslancu predlagali odstop. Vesel Valentinčičeva kljub vsemu meni, da je prav, da se počaka na odločitev pristojnih organov.

Sekretar mestne organizacije in mestni svetnik Aleš Kardelj pa je dodal, da je morebiten odstop odločitev poslanca. Če bi se izkazalo, da je spričevalo ponarejeno, bi bilo prav, da odstopi, vendar bi bilo pa glede na podporo stranki po vsej državi po njegovem mnenju dopustno, če bi to storil junija. To bi namreč pomenilo, da bi nadomestni poslanec prihajal iz vrst DeSUS-a in ne bi bile potrebne predčasne nadomestne volitve za poslanca.