Brigita Čokl je pripravljena ministrovati. Foto: BoBo
Brigita Čokl je pripravljena ministrovati. Foto: BoBo

Zadeva je kar zapletena, ampak rešljiva.

Karl Erjavec po sejah organov stranke
DeSUS
S koalicijsko pogodbo ni težav. Razhajanja ostajajo pri zdravstvenem resorju. Foto: BoBo
Koalicija
Premierka naj bi imena ministrskih kandidatov uradno sporočila najpozneje do srede. Foto: BoBo

Čoklova je resor pripravljena prevzeti, a poudarja pomen podpore koalicijskih partneric in pričakuje dogovor o spremembah v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Resor je po njenih besedah zelo zahteven in ima kopico težav, ki so se po njenih besedah nalagale v zadnjih letih. Odločitev v zvezi s prevzemom je bila težka, je dejala.

Ravno zato so kakršne koli spremembe na tem področju "stvar širšega družbenega soglasja in absolutne podpore v vladi", je poudarila. "Ravno tem elementom je posvečen moj premislek v zvezi s kandidaturo. Tudi v koalicijski pogodbi bi bilo treba stvari malo bolj detajlno doreči, da ne bi prihajalo do obstrukcije oz. do nestrinjanja koalicijskih strank pri uvajanju določenih rešitev," je pojasnila.

Koalicijska pogodba je sicer po njenem mnenju oblikovana na ravni mogočega konsenza. Strinja se, da vse podrobnosti vendarle ne morejo biti navedene v pogodbi, kar pa po njenih besedah pomeni, da bi moral biti sklenjen dogovor o delu na zdravstvenem področju. Dogovoriti se morajo tudi, svari Čoklova, kaj je sploh mogoče narediti do konca mandata.

DeSUS izrazil podporo Dragonji
So pa organi stranke - sestala sta se izvršilni odbor in svet - podprli kandidaturo Metoda Dragonje za ministra za gospodarstvo, je po seji izvršilnega odbora povedal predsednik stranke upokojencev Karl Erjavec.

Dragonja je sicer še neuradni kandidat Pozitivne Slovenije. Ta za zdravstveni resor neuradno kandidira Alenko Trop Skaza, zato je razplet (še posebej ob DeSUS-ovi uradni protikandidatki) nemogoče napovedati. Dvom o podpori kandidaturi Trop Skazove je že pred sejami organov DeSUS-a izrazil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Dodal je, da Čoklova ob zasedbi mesta ne bo potrebovala nikakršnega uvajanja.
Ne Dragonja ne Skaza nimata vnaprejšnje podpore Državljanske liste. "Pričakujemo, da se bodo kandidati predstavili poslanski skupini. Ključen bo program," je za Radio Slovenija povedal Gregor Virant. "Za nas sta ključna resorja za gospodarstvo in zdravje. Imata velik strateški pomen, ključno je, da prideta dva kandidata z znanjem in dobrimi kompetencami. Obdobje brez dveh ključnih ministrov je problematično za vlado in koalicijo. Žal nam je, da Šoltes ni dobil podpore, vsak dan brez ministrov je problematičen," je dodal Virant.
Stanje in kupčkanje z ministrskimi položaji znotraj koalicije je precej zapleteno. Na tnalu je očitno tudi ministrica, ki še opravlja svoje posle.

Nejasna usoda Tine Komel
Neuradno je DeSUS-ov kandidat za ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. To mesto sicer trenutno zaseda Tina Komel iz PS-ja. V zameno naj bi Erjavec Komelovi priskrbel službo v diplomaciji. In kaj pravi ministrica Komelova? "Zaenkrat nimam nobenega komentarja. Podala ga bom, ko bodo stvari uradne in se bom pogovorila s premierko."
"Počakajmo do večera ali jutri,"
pa je na novinarsko vprašanje o Komelovi odgovoril Virant.
Pričakovati je, da bo premierka Alenka Bratušek omenjena imena uradno sporočila še danes ali najpozneje jutri.
Podpis pogodbe in ministra do petka
Da politična tržnica ni prava pot, pa meni predsednik SD-ja Igor Lukšič: "Je pa žal to del prakse, ki se vleče iz vlade v vlado." Lukšič je izrazil upanje, da bomo kmalu dobili ministra. "Vse je pri koncu, predsednica bo zelo v kratkem predlagala nove ministre. Poslanci se bodo dobili s kandidati in povedali, kaj pričakujejo. V petek je predviden podpis koalicijske pogodbe, ki je usklajena. V torek o njej razpravlja DeSUS, v sredo DL, SD pa v četrtek," je časovni potek napovedal Lukšič, ki pričakuje, da bomo imeli kandidate za ministra do petka.
Svet stranke DeSUS je na seji obravnaval tudi koalicijsko pogodbo. Ker jo je izvršni odbor sprejel soglasno, Erjavec tudi na svetu stranke ne pričakuje težav.

Kdaj bo krč popustil?
Koalicijski partnerji so na kolegiju pri premierki govorili tudi o pospešitvi delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank v smeri prestrukturiranja gospodarstva, je povedal Lukšič. Skupno je država za dokapitalizacijo treh največjih bank namenila skoraj 2,8 milijarde evrov. V javnosti se zato pojavljajo pričakovanja, da bi banke na tej podlagi okrepile posojilno dejavnost in sprostile finančni krč. "Zdaj je težava, da se ne odzovejo," pravi prvak SD-ja.

Banke in tudi Banka Slovenije pa odgovarjajo, da zaradi prezadolženosti številnih podjetij preprosto ni ustreznega povpraševanja po posojilih, zato so ključni nadaljnji ukrepi za razdolževanje podjetij, predvsem skozi delovanje prenovljene insolvenčne zakonodaje.

Vajgl po nov mandat na DeSUS-ovi listi
Današnje seje sveta DeSUS-a se udeležuje tudi evropski poslanec Ivo Vajgl. Podporo kandidaturi Vajgla na volitvah v Evropski parlament je prejšnji teden izrazil že izvršni odbor stranke, pri čemer je Erjavec izrazil pričakovanje, da bo takšno odločitev potrdil tudi svet DeSUS-a.

Saša Banjanac Lubej, MMC
Nataša Mulec, Radio Slovenija

Medtem ko se koalicija o ministrskih kandidatih še usklajuje, pa vse kaže, da bo iz vladne posadke morda moral obrambni minister Roman Jakič, ki se je znašel med peterico ovadenih v zadevi Stožice.







Zadeva je kar zapletena, ampak rešljiva.

Karl Erjavec po sejah organov stranke